Joaquín Gómez, 38, on iästään huolimatta työskennellyt jo vuosikausia valmentajana. 

Espanjalaisluotsi sai UEFA Pro -lisenssin kotimaassaan vain 24-vuotiaana ja lähti hetkeä myöhemmin Englantiin.

Gómez työskenteli pitkään Brightonin junioriakatemiassa ja nousi seuran edustusjoukkueen valmennusryhmään kesällä 2013. Mukaan mahtui myös pestit Stoken ja Lutonin edustusjoukkueen valmennustiimeissä ennen saapumista Suomeen. 

Gómez liittyi Pikkuhuuhkajien valmennustiimiin keväällä 2019. Gómezin kanssa Brightonissa työskennellyt Antti Niemi suositteli espanjalaista Pikkuhuuhkajien tuolloiselle päävalmentajalle Juha Maliselle, joka vakuuttui Gómezista ja otti hänet alaisuuteensa. 

Gómez toimi sittemmin SJK:n apuvalmentajana ja siirtyi HIFK:n peräsimeen kaudeksi 2021. Kausi oli HIFK:lle paras 50 vuoteen, kun helsinkiläisseura sijoittui komeasti kuudenneksi Veikkausliigassa. SJK palkkasi Gómezin päävalmentajakseen kaudelle 2022. Madridin lähistöltä kotoisin oleva Gómez valmensi SJK:ta kahden kauden ajan. 

Luotsi on sittemmin työskennellyt Saudi-Arabiassa, Kreikan pääsarjassa ja tätä nykyä Indonesiassa.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Gómezia, joka kertoi pitkässä haastattelussa ajastaan Suomessa, rehellisen mielipiteensä Veikkausliigasta ja paljasti, miksi valitsi indonesialaisen Borneon uudeksi haasteekseen. Gómez kertoi myös, onko hän halukas palaamaan tulevaisuudessa Suomeen.

Real Madridin seuralegenda Míchel siirtyi saudiarabialaisen Al-Qadsiahin päävalmentajaksi syksyllä 2023.

Vain muutamaa päivää myöhemmin Gómez liittyi Míchelin valmennustiimiin. Joukkue nousi kauden päätteeksi Saudi-Arabian pääsarjaan. Gómezin mukaan osasyy saudisiirrolle löytyy pankkitililtä.

– Minulle olisi ollut vaikea jäädä Seinäjoelle, koska tiesin, että tulisimme menettämään pelaajia ja olisimme joutuneet aloittamaan taas koko projektin alusta. Kun sain mahdollisuuden lähteä Saudi-Arabiaan, sain sitä kautta paljon rahaa säästöön, jotta myöhemmin voisin tehdä päätöksiä ilman sen suurempaa kiirettä. Pääsin samalla kiinni normaaliin kausirytmiin. 

– Lähdin pois mukavuusalueeltani, koska tiesin jo, miten Suomessa toimitaan ja olin todella tyytyväinen siellä. Koin, että oli paras hetki lähteä. Pääsin työskentelemään hyvin kokeneen valmentajan kanssa, joka oli aiemminkin tehnyt töitä suurten staffien kanssa. Samalla opin käsittelemään paljon suurempaa valmennustiimiä.

– Suomessa sinulla on 4-5 henkilöä staffissa, kun taas Saudi-Arabiassa joukkueen mukana matkusti noin 30 valmennustiimin jäsentä. 

Gómez pitää saudisiirtoa järkevänä ratkaisuna muun muassa sen vuoksi, että Saudi-Arabian pääsarjaa pelataan samassa rytmissä kuin Euroopan huippusarjoja. Kausi alkaa elokuussa ja päättyy toukokuussa.

– Se oli oikea päätös ja tiesin jo etukäteen, että kyseessä olisi noin kahdeksan kuukauden pesti. Pääsin kiinni eurooppalaiseen kausirytmiin ja samalla katsoin, saisinko seuraavaksi kaudeksi mahdollisuuden edetä päävalmentajana. Ja sellaisen sain Kreikasta, Gómez muistutti.

Gómez valmensi SJK:ta kahden kauden ajan. Kuva: All Over Press

Kreikan pääsarjaseura Volos FC palkkasi Gómezin päävalmentajakseen viime kesänä. 

Gómez nimesi vanhan tuttunsa Niemen valmennustiimiinsä ja kaksikko teki töitä Kreikassa muutaman kuukauden ajan ennen kuin seurajohto päätti pestin. Volosin alkukausi oli tuloksellisesti vaikea ja valmennustiimi maksoi siitä työpaikallaan lokakuussa.

– Nautimme Antin kanssa todella paljon niistä kuukausista Kreikassa. Mielestäni teimme todella hyvää työtä. Teimme varsin suuren muutoksen siihen, miten joukkue oli aiemmin pelannut ja tehnyt töitä. Kaikki tuntevat Kreikan. Tiesin, että luvassa olisi suuri haaste, koska minun piti myös kontrolloida jalkapallon ulkopuolisia asioita, kuten seurajohtoja ja omistajia. 

– Ihmiset eivät aina pysähdy ajattelemaan neljän tappion jälkeen, että viidestä ottelusta kolme oli maan parhaita joukkueita vastaan. Kahdessa pelissä pelasimme 70 minuuttia vajaalla ja siitä huolimatta onnistuimme dominoimaan pelejä ja tekemään maaleja. 

Gómezin mukaan Volosin seurajohto antoi hänelle kaksi vaihtoehtoa. Joko luotsi lähtisi seurasta tai muussa tapauksessa hänen työnkuvaansa muutettaisiin merkittävästi. 

– Joukkue pelasi hyvin, mutta lopulta sain potkut… tai en oikeastaan saanut potkuja, vaan minulle annettiin mahdollisuus tehdä jotain, mitä en halunnut, koska se oli arvojeni vastaista tai sitten lähteä. Päätin ennemmin nukkua yöni rauhassa kuin jatkaa seurassa. 

– Olen todella rehellinen persoona. Ehkä ajoittain liiankin rehellinen. Minulla on omat toimintatapani ja arvot, jotka minulle on opetettu jo pienenä, enkä halunnut rikkoa niitä. Pesti jäi liian lyhyeksi. Se oli hieno kokemus, koska opin paljon eri asioita ja näin, miten työskentelytapani toimivat Euroopan parhaimpia vastaan. 

Hyvin työorientoituneena valmentajana tunnettu Gómez ehti tehdä lähes 15 vuotta putkeen valmentajan töitä ennen viime syksyn potkuja. 

Uutta työpaikkaa ei löytynyt heti, ja Gómez myöntää, että viime syksy ilman valmentamista oli kokonaisuudessaan vaikeaa aikaa.

– Loka- ja tammikuun välinen tauko oli minulle todella vaikea, koska viimeisen 15 vuoden aikana ammattilaisvalmentajana en ole ollut kahta viikkoa pidempään ilman työtä. Syksyllä sain erilaisia mahdollisuuksia, mutta niistä mikään ei herättänyt mielenkiintoani. Ne 3-4 kuukautta olivat henkisesti vaikeita, Gómez sanoi.

Gómez kertoi olleensa yhteyksissä pohjoismaisten tahojen kanssa talvella ennen tammikuista pestiään Indonesiassa. Neuvottelut eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

– Olin kiinnostunut myös mahdollisuudesta valmentaa Skandinaviassa, mutta vain sellaisessa projektissa, jossa olisi ollut mahdollisuus työstää omia ideoita kilpailullisessa ympäristössä, eikä vain seurassa, jonka tavoite ei ole taistella mestaruudesta. Odotin hetken aikaa erästä mahdollisuutta Skandinaviasta, mutta se ei lopulta toteutunut.

Hyppy tuntemattomaan – Gómez siirtyi jalkapallohulluun maahan

Indonesia on 277 miljoonalla asukkaallaan maailman neljänneksi väkirikkain valtio. 

Jalkapallo on maan suosituin urheilulaji, vaikkei Indonesia olekaan menestynyt sen kummemmin maajoukkuetasolla. 

Gómezille pesti maan pääsarjaseura Borneo FC:n peräsimessä oli hyppy tuntemattomaan. Borneon tuloskunto on parantunut Gómezin saapumisen jälkeen ja seura on parhaillaan kuudentena Indonesian pääsarjassa.

Luotsi on sittemmin ymmärtänyt, millaiset mittasuhteet jalkapallolla on Indonesiassa. Gómezilta kysytään kaduilla jatkuvalla syötöllä yhteiskuvia ja Borneon jokapäiväistä toimintaa seuraa suuri määrä ihmisiä. Borneolla on Instagram-palvelussa 457 000 seuraajaa, eli lähes kolme kertaa enemmän kuin kaikilla veikkausliigaseuroilla yhteensä.

– Pidin Indonesiaa mielenkiintoisena vaihtoehtona, koska sarja on todella kilpailukykyinen, taso on hyvä ja täällä ulkomaalaispelaajat ovat todella laadukkaita. Tässä sarjassa sama joukkue ei voita jatkuvasti mestaruuksia. Mestarit vaihtuvat. Voit voittaa mestaruuden ja seuraavalla kaudella kärsiä suurista vaikeuksista. 

– Borneo kärsi tällä kaudella paljon ja oli todella huonossa vireessä, mutta viime kaudella joukkue voitti runkosarjan. Siksi tiesin, että täällä on potentiaalia ja jotain, minkä päälle rakentaa, Gómez huomautti.

Borneo on noussut Gómezin alaisuudessa sarjataulukossa muutaman sijan ylöspäin. Viime viikonloppuna Borneo kaatoi Jaime Morenon edustaman Barito Puteran 2-1. Moreno iski viime kaudella SJK:n paidassa 12 maalia Veikkausliigassa. 

Gómez tiedostaa, että tulosta on tultava välittömästi, kun uusi valmentaja saapuu alisuorittaneeseen joukkueeseen kesken kauden.

– Kun tulet kesken kauden joukkueeseen, on sinun onnistuttava välittömästi tai ainakin aika nopeasti. Olen onnellinen siitä, että tulin tänne. Asiat ovat sujuneet jopa paremmin verrattuna siihen, mitä näin ulkopuolelta katsottuna. 

– Olen löytänyt suuren seuran, kun verrataan suomalaisseuroihin. Meillä on todella paljon kannattajia. Indonesia on hullaantunut jalkapalloon. Täällä on vajaat 300 miljoonaa asukasta, enkä ole koskaan aiemmin kokenut sitä, että ihmiset pyytävät minulta selfieitä kaduilla ja lentokentillä. 

– Borneo FC on suuri seura, jolla on hyvät resurssit. Seura on hyvin johdettu. Omistaja on 30-vuotias kaveri ja hän on ollut täällä jo kymmenen vuoden ajan. Hän on yksi maailman nuorimmista jalkapalloseuran omistajista. Hän on todella mukava ihminen, joka haluaa pelkkää parasta seuralleen. 

Gómez johtaa Borneossa peräti 25 henkilön staffia. Mukaan mahtuu lukuisia valmennustiimin jäseniä, fysiikkavalmentajia ja huoltajia.

– Tulin tänne yhden fysiikkavalmentajan ja apuvalmentajan kanssa. Oli todella hyvä päätös, kun lähdin Saudi-Arabiaan työskentelemään Míchelin suureen staffiin, koska täällä meillä on 25 staffin jäsentä. Tämä on heittämällä urani suurin valmennustiimi.

– Minulla on hyvä joukkue ja hyviä pelaajia, jotka tarvitsevat hieman ohjausta oikeaan suuntaan. Koen, että tämä pesti on minulle hyvä juttu, koska se vie minua valmentajana monella tapaa eteenpäin seuraavalla tasolle. 

Gómez on uudenlaisen haasteen edessä Indonesiassa. Kuva: All Over Press

Indonesialainen seurajoukkuejalkapalloilu on ymmärrettävistä syistä varsin tuntematon suuruus Suomessa. 

Maassa on kansallisella tasolla hyvin seurattuja suurseuroja, jotka pelaavat 30 000 katsojan edessä, mutta kansainvälinen menestys on antanut odottaa itseään. Sarjan kaksi parasta etenevät Aasian paikalliseen versioon Eurooppa-liigasta. Indonesialainen seura ei ole koskaan voittanut paikallista Mestarien liigaa tai Eurooppa-liigaa.

Gómezin mukaan indonesialaisessa sarjajärjestelmässä ja kokoonpanojen nimeämisessä riittää opeteltavaa. 

