HELSINKI. Lukas Hradecky valmistautuu Huuhkajien kapteenina johtamaan A-maajoukkueen syksyn suureen taistoon Kansojen liigassa Irlantia vastaan. Torstain kotiavauksesta Helsingin olympiastadionilla tarvitaan voitto, jotta Suomi pystyisi taistelemaan säilymisestään B-sarjassa.

Huuhkajien osalta turnaus avattiin syyskuussa heikosti tappioilla Kreikan ja Englannin vieraana. 0-3-tappion Kreikassa käynnisti Hradeckyn oma henkilökohtainen virhe pelinavauksessa, joka myös harmitti Bayer Leverkusenin maalivahtia.

Kahteen peliin Kreikkaa ja Englantia vastaan ei syntynyt myöskään ainuttakaan tehtyä maalia, joten parannettavaa lokakuussa riittää koko joukkueen osalta.

– Se lähti huonoille raiteille jo Kreikassa pääosin minun virheeni säestämänä. Ei se koko matsin kuvaa antanut, totta kai nolla tehtyä maalia taulukossa ja Englanti-peli voidaan sulkea analyysin ulkopuolelle. Siinä ei ollut mitään palaa, Hradecky arvioi Huuhkajien mediatilaisuudessa maanantaina.

Hradecky uskoo kotiyleisön merkityksen Helsingin olympiastadionilla olevan valtava, kun Huuhkajat valmistautuu syksyn tärkeään koitokseen. Harmillisesti ottelun alkamisaika torstai-iltana kello 21:45 ei ole otollisin työssäkäyville tai perheellisillle kannattajille.

Myös Hradecky ymmärtää tämän tosiasian. Sunnuntain iltaseitsemältä alkava Englanti-ottelu tulee puolestaan vetämään täyden yleisön stadionin lehtereille.

– Torstai 21.45, jos minulla on perhettä tai työpäivä huomenna niin onhan se haastavaa aikaa. Olisi ollut jännä nähdä, jos nämä matsit olisivat olleet toisin päin.

– Ei se meillä minkäänlainen keskustelunaihe ole, että onko siellä 15 000, 20 000 vai 25 000 katsojaa. Yhtä vahva se energia ja tunne on. Silloin oli koronapeleissä oli 5000–6000, niin kyllä sieltä ääntä lähtee Pohjoiskaarteesta ja muualtakin. Se yleisömäärä ei ole meidän käsissämme.

Sparvia räväkämpi kapteeni

Hradecky peri Huuhkajien kapteenin roolinsa Tim Sparvilta keskikenttäpelaajan lopetettua maajoukkueuransa loppuvuodesta 2021. Nykyisin apuvalmentajana A-maajoukkueessa työskentelevä Sparv oli ”Lukeen” verrattuna kaksikosta seesteisempi johtaja.

– Tim on vähän hiljaisempi ja minä se rääväsuu. En minäkään osu aina analyyseissäni kohdilleen ja tunteet ovat aina vähän kaakossa. Viimeksi tuli vähän liiankin rajua palautetta sanottua. Ehkä se kuvastaa sitä, että meistä kukaan ei ollut tyytyväinen syyskuussa, Hradecky kuvaili kapteenien eroja.

Huuhkajien valmistautuminen Irlanti-otteluun on ollut syyskuun maajoukkuepeleihin verrattuna lyhyempää, sillä harjoitteluviikko on vain puolittainen. Tulevan vastustajan pelitapaan on ehditty tästä huolimatta jo perehtyä.

Irlantia on valmentanut heinäkuusta lähtien islantilainen Heimir Hallgrímsson. Hallgrímsson muistetaan kesän 2016 EM-sensaatiosta johdettuaan Islannin Ranskassa pelatussa turnauksessa puolivälieriin.

Tuolloin neljännesvälierissä kaatui myös samassa Kansojen liigan lohkossa pelaava Englanti.

– Aika suoraviivaista ja jollain tasolla positiivisesti kaaosfutista. Emme saa menettää kontrollia, ettei se menisi siihen hurlumheihin, Hradecky analysoi Irlannin pelaamista.

Oman pelinsä osalta Huuhkajat ovat pyrkineet parantamaan pallokontrolliaan, jotta maalipaikkojen luominen kohentuisi. Hradecky toivoisi selviytymistaistelujen vähenevän sitä kautta vaikeammissa otteluissa.

Myös oman pään pelissä on parannettavaa. Erityisesti erikoistilannepuolustamisessa takaiskumaaleja on syntynyt.

– On ollut monta elementtiä, jotka eivät ole toimineet viimeisissä peleissä. Puolustuspelikin on yksi niistä. Erikoistilanteista on tullut maaleja ja Irlanti on niissä hyvä. Oman boksin puolustaminen ja nämä kulkevat käsi kädessä. Mitä paremmin puolustetaan, sitä paremmin hyökätään, Hradecky selitti.

– Ei se (erikoistilannepelaaminen) huonolla tasolla ole. Meillä ei ole varaa kuitenkaan antaa sellaisia maaleja vastustajille. Se hyökkäysten luonti on ollut meillä tällä hetkellä muutenkin niin vaikeaa.

Suomi ja Irlanti kohtaavat torstaina kello 21:45 Helsingin olympiastadionilla. Kummallakin maalla on vielä kahden kierroksen jälkeen pistetili avaamatta.

Hradecky luottaa täysin Huuhkajien iskukykyyn napata täysi pistepotti haastajastaan.

– Ei minulla ole epäilystäkään, ettemmekö pystyisi tällä ryhmällä voittamaan Irlantia. Totta kai puheet ovat puheita ja esitykset täytyy vielä esittää, Huuhkajat-kapteeni totesi itsevarmasti.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!