KTP lähti viime kauteen yhtenä suurimmista nousijasuosikeista. 

KTP oli jälleen pudonnut toiselle sarjatasolle ja alla oli karmaiseva syksy Juha Malisen alaisuudessa. Malinen lähti putoamisen jälkeen ja KTP nosti Malisen valmennustiimiin kuuluneen Jonas Nyholmin päävalmentajakseen. 

KTP koki odotetusti varsin merkittäviä muutoksia joukkueessaan, mutta muutoksista huolimatta sillä oli kasassa yksi Ykkösliigan parhaista pelaajamateriaaleista – ellei se kaikista paras. Ainoa tavoite oli nousu takaisin pääsarjatasolle. 

Kautta edeltänyt Ykkösliigacup meni penkin alle, mutta sarjakausi lähti käyntiin hienosti. Heti alusta saakka oli nähtävissä, että KTP pystyy parhaimmillaan pelaamaan vastustajasta riippumatta dominoivaa jalkapalloa Ykkösliigassa. 

Nyholmin KTP kykeni latomaan hurjia maalimääriä tiskiin jatkuvalla syötöllä, eikä se kokenut kuin yhden pienen suvantovaiheen kauden aikana. 

Huhtikuun lopussa KTP iski kahdessa peräkkäisessä ottelussa viisi maalia SJK Akatemian ja PK-35:n verkkoihin. Puolustus piti ja maalivahti Maksim Zhuk esiintyi edukseen viikosta toiseen. 

Toukokuussa KTP kohtasi vieraskentällä TPS:n. TPS aloitti pelin vahvasti ja dominoi pelitapahtumia ensimmäiset puoli tuntia, mutta Albijon Muzacin tyhmä punainen kortti käänsi voimasuhteita. Lopulta KTP haki vakuuttavan 4-1-vierasvoiton Turusta ja vaikutti, ettei KTP:lle löytyisi pysäyttäjää. 

Kuvaavaa on se, että puolessa välissä kautta 13 sarjaottelusta tuloksena oli Ykkösliigan kärkipaikka, kymmenen voittoa, kaksi tasapeliä ja yksi tappio. 

Heinäkuussa KTP hävisi viikon sisään FF Jarolle ja TPS:lle. Peliesitys Pietarsaaressa jätti paljon toivomisen varaa, mutta KTP kykeni silti pitämään kärkipaikastaan kiinni. Jaro- ja TPS-tappioita seurasi kolme ottelua, joissa KTP teki yhteensä 13 maalia. 

Loppukaudella KTP:n ote alkoi herpaantua. Puolustus ei pitänytkään yhtä hyvin kuin aiemmin ja KTP päästi tyhmiä maaleja. KTP hävisi vieraskentällä JIPPO:lle ja kotona JäPSille, mutta sitä seurasi jälleen kolmen ottelun mittaiset maalikarkelot. 

Sarjanousu varmistui MP:n vieraana, eikä KTP:lla ollut päätöskierroksella mitään pelattavaa. KTP juhli Ykkösliigan mestaruutta lokakuisessa illassa ilotulitteiden kera. Samalla päättyi Johannes Laaksosen ja Matias Lindforsin urat.

Jonas Nyholm nosti KTP:n takaisin Veikkausliigaan. Kuva: All Over Press

Pelaajasiirrot

SAAPUNEET

Franck Ellé, Septemvri Sofia -> KTP

Keskikentän pohjapelaaja siirtyi KTP:hen Bulgarian pääsarjasta. Kamerunin juniorimaajoukkueissa esiintynyt Ellé on kerännyt kokemusta pitkälti Bulgarian ja Kreikan toisilta sarjatasoilta. Ellén talvikausi ei mennyt putkeen. Ellé kärsi sairastelusta ja sai lisäksi suoran punaisen kortin heti ensimmäisessä Liigacupin ottelussa. KTP:lla ei ole juurikaan vaihtoehtoja puolustavan keskikenttäpelaajan paikalle, joten Ellén pitäisi onnistua. Talvikausi ei siltä näyttänyt.

Juho Lehtiranta, AC Oulu -> KTP

22-vuotias laitapuolustaja palasi yhden Oulun vuoden jälkeen takaisin Kotkaan. Lehtiranta sai mukavasti peliaikaa runkosarjassa, mutta loppukaudella vastuu putosi ja laitapuolustaja pääsi kentälle vain yhdessä loppusarjan ottelussa. Lehtiranta hakee suurta roolia Kotkasta ja sellainen on luvassa. Pystyy pelaamaan kummallakin laidalla.

Petteri Forsell, Şanlıurfaspor -> KTP

Veikkausliigan ehdoton väriläiskä. Forsell palasi Suomeen, kun Turkin toisen sarjatason Şanlıurfaspor ei hoitanut palkkavelvoitteitaan. KTP ehti olla pitkään Forsellin kintereillä ja teki lopulta peräti kolmivuotisen sopimuksen hänen kanssaan. Forsellilla on yksi koko sarjan parhaista potkutekniikoista.

Forsell tarvitsee jatkuvasti palloa itselleen ollakseen mahdollisimman hyödyllinen pelaaja joukkueelleen. Eri asia onkin, miten päävalmentaja Nyholm saa Forsellin sitoutumaan pallottomaan pelaamiseen. Sarjanousijan ei ole varaa antaa ollenkaan tasoitusta pallottomassa vaiheessa.

Jiri Koski, IF Gnistan -> KTP

Koski, 29, torjui edelliset neljä kautta Gnistanin tolppien välissä. Koski kuului toisen sarjatason kärkivahteihin, muttei onnistunut viime kaudella Veikkausliigassa. Koski aloitti kauden penkillä. Helsinkiläisvahti sai mahdollisuutensa kesällä, kun Mathias Nilssonin peliesitykset jättivät toivomisen varaa. Koski esiintyi ajoittain edukseen, mutta menetti avauksen paikkansa, kun Gnistan toi AJ Marcuccin lainalle. Siirtyi peliajan perässä Kotkaan ja taistelee ykkösvahdin paikasta.

Atomu Tanaka, HJK -> KTP

Todellinen HJK-legenda jäi edelliskausilla hyvin pienelle vastuulle Helsingissä ja lähti lopulta vastuun perässä Kotkaan. Atom osoitti viime kaudellakin pysyvänsä edelleen vauhdissa mukana ja pallotaituri tuo tärkeää kokemusta sarjanousijan riveihin. Ikää mittarissa on jo 37 vuoden edestä, mutta se ei näy pelikentällä negatiivisessa mielessä. Noussee KTP:n selväksi luottopelaajaksi, vaikka erikoistilannevastuu jääkin oletettua pienemmäksi Forsellin saapumisen myötä.

Joona Toivio, HJK -> KTP

Toivio pelasi edelliset kolme vuotta HJK:ssa. HJK-vuosista jäi varmasti jotain hampaankoloon, sillä toppari siirtyi seuraan suurin odotuksin, muttei missään vaiheessa noussut ennakko-odotusten mukaiselle tasolle. HJK ei tarjonnut 37-vuotiaalle konkarille jatkoa ja Toivio lähti suuren roolin perässä Kotkaan. Atomin tapaan tärkeä pelaaja sarjanousijalle. Parhaimmillaan edelleen laadukas veikkausliigapelaaja.

Toivio toimi kapteenina HJK:ssa. Toppari sai saman aseman itselleen myös Kotkassa. Kuva: All Over Press

Marius Bustgaard Larsen, Tromsdalen -> KTP

Norjan kolmostasolta Kotkaan. 24-vuotias laitahyökkääjä on pelannut kaksi vahvaa kautta Norjan kolmannella sarjatasolla, mutta on toistaiseksi melkoinen kysymysmerkki. Harjoituskauden alku oli rikkonainen ja laitahyökkääjä pääsi kentälle vasta kahdessa viimeisessä Liigacupin ottelussa. 

Mitch Glasson, Sydney FC -> KTP

18-vuotias australialaiskärki pelaa tämän kauden KTP:ssa lainalla Sydney FC:stä. Vahva jässikkä esiintyi edukseen Liigacupissa ja osoitti pystyvänsä pelaamaan myös laidalla. Viimeisteli komean puskumaalin Gnistanin verkkoon. Potentiaalia riittää, mutta kysymys kuuluukin, saako Glasson itsestään tarpeeksi tasaisia peliesityksiä irti. Voi olla potentiaalinen yllättäjä. Aloittanee kauden rotaatiossa.

Arttu Tulehmo, Ilves -> KTP

Vasta 17-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyi Ilveksestä lainalle KTP:hen. Esiintyi ennakkoluulottomasti harjoituskaudella ja on yksi koko joukkueen mielenkiintoisimmista pelaajista alkavalla kaudella. Kilpailu keskikentän pelipaikoista on kovaa, muttei olisi mikään yllätys, vaikka Tulehmo nappaisi itselleen avainpelaajan aseman. Valoisa tulevaisuus edessä.

Assane Seck, vapaa agentti -> KTP

Senegalilainen laitahyökkääjä vietti edelliset vuodet Italian Primaverassa ja Serie C:ssä. Mielenkiintoinen pelaajaprofiili. Seck, 21, väläytteli harjoituskaudella, mutta kokonaiskuva on toistaiseksi kysymysmerkkien peitossa.

Madou Diakité, Triestina -> KTP

20-vuotias malilaismaalivahti saapui Italian kolmannelta sarjatasolta lainalle KTP:hen. Diakité toiminee lähinnä ringinleventäjänä, sillä Zhuk ja Koski ovat edellä nokkimisjärjestyksessä.

LÄHTENEET

Anttoni Huttunen, KTP -> IFK Mariehamn

Huttunen valittiin viime kaudella Ykkösliigan parhaaksi pelaajaksi. 27 otteluun syntyi yhdeksän maalia ja 15 maalisyöttöä. KTP halusi tiettävästi pitää Huttusen joukkueessaan, mutta hyökkäävä keskikenttäpelaaja jätti Kotkan taakseen ja siirtyi IFK Mariehamniin. Oli viime kaudella kenties koko joukkueen paras pelaaja, joten lähtöä on helppo pitää menetyksenä. KTP on kuitenkin vahvistanut hyvin keskiakseliaan, eikä Huttusta tule välttämättä ikävä.

Johannes Laaksonen, KTP -> lopetti uransa

Kahdeksan kautta KTP:n edustusjoukkueessa viettänyt seuran oma kasvatti päätti lopettaa uransa viime syksynä. Keskikenttäpelaaja kärsi loukkaantumisista ja pystyi pelaamaan vain ajoittain terveyshuolien vuoksi, mutta osoitti silti tasonsa ja iski neljä maalia Ykkösliigassa. Laaksonen, 34, toimii tätä nykyä KTP:n edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana.

KTP-konkari Johannes Laaksonen lopetti uransa viime syksynä. Kuva: All Over Press

Matias Lindfors, KTP -> lopetti uransa

Modernin ajan KTP-konkari. Lindfors lopetti uransa sarjanousuun vain 27-vuotiaana loukkaantumisten vuoksi. Kipujen kanssa pelannut Lindfors kuului viime kaudella joukkueen selviin luottopelaajiin. Lindfors pelasi vuosien saatossa lähes 200 virallista ottelua KTP:ssa. Jättää merkittävän aukon joukkueeseen.

Valtteri Vesiaho, KTP -> JIPPO

Vesiahon, 25, viime kausi KTP:ssa oli kaksijakoinen. Kauden ensimmäisellä puoliskolla toppari oli selvä avauskokoonpanon pelaaja, mutta loppukaudella peliaika putosi. Sopimus loppui ja Vesiaho jatkoi matkaansa Joensuuhun JIPPO:n paitaan.

Sam Jammeh, KTP -> HIFK

Jammeh, 33, toimi viime kaudella KTP:n kakkosvahtina, eikä pelannut lopulta ainoassakaan sarjaottelussa. Siirtyi Kolmosessa pelaavan HIFK:n tolppien väliin.

Santeri Stenius, KTP -> EIF

Stenius jäi viime kaudella varsin pienelle vastuulle KTP:ssa. Iski viisi maalia Ykkösliigassa ja siirtyi EIF:n paitaan.