– Ensimmäisenä mieleen tulee se, millaisia haasteita kokoonpanon nimeäminen tuo tullessaan. Joukkueessa voi olla kahdeksan ulkomaalaispelaajaa, mutta heistä vain kuusi voi pelata samaan aikaan. Joidenkin ulkomaisten pelaajien on oltava kotoisin tietyistä paikoista.

– Lisäksi yhden alle 23-vuotiaan indonesialaispelaajan on pelattava ainakin 45 minuuttia ottelussa. Siksi avaukseen on nimettävä ainakin yksi indonesialainen nuori pelaaja. 

Gómezin mielestä Suomessa pelataan taktisesta näkökulmasta selvästi laadukkaampaa jalkapalloa kuin Indonesiassa. Luotsin mukaan sen sijaan indonesialaiset pelaajat ovat teknisesti suomalaisia edellä. 

– Taktisesti indonesialainen jalkapallo on suomalaista jäljessä, mutta toisaalta mielestäni Veikkausliiga on taktisesti monia muita eurooppalaisia sarjoja edellä. Mielestäni sitä ei kuitenkaan arvosteta tarpeeksi, vaikka Suomessa on todella hyviä kotimaisia ja ulkomaisia valmentajia.

– Siellä on paljon sekä kokeneita että nuoria valmentajia ja lisäksi Veikkausliigassa nähdään monia erilaisia taktiikoita. Taktisesti Veikkausliiga on kehittynyt sarja, ja täällä Indonesiassa peli ei ole niin taktista. 

Gómez kokee kykenevänsä saamaan etulyöntiaseman Indonesiassa taktisella osaamisellaan.

– Täällä näet taktisesti suurempia ongelmia ja joukkueet tuntuvat pelaavan aika samalla tavalla. Se tekee siitä meille mielenkiintoista, koska jos tuot jotain erilaista, voi se vaikuttaa enemmän peliin.

– Kun puhutaan intensiteetistä, niin olemme ehkä hieman jäljessä, mutta siihen vaikuttaa myös ilmasto ja tapa tehdä töitä. Paikallinen sarja kehittyy kuitenkin koko ajan ja tälläkin kaudella se on ottanut askelia eteenpäin, kun ulkomaalaisia pelaajia saa pelata enemmän kuin aiemmin. 

Indonesian pääsarjassa pelaa 18 joukkuetta. Sarjaa pelataan kolmella aikavyöhykkeellä ja matkustusmäärät nousevat hurjiksi. 

Gómezin Borneo pelaa sarjan lisäksi aasialaisessa ASEAN Club Championshipissa, johon osallistuu seuroja kymmenestä maasta. Borneo ei ole etenemässä turnauksen pudotuspelivaiheeseen. Gómez saapui Borneon peräsimeen, kun seura oli jo käytännössä menettänyt jatkomahdollisuutensa.

– Kun puhutaan teknisyydestä, niin täällä on parempia pelaajia kuin Suomessa. Lisäksi infrastruktuuri on edellä. Seuroilla on omat harjoituskentät ja stadionit ovat upeita. Suuri asukasmäärä tekee myös sen, että jopa kakkostasolla stadionit ovat lähes täynnä.

– Sarja on varsin hyvin organisoitu. Matkustus on ihan hullua, koska maa on niin suuri, mutta sarja auttaa siinä, sillä matkustamme pelipaikkakunnalle kolme päivää ennen pelejä. Siten vierasjoukkueet saavat harjoitella parin päivän ajan paikan päällä. Sekin näyttäytyy ammattimaisena toimintana. 

Gómez haluaa muuttaa Borneon toimintakulttuuria – sopimus kattaa loppukauden

Borneo perustettiin keväällä 2014. 

Borneo nousi heti ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan Indonesian pääsarjaan, muttei ole toistaiseksi juhlinut mestaruuksia. 

Gómez tavoittelee luonnollisesti menestystä ja haluaa johdattaa seuran kansainvälisiin kilpailuihin, mutta motivaationa on myös kehittää paikallisten valmentajien työskentely- ja toimintatapoja, jotta seura voisi ottaa pysyvän askeleen eteenpäin.

– Borneo teki paljon töitä löytääkseen uuden päävalmentajan. He haastattelivat kahdeksaa ehdokasta. Halusimme seuran tuntevan, että juuri me olemme oikeat vaihtoehdot kääntämään joukkueen kurssin kesken kauden. Borneo haluaa olla sarjan kärjessä. Seura kehittyy askel askeleelta. Borneo on todella nuori seura, mutta sillä on hurja potentiaali. Borneo haluaa kilpailla sarjan voitosta ja osallistua kansainvälisiin kilpailuihin. 

Borneo joutui pelaamaan kauden ensimmäisen puoliskon evakossa noin 40 000 katsojaa vetävällä stadionilla, kun seuran oma kotistadion oli remontissa. 18 000 -paikkaisen Segiri Stadiumin remontti valmistui viime viikolla ja joukkue pääsi hiljattain harjoittelemaan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kotonaan.

– Indonesiassa on 3-4 todella suurta seuraa, joilla on valtavat kannattajakunnat. Heidän stadioneillaan on 30-40 000 ihmistä seuraamassa pelejä. Borneo haluaa päästä tuolle tasolle. Yritämme päästä tällä kaudella sijoille, jotka vievät seuran ensi kaudeksi kansainvälisiin kilpailuihin. 

– Suuri tavoite on tehdä syvällinen muutos seuran päivittäisiin toimintatapoihin. Muun muassa siihen, miten haluamme tehdä töitä ja kehittää fysiikkapuolta. Minulla on täällä viisi apuvalmentajaa ja suuri määrä fysiikkapuolen valmentajia, ja haluamme kehittää heitä ja saada heille eurooppalaiset työskentelytavat. Tavoitteet ovat varsin samanlaisia kuin siirtyessäni SJK:hon.

Gómezin ja Borneon välinen sopimus kattaa loppukauden. Kausi päättyy touko-kesäkuussa, jolloin osapuolet tekevät päätöksen tulevaisuudesta. Gómez ei vielä tiedä, missä valmennusura jatkuu kuluvan kauden jälkeen.

– Ideamme oli tulla tänne katsomaan, millaista meno on ja samalla tutustumaan seuraan. Halusin päästä työskentelemään loppukaudeksi. Kotona seinät kaatuivat päälleni. 

– Teimme loppukauden mittaisen sopimuksen ja sitten katsotaan, jatkanko täällä, jossain toisessa saman sarjan seurassa tai jossain muussa maassa. Täällä päin maailmaa on todella kiinnostavia sarjoja, mutta voi olla, että palaan Eurooppaankin. Borneo on seura, jossa olisi hyvät olosuhteet aloittaa uusi projekti harjoituskaudesta lähtien. Kun sen aika tulee, niin teemme päätöksen tulevaisuudesta.

Gómez haluaa menestyä Indonesiassa. Ensi kauden osoite on vielä auki. Kuva: All Over Press

Suomi on Gómezin toinen koti – luotsi kertoi SJK:n olevan oikealla tiellä kohti Veikkausliigan mestaruutta

Edelleen suomalaista jalkapalloa aktiivisesti seuraava Gómez vietti perheensä kanssa monta vuotta Suomessa. 

Espanjalaisvalmentaja on kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta työskennellä valmentajana Suomessa. 

Mukaan mahtui monta erilaista pestiä ja lopulta Gómez saavutti tavoitteensa, eli päästä valmentamaan astetta suurempiin ympyröihin. 

– Suomi on ollut minulle todella tärkeä paikka ammatillisesta näkökulmasta ja samalla tärkeä maa henkilökohtaisella tasolla minulle ja perheelleni. Nuorin tyttöni syntyi Suomessa ja vanhempi lapseni puhuu sujuvaa suomea. Meiltä jäi paljon kavereita Suomeen. Suomessa sain ensimmäisen kerran mahdollisuuden työskennellä päävalmentajana ja jatkaa kehittymistä. Se oli minulle hyvin tärkeää aikaa. 

Gómez sai HIFK:n hurjaan liitoon kaudella 2021. HIFK voitti jopa Stadin derbyssä HJK:n ja päätyi kuudenneksi Veikkausliigassa. Gómez jätti HIFK:n vain yhden kauden jälkeen ja siitä alkoi HIFK:n suuri alamäki, joka jatkuu konkurssin myötä tätä nykyä viidennellä sarjatasolla Kolmosessa. 

Gómez myöntää pettyneensä pahemman kerran, kun HIFK ei onnistunut hyödyntämään hänen alaisuudessaan saavutettua flow-tilaa.

– Kauteni HIFK:ssa oli todella hyvä. Saimme parhaita tuloksia viimeiseen 50 vuoteen seuran historiassa. Minua sattui henkilökohtaisesti paljon, kun HIFK ei onnistunut pitämään sitä hyvää linjaa, jonka onnistuimme rakentamaan sinä vuonna, eikä seura pysynyt Veikkausliigassa. HIFK:n kannattajat olisivat ansainneet sen. Helsinkikin ansaitsisi uskomattomat derbynsä. 

Gómez kertoi mielipiteensä vanhan seuransa SJK:n nuorten pelaajien kehittämiseen ja sittemmin eteenpäin myymiseen keskittyvään ideologiaan, joka on alkanut tuottamaan tulosta viime vuosina.

– Seinäjoki on minulle kuin toinen kotini. Meidän oli myytävä Seinäjoen kotimme, koska niin vain piti tehdä. Ikävöin sitä kotia kaikista eniten. Elimme siellä todella hyvää elämää ja lisäksi seurassa meillä oli kaikki tarvittava.

– SJK on aina kohdellut minua hienosti. Maksoin sen takaisin auttamalla seuraa ja tekemällä töitä Richie Dormanin kanssa sitä varten, jotta tänä päivänä SJK on paras mahdollinen seura nuorille pelaajille kehittymisen kannalta.

– Tänä päivänä SJK myy paljon enemmän pelaajia kuin aiemmin. Joukkueen keski-ikä on koko sarjan nuorin. Minun annettiin tehdä töitä, rakentaa projektia ja asettaa seuraan suunnittelemiani ideoita. SJK teki minusta paremman valmentajan. 

Gómezin mielestä SJK teki oikean päätöksen palkattuaan Stevie Grieven joukkueen peräsimeen viime kaudeksi. Grieve oli valmentanut seuran kakkosjoukkuetta ennen hyppyä edustusjoukkueeseen.

– Yritän auttaa SJK:ta tarvittaessa, mutta en usko, että he tarvitsevat sitä, koska heillä on todella hyvä valmentaja. Seura teki parhaan mahdollisen ratkaisun nostaessaan Grieven päävalmentajaksi, kun minä lähdin. Grieve tunsi kaiken sisältäpäin. Hän ja seura tulevat kehittymään entisestään, ja he menevät täysin oikeaan suuntaan. SJK on yksi Suomen parhaista seuroista ja pikku hiljaa he etenevät siihen, että SJK voittaa jälleen Suomen mestaruuden.

Gómez arvostaa sitä, miten kotimaan pääsarjassa on annettu nuorille valmentajille mahdollisuuksia ja rehellisiä näyttöpaikkoja. Viime vuosina Veikkausliigassa on nähty lukuisia alle nelikymppisiä päävalmentajia. Tulevalla kaudella päävalmentajien keskimääräinen ikä on 45,08 vuotta.

– Suomessa on tärkeää, että siellä on erilaisia valmentajia. Oli ne sitten Espanjasta tai muista maista. He auttavat sarjaa kehittymään ja tuovat uusia ideoita sekä työskentelytapoja. Nämä valmentajat auttavat seuroja ammattimaistumaan. On annettava mahdollisuuksia nuorille valmentajille. Tietyssä vaiheessa uraasi käytät kolme kertaa enemmän aikaa töihin kuin muut. 

– Se on auttanut Veikkausliigaa kehittymään sarjana. On suomalaisia valmentajia, jotka ovat tehneet todella hyvää työtä Suomessa ja tekevät sitä myös ulkomailla. Minä olen oppinut heiltä ja samalla he ovat oppineet ulkomaisilta valmentajilta.

Gómezin mielestä suomalaisten pitäisi arvostaa kotimaista jalkapalloa enemmän

Veikkausliigan tasosta, pelin viihdyttävyydestä, monesti mainitusta liiallisesta taktisuudesta ja kehityskohteista on puhuttu jo pitkään. 

