Toni Kroos johdattaa viimeisessä turnauksessaan Saksan vaativan kotiyleisön eteen. Mestariehdokkaan on kukistettava lohkovaiheessa Unkarin Gerrard, ärsyttävä Skotlanti ja yskähtelevä naapurimaansa.

Saksa Saksa: isäntämaa
Unkari Unkari: karsintojen G-lohkon voittaja
Skotlanti Skotlanti: karsintojen A-lohkon kakkonen
Sveitsi Sveitsi: karsintojen I-lohkon kakkonen

Toni Kroosin paluu ja hyvästit

Saksan keskikenttäpelaaja Toni Kroos ripustaa nappulakenkänsä naulaan näiden EM-kisojen jälkeen. Hän on toistuvasti sanonut, että haluaa päättää uransa ollessaan vielä huipputasolla.

Kroosin, 34, viimeiseksi seurajoukkueeksi jäi Real Madrid, jossa hän on kannattajien palvoma legenda. Saksan syöttökone voitti kymmenen vuoden aikana Los Blancosissa parikymmentä mestaruutta, mukaan lukien tämän kauden La Ligan ja Mestarien liigan. Kroosilla on yksin saman verran Mestarien liigan voittoja kuin Bayern Münchenillä ja Liverpoolilla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Kroos pelasi maaliskuussa ensimmäiset maaottelunsa yli kahteen vuoteen. Kuva: AOP

Maajoukkueuransa Kroos lopetti jo kertaalleen edellisten EM-kisojen jälkeen, mutta Saksan uusi päävalmentaja Julian Nagelsmann sai puhuttua hänet ympäri.

Kroos on poistumassa viheriöiltä yhtenä kaikkien aikojen parhaista keskikenttäpelaajista, mutta harva on onnistunut tekemään sen yhtä hyvin omilla ehdoillaan kuin hän. Päättyneen kauden sanotaan olleen jopa yksi Kroosin parhaista Real Madridissa, ja nyt hänellä on vielä mahdollisuus hyvästellä Saksan joukkue kotikisojen mestarina.

Unkarin Gerrard

Urheilua seuraavilla on tapana ristiä varsinkin nuoria pelaajia seuraavaksi tai uudeksi joksikin. Jokin piirre tai pelityyli saattaa tuoda mieleen entisaikojen huipun tai tietyn tähden. ”Seuraava Litmanen”, ”uusi Messi”, ”Jämijärven Ronaldo”.

Liverpoolin ja Unkarin keskikenttäpelaaja Dominik Szoboszlai on saanut osakseen epäreilummat vertailukohdat kuin valtaosa kollegoistaan. Kotimaassaan häntä verrataan Ferenc Puskásiin, Englannissa Steven Gerrardiin.

Unkarilaistähden vertailu Gerrardiin on ollut väistämätöntä. Szoboszlai, 23, pelaa Liverpoolissa samalla pelinumerolla kuin Gerrard, ja hänellä on Gerrardin innoittama tatuointi käsivarressaan.

Kisoissa kannattaa olla erityisen tarkkana, kun Unkari saa vapaapotkun tai Szoboszlai tekee tilaa oikealle jalalleen. Sillä ei ole väliä, onko maaliin etäisyyttä 15 vai 35 metriä. Unkarilaisfanit vaativat Szoboszlaita vetämään.

Ärsyttävä Skotlanti

Skotlanti on päässyt miesten arvokisoihin 12 kertaa, mutta se ei ole ikinä edennyt lohkovaihetta pidemmälle MM- tai EM-turnauksissa.

The Tartan Army on parin viime vuoden aikana nostanut osakkeitaan kansainvälisessä jalkapallossa, vaikka sen tämänhetkinen tulosputki ei olekaan erityisen mairitteleva.

Nations Leaguen lohkovoittoa seurasivat menestyksekkäät EM-karsinnat, jotka Skotlanti aloitti viidellä voitolla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Liverpoolin Andrew Robertson toimii Skotlannin kapteenina: Kuva: AOP

Ihmisten mieleen on jäänyt erityisesti voitto Espanjaa vastaan viime vuoden maaliskuulta. Skotlanti kukisti La Rojan Glasgow’ssa 2-0 Scott McTominayn maaleilla.

Skottien pelityyli sai vastustajan kiehumaan raivosta. Espanjan keskikenttäpelaaja Rodri syytti Skotlantia provosoinnista ja ajanpeluusta ja sanoi, että heidän pelitapansa ”ei ole jalkapalloa”.