Aapo Hyppönen, KTP -> SJK Akatemia

Hyppönen, 20, aloitti viime kauden KTP:ssa, mutta lähti kesällä lainalle MP:hen. KTP-kasvatti esiintyi edukseen lainalla ja siirtyi talvella SJK:n organisaatioon.

Serge Atakayi, KTP -> KPV

Atakayi vietti viime kauden lopun KTP:ssa, muttei onnistunut murtautumaan avaukseen. Laitahyökkääjä pääsi kentälle yhdessä sarjaottelussa ja jatkoi matkaansa kolmannen sarjatason KPV:hen.

Leo Kyllönen, KTP -> FC Jazz

Kyllönen siirtyi viime kaudeksi Ilveksestä KTP:hen, mutta laitapuolustaja jäi käytännössä täysin olemattomalle vastuulle ja lähti talvella FC Jazziin.

Aleksi Tanninen, KTP -> vapaa agentti

Vasen laitahyökkääjä siirtyi viime kaudeksi FC Hongan organisaatiosta KTP:hen. Tanninen jäi pienelle vastuulle KTP:ssa ja katosi kuvasta loppukaudella. Sopimus purettiin tammikuussa.

Avauskokoonpano

Zhuk ja Koski taistelevat pelaavan maalivahdin paikasta. Zhuk pelasi vahvan viime kauden KTP:n tolppien välissä ja auttoi seuraa palaamaan Veikkausliigaan. Koski istui Gnistanin penkillä, mutta aiemmin osoittanut kuuluvansa toisen sarjatason kärkivahteihin. Kumpikaan ei ole todistanut tasoaan liigatasolla.

Koski ja Zhuk saivat varsin tasaisesti vastuuta harjoituskaudella. Koski nähtiin tolppien välissä kauden alla harjoitusotteluissa, joten Koski lienee todennäköinen valinta kauden avaukseen.

Nyholm on peluuttanut harjoituskaudella niin kolmen kuin neljän linjaa. Jos valinta päätyy lopulta neljän linjaan, muodostavat Toivio ja Tabi Manga avauksen topparikaksikon. Lehtiranta ja Mikko Sumusalo aloittavat laitapuolustajina. Matias Paavola taistelee Lehtirannan kanssa avauksen paikasta.

Keskikenttä ja hyökkäys ovat vaikeasti ennakoitavissa.

Atom avaa kutospaikalla ja rinnalta löytyy joko Armaan Wilson tai Joni Mäkelä. Jos Nyholm peluuttaa puhdasta kärkeä, pelannee Forsell kymppipaikalla, laidoillaan Luca Weckström ja Larsen, ja hyökkääjänä viilettää Aleksi Tarvonen.

On kuitenkin hyvin mahdollista, että KTP päätyy pelaamaan ilman puhdasta kärkeä, jolloin Forsell voi pelata piiloysinä ja vahvan talvikauden pelannut lainapelaaja Tulehmo nousee kymppipaikalle. Tulehmolla on potentiaalia napata avauksen paikka, mutta se riippuu paljon siitä, miten Nyholm peluuttaa joukkuettaan.

KTP: Koski; Sumusalo, Manga, Toivio, Lehtiranta; Wilson, Tanaka; Weckström, Forsell, Larsen; Tarvonen

Seuraa häntä

PETTERI FORSELL

Monet kummastelivat, kun KTP teki peräti kolmivuotisen sopimuksen Forsellin, 34, kanssa. 

Forsell on tullut tunnetuksi melkoisena luksuspelaajana Veikkausliigassa. Forsell on edelleen potkutekniikaltaan ja erikoistilanteissa sarjan kärkipäätä. Forsell luo viihdearvoa, otsikoita, yleistä mielenkiintoa ja silloin tällöin myös upeita maaleja, mutta millaisessa iskussa konkari on vuonna 2025? 

KTP:n pelaamisen ei odoteta perustuvan sen suuremmin pallonhallintaan, vaan tilanteenvaihtoihin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Forsell ei ole koskaan ollut joukkueensa nopein pelaaja, eikä kokkolalaislähtöistä taituria tunneta tunnollisena prässääjänä ja pallonriistäjänä pallottomassa vaiheessa. 

Sarjapaikastaan taistelevalla KTP:lla ei ole varaa pitää kentällä pelaajia, joiden arvo putoaa siinä vaiheessa, kun joukkue joutuu puolustamaan pitkään omalla kenttäpuoliskollaan. 

Pitää paikkansa, että Veikkausliigan matalaa tempoa voidaan pitää onnena onnettomuudessa, mutta Nyholmin on onnistuttava täydellisesti Forsellin roolittamisessa, jotta hänestä saadaan kaikki ennakoitu hyöty irti. Forsell esiintyi edukseen talvikauden otteluissa ja osoitti pystyvänsä olemaan avainpelaaja KTP:ssa.

Parhaassa tapauksessa roolitus onnistuu odotetulla tavalla ja Forsell ottaa joukkueen reppuselkäänsä yhdessä Atomin ja Toivion kaltaisten tasonsa todistaneiden konkareiden kanssa. Se ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla.

Petteri Forsell kuuluu alkavan kauden mielenkiintoisimpiin yksilöihin. Kuva: All Over Press

Odotukset

SIJA: 10

KTP lähtee kauteen tavoitteenaan sarjapaikan säilyttäminen. KTP:lla on sarjan toiseksi pienin pelaajabudjetti (497 000 euroa), mutta se on saanut silti varsin nimekkäitä pelaajia riveihinsä.

KTP:n jatkuva hissiliike on jatkunut jo vuosien ajan, eikä se ole onnistunut sementoimaan paikkaansa pääsarjatasolla. 

KTP:n joukkueen rakentamisessa on tehty aiemmin selkeitä virheitä, eikä päätökset valmennuksen suhteen ole menneet putkeen. Tällä kertaa KTP lähtee pääsarjakauteen selvästi kokeneemmalla miehistöllä kuin aiemmin. Sillä on muutamalle pelipaikalle sarjan parhaimmistoon kuuluvia pelaajia, mutta myös riskejä löytyy. 

Joukkueessa ei ole tasonsa Veikkausliigassa todistanutta maalivahtia ja mitat täyttävä liigatason maalitykki loistaa poissaolollaan. Tilanne on kaukana ideaalista, sillä lähtökohtaisesti valtaosaan peleistä selkeänä altavastaajana lähtevän joukkueen pitäisi pystyä luottamaan niin ykkösmaalivahtiinsa kuin hyökkääjäänkin. 

KTP:n materiaali on kokonaisuudessaan parempi kuin IFK Mariehamnin ja FF Jaron, joten jos Nyholm saa revittyä potentiaalin irti joukkueestaan, ei KTP tule putoamaan suoraan takaisin Ykkösliigaan. 

KTP taistelee putoamista vastaan, mutta sillä on hyvät mahdollisuudet välttää sekä putoaminen kuin karsintakin. Ensimmäisestä viidestä sarjaottelusta jopa neljä pelataan kotona. Siinä on oiva mahdollisuus ottaa huippustartti kaudelle – tai päinvastoin.

Otteluohjelma

Lauantai 05.04. KTP-SJK
Perjantai 11.04. KTP-VPS
Lauantai 19.04. KTP-Ilves
Lauantai 26.04. FF Jaro-KTP

Perjantai 02.05. KTP-AC Oulu
Lauantai 10.05. KuPS-KTP
Lauantai 17.05. HJK-KTP
Perjantai 23.05. KTP-FC Haka
Lauantai 31.05. KTP-IFK Mariehamn

Lauantai 14.06. Gnistan-KTP
Torstai 19.06. FC Inter-KTP
Lauantai 28.06. KTP-FF Jaro

Keskiviikko 02.07. Ilves-KTP
Maanantai 07.07. KTP-Gnistan
Sunnuntai 13.07. AC Oulu-KTP
Perjantai 18.07. KTP-FC Inter
Lauantai 26.07. FC Haka-KTP

Sunnuntai 03.08. SJK-KTP
Lauantai 09.08. KTP-KuPS
Lauantai 16.08. IFK Mariehamn-KTP
Perjantai 22.08. VPS-KTP
Sunnuntai 31.08. KTP-HJK

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS