Huuhkajien syksyn Nations Leaguen ottelut ovat sujuneet murheellisesti.

Huuhkajat on hävinnyt kaikki kolme otteluaan yhteismaalein 7-1, ja on lohkonsa hännillä. Huuhkajat hävisi aiemmin tällä viikolla Töölössä Irlannille 1-2.

Nyt vastaan asettuu todellinen jättiläinen. Markku Kanervan Huuhkajat isännöi sunnuntaina Englantia Helsingin olympiastadionilla.

Englanti eteni kesän EM-lopputurnauksessa finaaliin, mutta hävisi sen Espanjalle 1-2. Englanti lukeutuu maailman parhaimpiin maajoukkueisiin ja sillä on käytössään kenties koko maailman laadukkain pelaajamateriaali. Siitä huolimatta Englanti hävisi torstai-iltana kotikentällään Kreikalle 1-2.

Lähtökohdat ovat selvät. Huuhkajat lähtee hyvin suurena altavastaajana sunnuntain otteluun. Joukkueet iskivät yhteen syyskuussa Wembleyllä. Tuolloin Huuhkajien puolustustaistelu tuotti tulosta ensimmäisellä jaksolla, mutta Englanti meni menojaan toisella jaksolla ja käytti hyväkseen Huuhkajien henkilökohtaiset virheet. Englanti voitti tuolloin Suomen 2-0.

HUUHKAJIEN NATIONS LEAGUEN LOHKON TILANNE
#JoukkueOVTHMP
1Kreikka GRE44009-112
2Englanti ENG43018-39
3Irlanti IRL41032-73
4Suomi FIN40042-100

Kanerva peluutti varsin mielenkiintoista avauskokoonpanoa torstain Irlanti-ottelussa.

Syyskuun maaotteluissa olemattomalle vastuulle jäänyt Joel Pohjanpalo oli avauskokoonpanossa ja viimeisteli Suomen ainoan maalin. Skotlannissa edukseen esiintynyt Topi Keskinen juoksi laidallaan ja Glen Kamara pelasi jälleen astetta hyökkäävämmässä roolissa miltei kärjen alla.

Englanti-ottelussa pelin kuva on täysin erilainen.

Englanti hallitsee todennäköisesti mielin määrin palloa ja pakottaa Huuhkajat makaamaan varsin syvällä oman boksinsa läheisyydessä. Jos Irlanti-ottelussa Suomi kykeni hallitsemaan palloa ja ajoittain myös pelin kulkua, on se kaukana totuudesta sunnuntaina. Ei olisi suuri yllätys, jos Kanerva laittaisi kentälle astetta puolustavamman joukkueen, joka kykenee lähtökohtaisesti pelaamaan paremmin pragmaattista jalkapalloa.

Irlanti-ottelussa nuori Tomas Galvez oli ajoittain merkittävissä ongelmissa puolustuspäässä, joten Jere Urosen avauspaikka ei olisi sen suurempi yllätys. Galvez väläytteli ajoittain hyökkäyspäässä, mutta kokonaisvaltainen pelaaminen jättää parantamisen varaa.

Englannin joukkue vilisee maailmantähtiä. Yllättävän Kreikka-kotitappion jälkeen joukkueen väliaikaisvalmentaja Lee Carsley peluuttanee lähes ykkösnyrkkiään Töölössä. Bukayo Saka loukkaantui Kreikka-ottelussa, eikä matkustanut joukkueen kanssa Helsinkiin. Lisäksi Liverpoolia edustava Curtis Jones jäi sivuun reissusta. Harry Kane ja Jack Grealish eivät pelanneet Kreikkaa vastaan vammojen vuoksi, mutta ovat todennäköisesti kentällä Helsingissä.

Englannissa oli pideltävää syyskuussa. Kuva: All Over Press

Markku Kanerva odottaa suurta haastetta

Huuhkajat on saanut ansaitusti suurta kritiikkiä viimeisen vuoden aikana.

Tulokset ovat olleet huonoja ja peliesitykset sitäkin huonompia. Huuhkajat on hävinnyt neljä peräkkäistä kilpailullista ottelua ja putoaminen Nations Leaguen C-liigaan on realismia.

Kanerva tiedostaa, ettei Englannilta napata noin vain pisteitä, mutta ei poissulje mahdollista yllätystä.

– Olemme analysoineet Irlanti-tappion, ja keskittymisemme on nyt täysin Englannissa. Meillä on edessä kova peli. Tiedämme, mitä odottaa, koska kohtasimme jo syyskuussa. Pisteiden saaminen Englannilta tulee olemaan suuri haaste.

– Englanti tulee olemaan erittäin motivoitunut tähän otteluun. On vaikea arvioida, mitä muutoksia he tekevät kokoonpanoonsa. Meidän täytyy luottaa itseemme, tehdä todella paljon töitä ja käyttää mahdollisuudet hyväksemme, Kanerva summasi Palloliiton mukaan.

Avauskokoonpanoarviot

Huuhkajat: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Robert Ivanov, Arttu Hoskonen, Nikolai Alho: Leo Walta, Rasmus Schüller, Glen Kamara; Topi Keskinen, Teemu Pukki, Robin Lod

Englanti: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Marc Guéhi, Rico Lewis; Jack Grealish, Cole Palmer, Declan Rice, Noni Madueke; Harry Kane, Jude Bellingham

Televisiointi

Yle TV2 televisioi ottelun. Ylen lähetys alkaa klo 18.15. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 19.00. Ottelu on nähtävissä myös Areenasta.

LUE MYÖS