Gómez kokee, ettei suomalaiset ihmiset arvosta kotimaista jalkapalloa tarpeeksi, vaikka syytä olisi. 

Gómezin mielestä Veikkausliigassa pelataan laadukasta ja mielenkiintoista jalkapalloa, mutta monet valitsevat silti kotisohvan ja ulkomaiset huippusarjat.

– Mielestäni Veikkausliigan taso on paljon korkeampi kuin ulkopuolelta katsovat ihmiset voivat ajatellakaan. Joskus minusta tuntui, ettemme Suomessa arvostaneet sitä tarpeeksi. Hitto sentään, sarjassa pelaa todella hyviä joukkueita ja pelaajia. Siellä on mielenkiintoisia joukkueita, jotka yrittävät tehdä asioita eri tavalla. 

– Meidän olisi tuettava suomalaista jalkapalloa enemmän ja annettava sille sen ansaitsema painoarvo. Monesti tuntui siltä, että ihmiset ajattelevat ulkopuolella olevien asioiden olevan parempia kuin se, mitä sinulla on kotona. Se, mitä sinulla on kotona on jo tarpeeksi hyvää, Gómez vakuutti.

Valmentajan mielestä veikkausliigaseurat onnistuvat naaraamaan hyvin laadukkaita ulkomaalaispelaajia sarjaan, ja se sitä kautta nostaa koko Veikkausliigan tasoa. 

Myös kehityskohteita löytyy. Gómezin mielestä asianomaisten olisi syytä keskittyä temmon ja intensiteetin kasvattamiseen, jotta suomalaiset joukkueet pärjäisivät europeleissä.

– Monesti nuoret pelaajat lähtevät liian aikaisin suuriin seuroihin ulkomaille. He eivät ole ehkä olleet valmiita siihen ja ovat joutuneet palaamaan Suomeen. Lisäksi Veikkausliigaan tuodaan vuosittain todella hyviä ulkomaalaisia pelaajia, ja se parantaa sarjaa. Mielestäni Veikkausliigan intensiteetti on kehittynyt viime vuosina. Se on helppo nähdä tilastoista. 

– Jos kaikki keskittyisivät kehittämään Veikkausliigan kilpailukykyä ja intensiteettiä, niin se auttaisi seuroja kilpailemaan paremmin europeleissä. Muistan, kun pelasimme SJK:n kanssa europelejä, niin niissä intensiteetti oli paljon suurempi. Pelin jatkuvuus oli paljon isompaa.

– Peleissä pitäisi hyväksyä enemmän kontaktia. Europeleissä tuomarit antavat pelata paljon enemmän kuin Suomessa. Europeleissä fyysiset, tekniset ja taktiset vaatimukset ovat paljon suurempia. 

SJK on viimeisen vuoden aikana myynyt Terry Yegben Elfsborgiin ja lainannut Pyry Hannolan osto-option kera Puolan pääsarjajoukkue Stal Mieleciin. 

Yegbe on sittemmin noussut Allsvenskanin parhaimpien keskuspuolustajien joukkoon ja Hannola on aloittanut etappinsa Puolassa varsin vakuuttavalla tavalla. 

Gómezin mukaan kaksikko on hyvä esimerkki erilaisista lähtökohdista, mutta myös kovasta työstä ja sitä kautta ansaituista siirroista parempiin sarjoihin.

– Terry on hyvä esimerkki ulkomaalaisesta pelaajasta. Terry opetteli pelaamaan hyvin tarkasti ohjattua jalkapalloa. Hän tuli seuraan Ghanasta, jossa ammattimaisuus oli hyvin matalalla tasolla, eikä hän aluksi pelannut kakkosjoukkueessakaan.

– Sitten hän nousi harjoituskaudeksi edustusjoukkueeseen, pääsi pelaamaan ja siirtyi yhteen Ruotsin parhaimmista seuroista. Terry on pelannut todella hyvin AS Roman ja Tottenhamin kaltaisia seuroja vastaan. 

– Pyry on kotimainen esimerkki. Hän pelaa todella hyvin Puolan pääsarjassa. Näin hiljattain tilaston, jonka mukaan Pyry juoksi toiseksi eniten ottelussaan Puolassa. Hän teki ihan samaa meidänkin joukkueessa. Hannola juoksi samoja kilometrimääriä SJK:n otteluissa ja lisäksi hän juoksi 8-9 kilometriä muutama päivä ennen peliä. Nyt nämä pelaajat keräävät hedelmää työstämme ja saavat itsestään kaiken potentiaalin irti. 

– Kun suomalainen pelaaja lähtee oikeassa iässä ulkomaille, ei liian aikaisin tai myöhään, auttaa se taloudellisesti seuroja. Seurat saavat siirtokorvauksia ja samalla maajoukkuekin kehittyy. 

Gómez toivoo suomalaisten arvostavan enemmän kotimaista jalkapalloa. Kuva: All Over Press

Suomi jätti ikuisen jäljen Gómezin sydämeen, eikä luotsi ei poissulje paluuta Veikkausliigaan. 

Jos paluu toteutuisi, haluaisi hän työskennellä ympäristössä, joka antaa realistiset mahdollisuudet Veikkausliigan mestaruuteen. Se vaatisi tarpeeksi laadukkaan ja houkuttelevan ympäristön.

– Elämässä ei koskaan voi sanoa, että joku etappi olisi päättynyt. Suomi on ollut minulle todella tärkeä paikka niin henkilökohtaisella kuin ammatillisellakin tasolla. Sitä ei koskaan tiedä, miten tai milloin, mutta palaisin ilomielin jonain päivänä Suomeen. Jos palaisin, niin haluaisin menestyä ja voittaa Veikkausliigan mestaruuden, koska se puuttuu minulta. Siksi olemme Borneossakin, koska uskomme, että täällä voimme taistella kaikesta mahdollisesta. 

Jos Kreikassa Gómez joutui miettimään jalkapallon lisäksi äkkipikaisia seurajohtajia, annetaan Suomessa valmentajalle aito työrauha.

– En todellakaan sulje ovea paluulta Suomeen, koska kyseessä on mahtava paikka tehdä töitä ja siellä sinulle annetaan työrauha. Toivottavasti se joskus toteutuisi, Gómez summasi.

Suoranainen tähtäin ei kuitenkaan ole Veikkausliigassa, vaan Englannissa. Gómez työskenteli Englannissa lähes kymmenen vuoden ajan ja kokee omaavansa tarvittavat ominaisuudet noustakseen valmentamaan jalkapallon huipulle. Valmentamista Gómez ei aio lopettaa koskaan.

– Tavoitteeni ja unelmani on tehdä tätä työtä, koska minulla on maailman paras ammatti. En vaihtaisi sitä mihinkään. Haluan tehdä tätä loppuelämäni ajan. En aio koskaan lopettaa. Siksi nämä viimeiset kuukaudet olivat minulle henkisesti vaikeita, koska minusta tuntui, että osa minusta oli lakkasi olemasta. Perheeni auttoi minua paljon, mutta minulla oli tyhjä olo. 

– Nykyään osaan arvostaa paljon enemmän päivittäistä tekemistä. Ongelmat ovat hyvästä, koska ne kehittävät sinua. Kun sinun on ratkaistava joku asia, niin sitten se pitää vain ratkaista. 

– Koen, että minulla on tarvittava kapasiteetti, työmoraali ja osaaminen päästäkseni jalkapallon huipulle. Siihen ei ole kiirettä, mutta en myöskään pysy paikallani. Haluan kehittyä eri osa-alueilla, jotta minusta tulee mahdollisimman kokonaisvaltainen valmentaja. 

Gómez tiedostaa, että Englannissa on tarjolla aitoja etenemismahdollisuuksia, jos valmentaja on tarpeeksi laadukas.

– Haluaisin joku päivä palata Englantiin. Tiedän, että siellä kulttuuri ja koko systeemi on todella palkitsevaa. Jos sinulla on tarpeeksi laatua päästäksesi huipulle, niin siellä pääset sinne.

– Valmentajana minulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten elämään. Ei ainoastaan pelaajien, vaan myös staffin jäsenten. Haluan vaikuttaa niihin mahdollisimman positiivisesti. Toivottavasti jonain päivänä työtapamme muuttuvat pokaaleiksi, paremmaksi tasoksi ja suuremmaksi statukseksi.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS