Bundesliigaseura 1. FC Köln hävisi harjoituskauden neljännen ystävyysottelunsa 1–2 AC Milanille. Ottelu pelattiin lauantaina. Satunnaista katsojaa ei ole niinkään kiinnostanut yhden rutiininomaisen harjoituspelin tulos, vaan kuvamateriaali, jota Köln taltioi tuosta ottelusta.

Ennen ottelua Kölnin mediatiimi kiinnitti Tim Limperlen ja Timo Hübersin paitoihin niin sanotun ”bodycamin” eli vartalokameran. Fanit saivat tätä kautta ainutlaatuisen näkö- ja kuulokulman ottelun tapahtumiin. Sosiaalisessa mediassa jaettiin muun muassa, miltä Florian Dietzin ja Olivier Giroudin tekemät maalit näyttivät kentältä käsin.

Kokeilu sai lähes yksinomaan kiittävän vastaanoton, eli katsojat pitivät kuvakulmaa yksimielisesti hyvänä.

– Tämä on villiä, sanoi Yhdysvaltain johtava Serie A -asiantuntija Matteo Bonetti.

Melko moni, kuten toimittajat Tom Carnduff ja Siavoush Fallahi, käytti sanaa ”siisti” kuvaamaan Kölnin julkaisemaa videoklippiä. Twitterissä sitä on katsottu reilussa päivässä 9,3 miljoonaa kertaa.

– Vartalokameran pitämiseen piti totutella, se oli alapuolelta aika lämmin. Se ei rajoittanut minua, mutta kyllä sen tunsi, sanoi Hübers ottelun jälkeen Sport.de-sivuston mukaan.

– En tuntenut käyttämääni mikkiä. Mielestäni osa tämän päivän keksinnöistä on faneille mielenkiintoisia, totesi puolestaan Kingsley Ehizibue, joka piti mikrofonia ottelun ajan.

FC Kölnin päävalmentaja Steffen Baumgart otti varovaisemman ja konservatiivisemman kannan asiaan sanomalla ennen ottelua, ettei ”hän pidä kaikesta, mitä täällä tapahtuu”. Tosin hänkin myönsi ottelun jälkeen, että tuomarien vartalokameroista voi olla oikeasti suoraa hyötyä. Kölnin seurapomo Christian Keller korosti silti, että ”uudistuksia pitää kokeilla avaamatta Pandoran lipasta”.

Yksi vallitseva suuntaus on, että etenkin nuoret fanit haluavat alati lähemmäs pelaajia ja vaativat visuaalisesti tiheäsyklistä sisältöä. Yleisön suhtautuminen tähteyteen on muuttunut, ja kuuluisat jalkapalloilijat voidaan nykyään rinnastaa kaupallisiin poptähtiin, he ovat itsensä yrittäjiä ja heillä on omia fanikuntia. Toisin sanoen viihdeteollisuus valtaa alaa. Tätä taustaa vasten lienee ristiriidatonta väittää, että vartalokamerat yleistyvät tulevaisuudessa. Vartalokamera vaikuttaa huomattavalla tavalla katsojan välittömään sulautumiseen ja eläytyvään uppoutumiseen pelin tapahtumiin.

MUNDIAL

@MundialMag
More body-cams in football.

LiveScore

@livescore
A bodycam view of Giroud's goal in pre-season 👀

Hands up if you'd love to see this during the season 🙋‍♂️

🎥 via @prioritaacmilan