Helsingin IFK:n päättynyt kausi oli katastrofi, muotoilee seuran uusi urheilutoimenjohtaja Teemu Kankkunen. Uutta tulemista HIFK aikoo tehdä puheen tasolla ainakin maltilla ja pitkäjänteisesti.

27, 1, 6, 10, 20-70, 9. Edellä olevat lukemat kertovat HIFK:n kaudesta kaiken oleellisen. HIFK keräsi yhdeksän pistettä 27 ottelussa tehden yhteensä 20 maalia ja päästäen 70. Se voitti koko kaudella yhden ottelun.

Jos oli kausi kentällä yhtä taaperrusta, sen paremmin ei mennyt toimiston puolella. Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström ajautui seurajohdon hampaisiin ja seurauksia saatetaan käsitellä vielä jonain päivänä raastuvassa.

Viime joulukuussa seuran päävalmentajaksi hankittu Bernardo Tavares häipyi ensimmäisen liigaottelun jälkeen perhesyihin vedoten. Muutama päivä eron jälkeen Tavares olikin jo indonesialaisen PSM Makassarin uusi päävalmentaja. Uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin melkoisen kohun saattelemana Mixu Paatelainen.

Kesällä tuli uutinen, että seura on viittä vaille konkurssissa. Pelastustalkoot käynnistyivät ja lopulta HIFK pääsi maaliin viimeisenä, mutta sentään jotenkuten hengissä.

– Koko kausi oli täysi katastrofi, HIFK:n tuore urheilutoimenjohtaja Teemu Kankkunen sanoo suoraan SuomiFutis-sivustolle.

Joukkueenrakennus meni totaalisesti pieleen, arvioi Kankkunen.

– Eihän se joukkue ollut millään tavalla sellainen, joka olisi edustanut IFK:ta. Lähinnä hävetti esimerkiksi sitoutumisen taso. Sellainen ei yksinkertaisesti tämän seuran identiteettiin kuulu.

– Joukkueenrakennuksessa oli jo suunnattomia puutteita. Johtavat pelaajat hommattiin juuri ennen kauden alkua ties mistä. Täytyy muistaa, että palkkasoturit ovat palkkasotureita. Ei voi olettaa, että heidän varaan voisi rakentaa toimintaa pitkäjänteisesti tai että sellaiset pelaajat määrittäisivät joukkueen identiteetin. Meillä ei ollut jatkumoa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Mixu Paatelainen ei onnistunut pitämään HIFK:ta liigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Kankkunen hyppäsi mukaan Paatelaisen valmennusryhmään toukokuussa. Taloudelliset haasteet vaikeuttivat Paatelaisen työtä. Toiveissa oli vahvistaa joukkuetta kesän siirtoikkunassa. Useampi uusi pelaaja saapuikin, mutta Kankkusen mukaan se ei vielä riittänyt.

– Meillä oli vahva usko, että pystymme vahvistamaan joukkuetta kesän siirtoikkunassa. Sitten tuli taloudelliset haasteet, eikä me sitten pystytty vahvistamaan joukkuetta sillä tavalla kuin olisi tarvittu.

Lopulta IFK:n kannalta sarjasijoitus oli jopa toissijaista loppukauden aikana. Toimistolla hikoiltiin sen suhteen, että seuran edustusjoukkue pysyisi pinnalla. Moni ajatteli, että sarjasta putoaminen olisi viimeinen naula HIFK:n eudstustoiminnan arkkuun. Jälleen kerran.

– Tärkeintä on se, että toiminta jatkuu eikä menty konkurssiin. Ei sentään lähdetä Kolmosesta, vaan lähdetään Ykkösestä rakentamaan uutta tulemista. Heille, jotka tekivät sen eteen hommia, iso hatunnosto, että pelastivat tältä osin toiminnan konkurssilta. Taloudellinen tilanne oli hirvittävän huono, Kankkunen kiittää seurajohtoa.

Tyhjältä pöydältä

Kankkusen työpöytä on tyhjentynyt. Joukkueen valmistautuminen ensi kauteen Ykkösessä on käynnistynyt, ja se käynnistyi kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. HIFK:lla ei ole yhtäkään pelaajasopimusta. Kaikkien viime kauden pelaajien sopimus päättyi, myös Roman Eremenkon (lue lisää).

Kankkunen toivoo, että joulukuun aikana kasassa olisi kymmenkunta pelaajasopimusta, ja lisää tulisi tammikuun aikana, jolloin HIFK virallisesti aloittaa preseasonin. Joulukuussa saatetaan jo katsastaa muutamia pelaajia.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Teemu Kankkunen hyppää valmentajan penkiltä toimiston puolelle urheilutoimenjohtajaksi. Kuva: Juha Tamminen.

– Joitain sopimuksia on luonnosteltu ja niitä tippuu varmaan lähiaikoina. Ensimmäinen vaihe on hahmottumassa. Tammikuussa tulee pelaajia näytille. Liigasta putoilee pelaajia kevään aikana, joten joulukuussa ei kannata vielä joukkuetta laittaa lukkoon.

Tavoitteena on saada kasaan 23-25 pelaajan ryhmä, joka koostuu puoliammattilaisista. Viime kauden aikana HIFK:ssa minuutteja sai yhteensä 39 pelaajaa. Sellaista ei tulla enää näkemään.

– Pelaajaliikenne pyritään ylipäätään muuttamaan sellaiseksi, että pelaaja pysyisi meillä vähän pidempään kuin puoli vuotta tai maksimissaan vuoden. Tässä on 80 prosenttia pelaajista vaihtunut joka vuosi. Tavoite olisi, että 80 prosenttia pelaajista jäisi ja saataisiin tämä touhu terveemmälle ja kestävämmälle pohjalle.

Nyt pelataan logolle

Kankkunen haluaa rakentaa HIFK:sta sellaisen joukkueen, jonka takana kannattajat voivat jälleen ylpeänä seistä. Kannattajien luottamus seuraa kohtaan on ollut koetuksella. Eikä ihme. Viime vuosien aikana omistajat ovat vaihtuneet, mutta kun hätä on ollut suurin, on aina käännytty kannattajien lompakolle.

Kannattajat ovat saaneet rahoilleen hyvin vähän vastinetta. Seura on pysynyt joten kuten pystyssä, mutta moni kannattaja pohtii varmasti, mihin seura on menossa. Vai onko se menossa yhtään mihinkään.

Uusi HIFK tulee olemaan joukkue, jossa pelaajat pelaavat logolle. Kliseistä, mutta viime kauden jälkeen sillä on varmasti iso merkitys. Kankkunen haluaa kasata joukkueen nuorista eteenpäin hamuavista pelaajista, jotka haluavat pelata IFK:ssa.

Sen avulla Kankkunen uskoo myös kannattajien uskon palautuvan.

– Ykkösen mediaanibudjetti on ollut noin 140 000 euroa. Meidän budjetti on varmaan vähän sen alle, mutta pyrimme löytämään ne oikeat pelaajat meille ja tarjoamaan nuorille pelaajille mahdollisuuden kehittyä ja ottaa seuraava askel.

HIFK:n pitää voittaa kannattajiensa luottamus takaisin. Kuva: Juha Tamminen.

– Pelaajien ja joukkueen pitää olla sellaisia, että meidän kannattajat voivat olla heistä ylpeitä. Mentaliteetti on se, että yritämme aina kaikkemme. Niin kauan kuin kaadut saappaat jalassa, niin kauan kannattajat ovat meidän takanamme. Se on hieno asia tässä seurassa, ja se on antanut meidän pelaajille paljon vuosien saatossa. Meidän pitää saada takaisin se mentaliteetti, että työnteon kautta kannattajat voivat olla ylpeitä siitä, miltä me näytämme, Kankkunen sanoo.

Päävalmentajaehdokkaita on jo kartoitettu. Lopullinen päätös uudesta päävalmentajasta pyritään tekemään mahdollisimman pian. Kankkunen sanoo, että tulevan päävalmentajan on osattava toimia nuorien pelaajien kanssa. Se voisi tarkoittaa sitä, että HIFK:ta johdetaan modernein metodein.

– Jos meillä on pääsääntöisesti nuoria pelaajia, niin valmennuksen pitää olla modernimpaa ja sellaista, mihin nuorempi sukupolvi on tottunut. Kyllä sinä siinä mielessä ihan jäljillä olet.

Hiljaa hyvä tulee

Ensi kauden jälkeen kotimaisen jalkapallon sarjahierarkia muuttuu. Veikkausliigan (12 joukkuetta) ja Ykkösen (12 joukkuetta) väliin tulee kymmenen joukkueen Ykkösliiga. Näin ollen ensi kauden loppusijoituksella on iso merkitys siihen, missä seura pelaa kaudella 2024.

Kankkunen painottaa, ettei seura ole hakemassa nousua Veikkausliigaan hinnalla millä hyvänsä. Tärkeintä on saada toiminta järkevälle pohjalle.

– Olen sitä mieltä, että ykkösprioriteetti on saada toiminta kestävälle pohjalle ja että meillä on valmiudet nousta takaisin liigaan. Jos me olemme vuoden jälkeen siinä vauhdissa, niin hieno homma. Se ei ole kuitenkaan mikään katastrofi, eikä saa olla, jos emme nouse. Emme saa olla riippuvaisia siitä, että olisi pakko nousta. Toiminta pitää saada stabilisoitua.

Sen Kankkunen kuitenkin sanoo suoraan, että tavoite on pelata vähintään Ykkösliigaa kaudella 2024. Itse sarjajärjestelmää Kankkunen ei halua sen enempää kommentoida.

– Parempi olla kommentoimatta. Viisaat miehet ovat varmasti sen päättäneet, Kankkunen sanoo ja repeää nauruun.

Puheet on pidetty. Seuraavaksi HIFK:n on Kankkusen johdolla osoitettava kentällä ja kabineteissa, että viime vuosien loputon sekoilu on nyt päättynyt.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!