Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on lähettänyt jokaiselle Qatarin MM-kisoihin osallistuvalle maalle kirjeen, jossa se selittää, että urheilun ei pitäisi joutua vastaamaan globaaleista ongelmista, kertovat Athletic ja BBC.

FIFA kehottaa sen sijaan joukkueita keskittymään turnauksessa jalkapalloon, vaikka monilla on huolia Qatarin ihmisoikeustilanteesta.

Kirjeessä kehotetaan, että jalkapalloa ei saisi vetää mukaan ideologisiin tai poliittisiin taisteluihin eikä lajin tulisi ”antaa oppitunteja moraalista”.

Qatarin valintaa MM-kisaisännäksi on kritisoitu monista syistä, joihin kuuluvat homoseksuaalisuuden laittomuus maassa, siirtotyöläisten kaltoinkohtelu ja naisten heikko asema.

Useat MM-kisamaat ovat puhuneet näistä asioista. Australian maajoukkue julkaisi viime viikolla videon, jossa vaaditaan siirtotyöläiskeskuksen perustamista, työntekijöiden korvausrahastoa ja homoseksuaalisuuden dekriminalisointia. Myös monet muut joukkueet ovat vaatineet korvausrahastoa ja siirtotyöläiskeskusta.

Lisäksi joidenkin eurooppalaisten joukkueiden kapteenit aikovat pitää kisoissa kapteeninnauhaa, jolla he osoittavat tukensa seksuuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Aiemmin tällä viikolla Qatarin työministeri Ali bin Samikh Al Marri hylkäsi korvausrahaston perustamista koskevat pyynnöt ja kutsui ajatusta ”julkisuustempuksi”.

Qatarin MM-kisat pelataan 20. marraskuuta – 18. joulukuuta.