HELSINKI. Rasmus Schüller ehti olla Djurgårdenin ainoa suomalaispelaaja useamman vuoden ajan. Tänä vuonna kokenut keskikenttäpelaaja on saanut lyhyessä ajassa kolme muuta sinivalkoista seurakaveria Tukholmaan.

Schüller, 33, pelaa jo neljättä kautta Ruotsin Allsvenskanissa Djurgårdenin paidassa. Huuhkajat-pelaaja sai ensimmäisenä tammikuussa seurakseen tutun HJK-topparin Miro Tenhon. Kesän aikana Tukholmaan saapuivat myös Mjällbyn ruotsinsuomalainen laitapuolustaja Adam Ståhl, ja viimeisimpänä Tampereen Ilveksestä värvätty laitahyökkääjä Santeri Haarala.

Ståhlin kohdalla kukaan joukkueessa ei aluksi tiennyt hänen suomalaisuudestaan.

– Kun Adam tuli seuraan ja tutustuttiin, niin kävi ilmi aika nopeasti, että hänellä on Suomen kansalaisuus ja, että hänen äitinsä on suomalainen, Schüller kertoi keskustelustaan SuomiFutis-sivustolle Huuhkajien mediatilaisuudessa.

– Aika nopeasti sen jälkeen keskusteltiin hänen maajoukkuetaustastaan, että onko hän pelannut Ruotsin kanssa. Hän viestitti vahvasti suuresta unelmastaan pelata Suomen maajoukkueessa. Lähti sitten pyörät pyörimään. Adamin asioiden hoitaja oli ollut jo Palloliittoon aiemmin yhteydessä. Siinä oltiin tehty ensimmäinen kontakti.

Huomattuaan Ståhlin pelilliset taidot kentällä, Schüller laittoi myös oman panoksensa likoon rekrytoinnissa. Huuhkajien keskikenttäpelaaja soitti puhelun päävalmentaja Markku Kanervalle ja antoi vinkin mahdollisesta vahvistuksesta A-maajoukkueeseen.

Lopputuloksena Ståhl, 29, sai kutsun Huuhkajien paitaan syyskuun Kansojen Liigan otteluihin Kreikan ja Englannin vieraana.

– Näin Adamin tason jalkapalloilijana ja hänen vahvuutensa. Oli sitten aika nopeasti selvää, että voisin olla Riveen myös yhteydessä. Tunnen Riven hyvin ja hänelle on helppo soittaa tällaisista asioista. Mahdollisimman vahva Huuhkajien joukkue on meidän kaikkien intresseissä, Schüller avasi prosessia.

LUE MYÖS: Santeri Haarala sai kaksi isoa uutista nopeasti – näin suursiirto eteni
LUE MYÖS: Adam Ståhl haaveili Huuhkajista – unelma toteutui nopein kääntein

Haaralalle sopeutumisapua

Djurgårdenin toiselle suomalaistulokkaalle Haaralalle Schüller on toiminut avustavana linkkinä sopeutumisessa uuteen maahan.

– Santeri ei puhu vielä hirveästi ruotsia, niin yritämme olla tukena, jos hän tarvitsee jotain. Se on aina uuteen ympäristöön tullessa näin, ettei tunne ihmisiä. Sitten on helpompaa, että on joku samaa kieltä puhuva ja samasta kulttuurista oleva seurassa, keskikenttäpelaaja kertoi.

Schüller on ollut myös vaikuttunut 24-vuotiaan Haaralan sisääntulosta Djurgårdeniin. Veikkausliigassa loistanut hyökkääjä pääsi avaukseen debyytissään vain kolme päivää siirtonsa jälkeen ja syötti maalin Allsvenskanin ottelussa Siriusta vastaan.

– Se oli hyvä viesti muille myös näyttää olevansa apu joukkueelle. Sitä kautta se sopeutuminen helpottuu, Schüller kehui seuratoveriaan.

Koko Djurgårdenin suomalaisnelikko on mukana Huuhkajien vahvuudessa syyskuun Kansojen liigan avauspeleissä. Suomi kohtaa B-sarjan vierasotteluissa Kreikan tulevana lauantaina ja Englannin Wembleyllä ensi viikon tiistaina.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!