Tässä ovat naisten EM-kisojen kirkkaimmat tähdet – seuraa näitä pelaajia!
Historian kolmastoista naisten EM-turnaus pelataan Englannissa 6.-31. heinäkuuta. Kisat pelataan nyt toisen kerran 16 maan turnauksena, ja Suomi osallistuu kisoihin neljännen kerran.
Kisoissa tullaan näkemään todellista tähtisadetta, sillä ovathan turnauksessa mukana kaikki Euroopan rankingin 13 parasta maata. Rankingissa parhailla sijoilla olevat maat, jotka eivät mukana ole, ovat Suomen karsintalohkon kolmanneksi jäänyt Skotlanti sekä Ukrainassa riehuvan sodan takia kisoista ulos suljettu Venäjä.
Esittelemme tässä jutussa kymmenen pelaajaa, joita kisoissa kannattaa seurata erittäin tarkasti. Uusiakin tähtiä varmasti turnauksen aikana syttyy, mutta ainakin seuraaviin naisiin kannattaa takuulla kiinnittää huomiota.
Lucy Bronze, Englanti
30-vuotias Lucy Bronze on Englannin pitkäaikaisia avainpelaajia. Hän on koko viime vuosikymmenen parhaita laitapuolustajia, joka on viime vuosina nähty ajoittain myös keskikentällä.
Bronze valittiin vuonna 2020 maailman parhaaksi naispelaajaksi The Best -gaalassa (vuotena, jolloin Ballon d’Oria ei jaettu), ja hän löysi paikkansa myös IIHFS:n viime vuosikymmenen tähdistöjoukkueesta. Pelasi pitkään Lyonin tähtisikermässä, vietti viime kaudet Manchester Cityssä ja siirtyy ensi kaudeksi Barcelonaan. Emäntämaa Englannille todella tärkeä pelaaja.
Ellen White, Englanti
33-vuotias Ellen White pelaa Bronzen tavoin tätä nykyä Manchester Cityssä. White on Englannin kaikkien aikojen paras maalintekijä, ja hän pelasi myös vahvat olympialaiset viime vuonna tehden Tokion kisoissa kuusi maalia. Se riitti maalitilaston kakkostilaan.
Jos ja kun White mättää maaleja näissäkin kisoissa, esittänee hän yleisölle tutun ”silmälasituuletuksensa”. Sen White paljasti taannoin lainanneensa 1. FC Kölnin ranskalaishyökkääjä Anthony Modestelta, ja sen jälkeen siitä on tullut hänen tavaramerkkinsä.
White sairastui koronavirukseen vain kaksi viikkoa ennen EM-kisojen alkua. Aika näyttää, miten se vaikuttaa pelikuntoon.
Ada Hegerberg, Norja
Kisojen aikana 27 vuotta täyttävän Hegerbergin paluu maajoukkueeseen ja arvokisatasolle on yksi turnauksen odotetuimpia juttuja. Maailmanhistorian ensimmäisen naisten Ballon d’Orin voittanut Hegerberg vetäytyi Norjan maajoukkueesta kesällä 2017 ja missasi vapaaehtoisesti muun muassa vuoden 2019 MM-turnauksen. Syy tähän oli se, että Hegerberg koki Norjan jalkapalloliiton kohtelevan naisten maajoukkuetta huonosti ja epätasa-arvoisesti.
Nyt Lyonin hyökkääjä tekee paluun viiden vuoden poissaolon jälkeen. Heti paluuottelussa syntyi hattutemppu Kosovoa vastaan. Hegerberg on Naisten Mestarien Liigan kautta aikain paras maalintekijä.
Pernille Harder, Tanska
Seitsemän kertaa Tanskan vuoden pelaajaksi valittu Pernille Harder on ollut maailman huipulla ensin Wolfsburgissa ja nykyisin Chelseassa. Voittanut maalikuninkuudet Bundesliigassa ja naisten Mestarien liigassa, ja on Tanskan ehdottomasti johtava pelaaja.
Harder on ollut pitkään parisuhteessa seurajoukkuekaverin ja Ruotsin tähtipelaajan Magdalena Erikssonin kanssa. Molemmat ovat mukana Juan Matan aloittamassa ”Common Goal” -kampanjassa lahjoittaen prosentin palkastaan hyväntekeväisyyteen.
Nadia Nadim, Tanska
34-vuotias Nadia Nadim on yksi maailman tunnetuimmista pakolaistaustaisista huippu-urheilijoista. Taliban teloitti Nadimin isän tytön ollessa kaksivuotias. Äiti pakeni lapsineen Afganistanista Tanskaan, josta perhe sai turvapaikan.
Yhdeksää kieltä puhuva Nadim valmistui äskettäin lääkäriksi ja on puhunut aktiivisesti tasa-arvon ja tyttöjen koulutuksen merkityksen puolesta. Viime aikoina Nadimia on tosin arvosteltukin hänen puhuttuaan turhan ylevästi Qatarin ongelmallisista MM-kisoista. Nadim pelaa jo neljänsissä EM-kisoissaan.
Alexia Putellas, Espanja
28-vuotias Putellas putsasi palkintopöydän vuonna 2021 voitettuaan UEFA:n vuoden pelaajan palkinnon, The Bestin ja Ballon d’Orin. Kyseessä oli ensimmäinen naispelaajan vastaava tripla.
Barcelonan edustusjoukkueessa jo vuodesta 2012 pelannut Putellas on Espanjan kaikkien aikojen ottelu- ja maalitilaston ykkönen, ja Espanjan ja Barcan nousu kohti maailman huippua kulminoituu pitkälti häneen. Monikäyttöinen pelaaja, jota Barcelona käyttää näkyvästi markkinoinnissaan, sillä Putellas on kaikin puolin erinomainen esikuva.
Vivianne Miedema, Hollanti
Kisojen aikana 26 vuotta täyttävä Miedema auttoi maaleillaan Hollannin euroopanmestariksi viisi vuotta sitten edellisessä EM-turnauksessa. Kisojen jälkeen Miedema siirtyi Arsenaliin, jossa on pelannut viimeiset viisi kautta ja jatkanut samanlaista maalitehtailua. Teki viime kesän olympialaisissa neljässä pelissä huimat kymmenen maalia ja voitti neljän maalin erolla kisojen maalikuningattaruuden. Yksi suosikkeista maalipörssin voittajaksi nytkin.
Hedvig Lindahl, Ruotsi
39-vuotias ruotsalaismaalivahti on yksi koko kisojen suurimmista lajilegendoista. Lindahl on pelannut Chelseassa, Wolfsburgissa ja kesästä 2020 lähtien Atlético Madridissa. Lindahl tunnetaan aktiivisena tasa-arvon puolestapuhujana ja yhteiskunnalliseen keskusteluun kantaa ottajana.
Lindahl on voittanut vuodesta 2003 lähtien jo seitsemän arvokisamitalia (EM-kisat, MM-kisat, olympialaiset) Ruotsin mukana, muttei vielä ainuttakaan kultaa. Onko nyt viimeinen tilaisuus?
Marie-Antoinette Katoto, Ranska
Kongolaislähtöisten vanhempien tytär Katoto on yksi EM-kisojen kiinnostavimmista nuorista pelaajista. Vaikka ikää on vasta 23 vuotta, tuli Katotosta jo tänä keväänä PSG:n kautta aikain paras maalintekijä.
Katoto jätettiin lähes skandaalimaisesti ulos vuoden 2019 MM-kisoista, mutta nyt on arvokisadebyytin aika. Hän on putsannut palkintopöytiä niin alle 19-vuotiaiden arvokisatasolla kuin Ranskan pääsarjassakin, ja nytkin odotetaan kovia tehoja.
Wendie Renard, Ranska
Jos Wendie Renard olisi hyökkääjä, olisi hänet valittu maailman parhaaksi pelaajaksi ainakin kerran. Näin uskallan väittää. Pitkänhuiskea (187 cm) Ranskan kapteeni pelaa kuitenkin puolustajana, ja on jonkinlainen ”naisfutiksen Sergio Ramos”.
Martiniquen saarella syntynyt 31-vuotias Renard on erittäin tyylikäs ja urheilullinen keskuspuolustaja, jota vastaan yhdenkään hyökkääjän ei ole mukava pelata. Myös maalintekijänä todellinen pelote, äärettömän laadukas pääpelaaja. Teki myös helmikuussa kaksi maalia Helmareita vastaan.
Koko uransa Lyonissa pelannut Renard on voittanut urallaan uskomattomat 15 ranskanmestaruutta sekä kahdeksan kertaa Mestarien liigan. Maailman vuoden tähdistöjoukkueeseen (FIFPro) hänet on valittu vuosina 2015-2021 kuusi kertaa. Enää mestaruus Ranskan paidassa ja se jo mainittu Ballon d’Or puuttuvat. Yksi kaikkien aikojen pelaajista.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Joel Pohjanpalon ja Jesse Jorosen Venezia nappasi huipputärkeän voiton Serie A:ssa
- Saksan maajoukkuepuolustaja joutuu leikkaukseen – kausi ohi
- Lukas Hradeckyn loistava vuosi päättyi suureen merkkipaaluun
- Topi Keskinen iski maalin Skotlannissa – Aberdeen hävisi taas
- Anssi Suhonen pääsi viimein kentälle HSV:n edustusjoukkueessa – syötti heti maalin
- Ranskalaisseuran valmentaja kommentoi huhuja Paul Pogbasta
- PSG luopumassa Ranskan maajoukkuepelaajasta
- Ranskalaistähti raportoi jälleen rasismista
- Toni Koskela löysi uuden työnantajan – siirtyy Ruotsiin
- Virallista: Jani Honkavaara on Djurgårdenin uusi päävalmentaja
- Anssi Suhonen pääsi viimein kentälle HSV:n edustusjoukkueessa – syötti heti maalin
- Topi Keskinen iski maalin Skotlannissa – Aberdeen hävisi taas
- Ranskalaisseuran valmentaja kommentoi huhuja Paul Pogbasta
- PSG luopumassa Ranskan maajoukkuepelaajasta
- Toni Koskela löysi uuden työnantajan – siirtyy Ruotsiin
- Ranskalaistähti raportoi jälleen rasismista
- Ossi Virta jättää HJK:n
- FC Lahti palkkasi uuden päävalmentajan
- Oma veli ja lapsuudenystävät kiristivät Paul Pogbaa – vankeustuomiot jaettiin
- Virallista: Jani Honkavaara on Djurgårdenin uusi päävalmentaja