Ilves voitti lauantaina HJK:n Töölössä 1-0, ja siirtyi samalla ainakin hetkellisesti Veikkausliigan kärkipaikalle. 

Ilves johtaa Veikkausliigaa pisteen erolla ottelun vähemmän pelanneeseen KuPSiin, joka pelaa kierroksen oman ottelunsa sunnuntaina isännöidessään FC Hakaa.

Joonas Rantasen luotsaama Ilves pelasi suorastaan loistavan viikon – niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Tiistaina se kaatoi Tammelassa KuPSin ja lauantaina kaatui hallitseva Veikkausliigan mestari.

Ilves palkkasi Rantasen päävalmentajakseen viime talvena. 

Ilves lähti rakentamaan mielenkiintoista projektia uuden Tammelan ja uuden urheilutoimenjohtajansa Miika Takkulan avulla. Ilves kykeni houkuttelemaan Juhani Pikkaraisen, Anton Popovitšin, Joona Vetelin ja Roope Riskin kaltaisia laadukkaita tasonsa osoittaneita kotimaisia pelaajia projektiinsa. 

Ilves vahvisti joukkuettaan huomattavasti, mutta silti puheet mestaruudesta olivat varsin kaukaisia. Ilves lähti tavoittelemaan europaikkaa. HJK:n taloudellinen ja laadullinen ero oli edelleen niin merkittävä muihin seuroihin verrattuna, ettei todellisesta mestaruustaistelusta uskallettu puhua. 

HJK:n ja Ilveksen alkukausi meni penkin alle. HJK kärsi talven valmentajasekoilustaan ja lopulta pelillisen prosessin johtaja Ferran Sibila sai potkut jo toukokuussa. Kautta oli kulunut vain kuutisen viikkoa. Ilves ei päätynyt yhtä rajuun ratkaisuun, vaikka Rantasen joukkueella oli alkukaudella hyvin merkittäviä ongelmia etenkin puolustuspäässä. Pelillisen tasapainon löytäminen ei ollut helppoa.

Rantasen Ilves on kasvanut esimerkillisesti läpi kauden. Joukkue on luottanut alusta saakka hyvin viihdyttävään pelitapaansa, eikä siitä ole luovuttu edes kauden suurimmissa otteluissa, joihin Ilves on lähtenyt altavastaajana. Syteen tai saveen, mutta Ilves ja Rantanen ovat osoittaneet luottavansa ennemmin pitkäjänteisen prosessin ja pelitavan kehittämiseen myös vaikeissa paikoissa kuin vain riskien välttelemiseen ja selviytymiseen. 

On hienoa nähdä, millaisella itseluottamuksella Ilveksen pelaajat pelaavat ilman huolen häivää mahdollisista virheistä. Ero alkukauteen on merkittävä. Tuolloin Ilves kärsi henkilökohtaisista virheistä ja niitä seuranneista pistemenetyksistä. Vaativan ja selvästi viime kaudesta muuttuneen pelitavan sisäistäminen vie oman aikansa, mutta kun se on sisäistetty ja pelaajat uskovat joukkueen lisäksi ennen kaikkea itseensä, näkyy se tulostaululla. Ilves uskaltaa olla rohkea oma itsensä.

Ilveksen uusi projekti on kunnianhimoinen, mutta todennäköisesti vain harva seuran sisällä uskalsi unelmoida siitä, millaisessa tilanteessa joukkue lopulta onkaan kaksi kierrosta ennen kauden loppua. Ilves suunnitteli haastavansa mestaruudesta toden teolla seuraavan kahden vuoden aikana, mutta projekti on vahvasti etuajassa. 

Ilveksellä on kasassa Veikkausliigan parasta jalkapalloa pelaava joukkue, jonka rakensi kenties maan laadukkain urheilujohtaja Takkula ja tämän hetken kuumin päävalmentajanimi Rantanen.

Sattumaa tai ei, mutta kummallakin on hyvin vahva HJK-tausta. Se on kiusallinen asia HJK:lle, sillä Helsingissä ollaan tilanteessa, jossa sillä ei ole tunnistettavaa pelitapaa tai urheilujohtajaa, kausi on päättymässä fiaskoon ja kaiken lisäksi seura löytää itsensä samasta tilanteesta kuin viime syksynäkin. Mitä tehdä Toni Korkeakunnaksen kanssa?

Viime vuonna seurajohto päätti, ettei Korkeakunnas ole oikea henkilö uuden projektin johtajaksi, ja tällä kaudella HJK:n pelaaminen ei ole kehittynyt lainkaan Korkeakunnaksen alaisuudessa. Valmentajakysymykseen on turha odottaa konkreettisia vastauksia niin pitkään kuin seuralla ei ole urheilujohtajaa. Takkulan korvaaminen on osoittautunut juuri niin vaikeaksi kuin odottaa saattoi.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS