Tony Miettinen siirtyi talvella KuPSista Norjaan.

Norjan pääsarjassa pelaava Odds BK maksoi Miettisestä tiettävästi noin 180 000 euron siirtosumman. Suomalaistoppari allekirjoitti kolmivuotisen sopimuksen Oddin kanssa.

Miettinen, 21, on Siilinjärven Palloseuran kasvatti, mutta siirtyi nuorena KuPSin organisaatioon. Toppari vietti teini-ikäisenä muutaman vuoden tanskalaisen Nordsjællandin organisaatiossa ja pääsi pelaamaan yhden ottelun seuran edustusjoukkueessa. Miettinen palasi Nordsjællandista KuPSiin elokuussa 2021.

Miettinen on parhaillaan Pikkuhuuhkajien mukana. Pikkuhuuhkajat voitti perjantaina vieraskentällä Armenian 3-1. Miettinen pelasi täydet minuutit ja johdattaa joukkonsa tiistaina tärkeään Romania-otteluun. Suomella on mahdollisuus nousta voitolla tasapisteisiin EM-karsintalohkoa johtavan Romanian kanssa.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Miettistä sunnuntaina. Miettinen kertoi Odd-siirtonsa taustoja.

– Odd otti yhteyttä agenttiin ja siitä se lähti. Sen jälkeen he puhuivat KuPSin kanssa. Odd otti aluksi yhteyttä loppuvuodesta. Kyseessä on todella laadukas ja vaativa sarja. Odd myös sellainen joukkue, jossa olen päässyt hyvin pelaamaan. Se oli yksi syistä, miksi päädyin sinne. Puhuttiin Diogo Tomasin kanssa hieman siirtoni jälkeen, Miettinen viittasi Oddissa kauden 2023 pelanneeseen suomalaiseen.

Miettinen on saanut itselleen suuren roolin Oddin takalinjoilla, vaikka hän ehti pelata Veikkausliigassa runko- ja loppusarjat mukaan luettuna yhteensä vain 13 ottelua ennen siirtoaan Norjaan.

– Lähdin Norjaan sillä asenteella, että menen sinne pelaamaan. En lähtenyt vain osallistumaan, vaan halusin pelata. Mulle ei tullut hirveesti pelejä Veikkausliigassa, mutta parin vikan kauden aikana tiesin pystyväni pelaamaan siinä sarjassa. Se oli vain valmentajan päätöksestä kiinni, peluuttaako hän minua vai ei.

Henkilökohtaisella tasolla kausi on ollut Miettiselle menestys, sillä hän on pelannut suuria minuutteja Norjassa. Miettinen on nimetty 14 kertaa Oddin avauskokoonpanoon. Oddin kausi on ollut vaikea, sillä seura on parhaillaan viimeisellä sijalla Norjan pääsarjassa. Matkaa karsijan paikalle on kolme pistettä.

– Olen sopeutunut suhteellisen hyvin. Olen päässyt hyvään pelituntumaan ja tuntuu, että olen asettautunut hyvin sinne. Saapumiseni jälkeen ei mennyt kauaa kunnes pelit jo alkoivat. Keväällä oli todella paljon pelejä. Se helpotti sopeutumistani. Toistaiseksi on mennyt ihan ok. Tuloksellisesti ei ole ollut mikään menestyksekäs kausi, mutta henkilökohtaisesti tärkeintä on ollut saada minuutteja. Nyt pitäisi kuitenkin saada tuloksia peleistä.

Miettisen mukaan Norjan pääsarjassa peli on nopeampaa kuin Veikkausliigassa. Lisäksi harjoituksissa juostaan enemmän.

– On niissä eroavaisuuksia. Norjassa on paljon vaativampi ja nopeampi sarja. Siellä asiat tapahtuvat nopeasti ja tulee todella hyviä yksilöitä vastaan. Ne on suurimmat erot. Oddissa haluamme pelata sellaista fudista, jossa prässäämme paljon ja niin ylhäältä kuin mahdollista. Silloin tulee tilanteita, joissa pelaat pitkälti mies miestä vastaan. Yritämme juosta paljon vastustajan selän taakse ja luoda paljon maalipaikkoja.

– Meillä on hyvä ja vaativa valmennusryhmä. He antavat paljon informaatiota ja vaativat paljon pelaajilta. Se on tietenkin hyvä asia. Treenit Norjan ja Suomen välillä eroavat toisistaan. Yksi suurimmista eroista on se, että Norjassa juostaan paljon. Se on auttanut minua pelaajana, koska fysiikka on kasvanut ja kunto on parantunut. Se auttaa peleissä.

Pikkuhuuhkajien paidassa yhdeksän ottelua pelannut Miettinen kokee kehittyneensä Norjassa. Miettinen osaa lukea peliä paremmin kuin aiemmin.

– Olen ottanut isoja kehitysaskeleita siinä, millaisia päätöksiä teen missäkin tilanteissa. Välillä on täysin fine pelata se pitkä pallo, eikä antaa lyhytsyöttöjä oman boksin tuntumassa, jolloin vastustaja saa mahdollisuuden prässätä maalimme lähellä. Niistä voi tulla joskus vaarallisia tilanteita. Huomasin itsekin, että tuo oli ensimmäinen asia, jonka opin siellä. Vastustaja yleensä odottaa niitä tilanteita, että alat kombinoimaan oman maalin lähellä. Nyt näen, milloin kannattaa antaa lyhyitä syöttöjä ja milloin kannattaa nöyrästi laittaa pallo vastustajan puoliskolle ja nostaa omaa pakkaa ylemmäksi.

Suomen ja Romanian välinen EM-karsintaottelu käynnistyy tiistaina Tammelassa klo 18.00.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS: Ville Koski kertoi miten Kroatian pääsarja eroaa Veikkausliigasta: ”Ei koiteta aina pelata niin täydellistä jalkapalloa”