Kotijoukkuetta tai sen kannattajia kritiikki ei kiinnostanut pätkääkään. Skotlanti tietää, mitä sen on tehtävä saadakseen tuloksia parempia maita vastaan.

Sveitsi ja sekavat odotukset

Sveitsin joukkueessa on tuoretta Bundesliigan, Valioliigan ja Serie A:n mestaria. Kokenut runko on pelannut yhdessä vuosikausia.

Rossocrociatilla on kuitenkin takanaan ristiriitaiset puolitoista vuotta. Qatarin MM-kisoista tuli lähtö murskatappiolla Portugalia vastaan ja EM-karsinnoissa Sveitsi pelasi liudan huonoja pelejä heikkotasoisessa lohkossa.

Luotto maajoukkueen päävalmentajaan Murat Yakiniin ei ole tällä hetkellä korkeimmillaan. Monet odottivat hänelle potkuja ennen EM-kisoja, mutta sen sijaan Sveitsi pestasi Yakinille uuden apuvalmentajan. Jotain on siis tehty, mutta onko tehty riittävän paljon tai riittävän ajoissa?

Myös Sveitsin hyökkäyspää on pienoinen kysymysmerkki. Ykköskärki Breel Embolo on vasta toipunut vaikeasta polvivammasta, eikä hänen kirittäjillään ole kummoiset kaudet takana. Xherdan Shaqirinkin tähti on jo hiipumassa.

Sveitsiä on monien kisojen alla veikattu mustaksi hevoseksi, mutta tuleva turnaus voi pahimmillaan päättyä isoon pettymykseen.

Seuraa häntä

Florian Wirtz, Saksa

Bayer Leverkusenin Florian Wirtzistä on puhuttu jo tovin yhtenä maanosan suurimmista lupauksista.

Hyökkäyspään monitaituri valittiin tällä kaudella Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi, kun Leverkusen voitti Saksan pääsarjan häviämättä otteluakaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Florian Wirtz on taitoa, tehokkuutta ja peliälyä samassa paketissa. Kuva: AOP

Saksan edellinen päävalmentaja Hansi Flick olisi halunnut ottaa Wirtzin, 21, jo Qatarin MM-kisoihin, mutta nuorukainen joutui jättämään turnauksen väliin vakavan polvivamman takia. Nyt Wirtz pääsee pelaamaan ensimmäiset aikuisten arvokisansa kotimaassaan.

Leverkusenilla on monivuotinen sopimus Wirtzin kanssa, mutta käytännössä koko Saksa tietää, että on vain ajan kysymys, milloin hän siirtyy vielä isompaan seuraan.

Katso ainakin tämä ottelu

Saksa – Skotlanti, 14.6. klo 22

Kisojen avausottelu Münchenissä.

Kotijoukkue on väistämättä yksi mestarisuosikeista, vaikka sen viime vuodet ovatkin olleet synkkiä. Skotlanti on ennakkoon arvioituna lohkon heikoin joukkue, muttei missään nimessä heittopussi.

Saksalla on valtavat paineet onnistua kotiyleisönsä edessä. Julian Nagelsmannilla on edessään ensimmäinen kilpailullinen ottelu Saksan peräsimessä, ja kannattajille kelpaa vain suvereeni voitto.

Näin käy

  1. Saksa. Lähtee isona suosikkina jokaiseen lohkopeliin. Maailmanluokan materiaali. Nagelsmannin projekti on vielä nuori, mutta merkkejä paremmasta on näkynyt.
  2. Unkari. Hyvä tulosputki on jatkunut jo pitkään, vaikka vastassa on ollut laadukkaita maita. Tulee yllättämään monet.
  3. Sveitsi. Murat Yakinin viimeiset kisat Sveitsin valmentajana.
  4. Skotlanti. Altavastaaja lähtee hakemaan yllätystä. Pari loistavaa pelaajaa, mutta paperilla lohkon heikoin joukkue.

A-lohkon ottelut

14.6. klo 22: Saksa Saksa – Skotlanti Skotlanti
15.6. klo 16: Unkari Unkari – Sveitsi Sveitsi
19.6. klo 19: Saksa Saksa – Unkari Unkari
19.6. klo 22: Skotlanti Skotlanti – Sveitsi Sveitsi
23.6. klo 22: Sveitsi Sveitsi – Saksa Saksa
23.6. klo 22: Skotlanti Skotlanti – Unkari Unkari

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Ville Liimatta

LUE LISÄÄ EM-ENNAKOITA