Pariisin olympialaisissa pelataan jalkapalloa 24. heinäkuuta – 10. elokuuta.

Miesten turnaus käynnistyy tänään keskiviikkona ja naisten pelit alkavat torstaina. Turnausten päätteeksi myös finaalit pelataan peräkkäisinä päivinä samassa järjestyksessä.

Suomessa lähetysoikeudet Pariisin olympiajalkapalloon omistaa Warner Bros Discovery Finland, joka on myynyt osan oikeuksista Ylelle. Pelejä näytetään ennen kaikkea maksullisessa Max-suoratoistopalvelussa sekä vapaasti katsottavassa Yle Areenassa. Yksittäisiä otteluita voidaan näyttää myös TV2:lla, TV5:llä ja TV6:lla.

Miesten turnauksessa kilpailee 16 joukkuetta ja naisten turnauksessa 12. Kummallakin puolella on osallistujia kuudesta eri maanosaliitosta.

Isäntäkaupunki Pariisin lisäksi otteluita järjestetään Bordeaux’ssa, Décines-Charpieussa, Marseillessa, Nantesissa, Nizzassa ja Saint-Étiennessä. Finaalit pelataan Pariisissa Parc des Princes’n stadionilla.

Miesten turnauksen suurimmat tähdet

Monissa muissa lajeissa olympialaisten voittaminen on suurin mahdollinen kunnia urheilijan uralla, mutta miesten jalkapallossa totuus on toinen.

Miesten puolella olympiajalkapallon pelaajille on asetettu 23 vuoden yläikäraja. Kukin joukkue saa ottaa mukaan kolme yli-ikäistä pelaajaa, mutta sekään ei takaa, että paikalle saataisiin maan suurimmat tähdet.

Olympialaiset eivät kuulu Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) viralliseen kalenteriin, joten seurojen ei ole pakko päästää pelaajiaan turnaukseen, toisin kuin EM- ja MM-kisoissa.

Tänä kesänä miesten jalkapallossa on pelattu jo Euroopan ja Etelä-Amerikan mestaruuksista, eivätkä seurat usein halua päästää pelaajiaan kahteen turnaukseen samana kesänä.

Muun muassa Ranskan tähtihyökkääjä Kylian Mbappé olisi halunnut osallistua olympialaisiin päästäkseen pelaamaan kotikisoissa. Hänen uusi seurajoukkueensa Real Madrid ei kuitenkaan antanut hänelle lupaa osallistua.

Rajoituksista huolimatta joillain joukkueilla on varsin nimekkäitä pelaajia mukana. Ranskan joukkuetta kipparoi Lyonin maalitykki Alexande Lacazette ja Argentiinalla on riveissään neljä maailmanmestaria – Julián Álvarez, Thiago Almada, Geronimo Rulli sekä Nicolás Otamendi.

Espanjalla taas on mukana kaksi tuoretta EM-voittajaa – Álex Baena ja Fermín López.

Hallitseva mestari Brasilia ei ole mukana tällä kertaa, joten katseet kohdistuvat muihin perinteisesti isoihin jalkapallomaihin. Isäntämaa Ranskan lisäksi Argentiina ja Espanja lähtevät isoin odotuksin kultamitalijahtiin. D-lohkossa pelaava Japani ylsi viime kisoissa neljän parhaan joukkoon ja hävisi pronssiottelussa Meksikolle.

Naisten turnauksen suurimmat tähdet

Naisten olympiajalkapallossa ei ole samanlaisia rajoituksia kuin miesten puolella. Joukkueet saavat valita mukaan minkä tahansa ikäisiä pelaajia.

Hallitseva olympiavoittaja Kanada saa lohkovaiheessa vastaansa emäntäjoukkue Ranskan, jota tähdittävät muun muassa Wendie Renard ja Marie-Antoinette Katoto.

Kahdessa edellisessä olympiafinaalissa pelannut Ruotsi ei selviytynyt mukaan, kun taas viime vuoden maailmanmestari Espanja tekee debyyttinsä naisten olympiajalkapallossa. Espanjalla on mukana muun muassa kolme edellistä Ballon d’Oria voittaneet Aitana Bonmati ja Alexia Putellas (2).

Brasilian hyökkääjälegenda Marta nähdään viimeistä kertaa tositoimissa Seleçãon paidassa. Maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykki ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että hänen uransa Brasilian riveissä päättyy Pariisin olympialaisiin.

Yhdysvallat on ollut joka vuoden päätteeksi naisten FIFA-rankingissa ensimmäisellä tai toisella sijalla. Jenkit ovat neljällä MM- ja olympiakullallaan kaikkien aikojen menestynein maajoukkue, mutta olympialaisissa edellisestä mestaruudesta on vierähtänyt jo 12 vuotta.

B-lohkossa Yhdysvaltojen kanssa pelaa Sambia, jonka hyökkääjä Racheal Kundananji teki tänä vuonna historiaa. Bay FC maksoi hänestä Madrid CFF:lle 860 000 dollaria, naisten kaikkien aikojen siirtoennätyksen.

Euroopan kestomenestyjä Saksa taas lähtee mitalijahtiin kapteeninsa Alexandra Poppin johdolla.

LUE MYÖS