HELSINKI. Huuhkajat hävisi lokakuun maaotteluikkunassa kaksi Nations Leaguen ottelua, Irlantia ja Englantia vastaan. Mukana oli neljä pelaajaa, jotka olisivat ikänsä puolesta voineet pelata samaan aikaan Pikkuhuuhkajien elintärkeissä EM-karsintaotteluissa. Olisiko Markku Kanervan pitänyt antaa nelikko U21-joukkueen käyttöön?

Hierarkia Suomen maajoukkueissa menee niin, että Kanerva tekee ensin omat pelaajavalintansa, sitten U21-joukkueen päävalmentaja Mika Lehkosuo ja niin edelleen. Nuorempi ikäluokka siis tavallaan aina kärsii.

Kanervan ja Lehkosuon mukaan valmentajat kyllä sinänsä käyvät aina pelaajavalinnoista vuoropuhelua, mutta viime kädessä Kanerva päättää aina ensin.

Yleensä se onkin ihan perusteltua, onhan miesten puolella Huuhkajat lippulaiva ja nuoremmat ikäluokat vain jonkinlaisia astinlautoja matkalla Huuhkajiin. Pelaajillekin on todennäköisesti keskimäärin kehittävämpää pelata Huuhkajien pelejä kuin U21-pelejä – sikäli kun peliaikaa tulee.

Nyt olisi kuitenkin ollut käsillä sellainen hetki, että kokonaiskuvaa olisi voitu miettiä vähän tarkemmin. Nations Leaguella ei ole kovin suurta merkitystä, etenkään kun syyskuussa jo hävittiin kaksi peliä. Samaan aikaan Pikkuhuuhkajilla oli lokakuun maaotteluiden alla erinomainen ja täysin realistinen sauma päästä jopa suoralla paikalla ikäluokan EM-kisoihin.

Huuhkajiin valituista pelaajista vasen pakki Tomas Galvez, keskikentän Matti Peltola ja Leo Walta sekä laitahyökkääjä Topi Keskinen olisi voitu ikänsä puolesta valita myös Pikkuhuuhkajiin. Nelikko olisi ollut melkoinen vahvistus Lehkosuon johtamaan joukkueeseen.

Toki on edelleen mahdollista, että Pikkuhuuhkajat selvittää tiensä kisoihin. Voitto Sveitsistä lipsui sormista lisäajalla, ja nyt on jäljellä enää viimeinen kierros. Suomi on kolmantena, kaksi pistettä Romaniaa ja pisteen verran Sveitsiä perässä. Kaiken lisäksi Romania ja Sveitsi pelaavat päätöskierroksella vastakkain.

Lohkoykköset ja parhaat lohkokakkoset etenevät suoraan kisoihin, ja muut lohkokakkoset pääsevät jatkokarsintaan.

Huuhkajien puolella Galvez pelasi Irlantia vastaan täydet minuutit, Keskinen 64 minuuttia, Walta 77 ja Peltola 26. Englanti-pelissä Keskinen pelasi 74, Walta 28 ja Peltola 90 minuuttia. Galvez istui koko pelin penkillä. Nuorille pelaajille siis kiistatta annettiin paljon vastuuta, mikä puoltaa Riven valintoja.

Ja taatusti moni heistä, elleivät kaikki, olisi itse valinnut Englannin kohtaamisen miesten tasolla Helsingin olympiastadionilla.

Silti jää hieman jossiteltavaa. Olisiko tämä ollut nyt kuitenkin se hetki, kun U21 olisi pitänyt kahden pelin ajaksi arvottaa miesten joukkueen edelle? Nelikkoa kun olisi kuitenkin tarvittaessa voinut edelleen kokeilla marraskuunkin peleissä.

Nyt marraskuun valintoja odotellaan vesi kielellä. Huuhkajissa ”prosessi on kesken” ja ”tähtäin on MM-karsinnoissa”. Eli suomeksi: marraskuun Nations League -ottelut ovat tuloksellisesti melko merkityksettömiä.

Jos Pikkuhuuhkajilla on samaan aikaan EM-jatkokarsinnat, miten valinnat toteutetaan? Saako Kanerva ajatella vain Huuhkajia ja omaa työpaikkaansa, vai pääseekö Lehkosuo kerrankin valitsemaan pakan päältä?

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS