HELSINKI. Suomi-Englanti, puoliajalla 0-1. Englanti johtaa ja on matkalla voittoon, mutta kaikki ei nyt ole hyvin.

Englanti pursuaa maailmanluokan tähtipelaajia. On Harry Kane, maan kaikkien aikojen ykköspelaaja maaottelumaaleissa mitattuna. On Jude Bellingham, Real Madridin tähti, joka omakätisesti pelasti joukkueelleen La Ligan mestaruuden viime kaudella.

Bukayo Saka ei pysty pelaamaan loukkaantumisen vuoksi, mutta kentällä on silti Man Cityn Jack Grealishia, Kyle Walkeria ja John Stonesia, Arsenalin Declan Ricea, Liverpoolin Trent Alexander-Arnoldia ja niin edelleen.

Suomen materiaali on kaikella kunnioituksella vähän eri tasoa. Se on vähän kuin kakkosdivisioonajoukkue pelaisi veikkausliigaryhmää vastaan.

Suomen pelisuunnitelma onnistui alusta asti hyvin ja siitä on annettava kunniaa Suomen valmennusryhmälle. Hyvällä kollektiivisella pelaamisella ja pelisuunnitelmalla voidaan kaventaa yksilötaidossa eroa umpeen. Siitäkin huolimatta on sanottava, että Englanti on aika lailla heikko.

Lehdistökatsomossa englantilaistoimittajat pyörittävät päätään. Tällä materiaalilla Englannin pitäisi kerta kaikkiaan pystyä parempaan. Sen pitäisi dominoida eikä antaa Suomelle mahdollisuutta tulla peliin mukaan.

Englanti ei ota oikein ylhäältä kiinni ja pakota siten Suomea pallonmenetyksiin. Ei se toisaalta oikein vetäydykään ja hyödynnä nousevan Suomen puolustuslinjan selustaan syntyvää tilaa. Englanti vain on. Vähän kuin kävisi töissä ilman sen suurempaa intohimoa yrittää tehdä työnsä hyvin.

Suomen Englanti voi tällä pelillä kaataa – jos sitäkään – mutta mitään suurta se ei voita. Tällaisella materiaalilla pitäisi pystyä aika paljon parempaan.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS