Helmarien pelaajarunko on pysynyt viime vuosina hyvin yhtenäisenä ja lähes muuttumattomana. Yksi uusi tulokas A-maajoukkueeseen kuitenkin kevään aikana nousi, kun huhtikuussa debyyttinsä naisten maajoukkuetasolla tehnyt nuori maalivahti Katriina Talaslahti mahtui lopulta mukaan myös Suomen EM-kisajoukkueeseen.

21-vuotias Talaslahti on Suomen joukkueen kuopus ja ainoa 2000-luvulla syntynyt pelaaja. SuomiFutis haastatteli Talaslahtea pian EM-kisavalintojen jälkeen. Maalivahdin kausi ranskalaisessa FC Fleury 91:ssä oli päättynyt puolitoista viikkoa aikaisemmin. Haastatteluviikolla hän piti kuntoa ja pelituntumaa yllä treenaamalla kerran päivässä muiden kautensa jo päättäneiden pelaajien kanssa, ennen kuin Helmarien kisajoukkue aloittaa EM-kisoihin valmistavan yhteisen leirin tänään maanantaina 20.6.

Talaslahden fiilikset olivat luonnollisesti korkealla EM-kisavalinnan jälkeen. Joukkueeseen valitut pelaajat saivat tietää valinnastaan kaksi päivää ennen Helmarien tiedotustilaisuutta sähköpostitse.

– On tosi hienoa päästä Helmarien mukaan kisoihin. Varmasti tulee hyvät kisat. Tosi mielenkiintoista aikaa tullaan viettämään tässä seuraavan kuukauden aikana, Talaslahti myhäilee.

– Onhan se arvokisajoukkueeseen kuuluminen unelma ollut. Nuorempana sitä ei ehkä tullut niin paljon mietittyä, mutta kun siirryin Ranskaan pelaamaan, maajoukkuetta alkoi ajatella enemmän. Eihän sekään niin itsestäänselvyys ole, että Suomi jokaisissa kisoissa mukana on. Tämä on kaikille iso asia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Katriina Talaslahti aloitti A-maajoukkueuransa nollapelillä. Hän vartioi Suomen maalia, kun Georgia kaatui Helsingissä huhtikuussa pelatussa MM-karsintaottelussa 6-0. Kuva: Juha Tamminen

Talaslahti myönsi odotelleensa kutsua A-maajoukkueeseen jo kohtalaisen pitkään. Hän vietti nuorena maalivahtina useita vuosia Bayern Münchenin ja Lyonin huippuorganisaatioissa, mutta nousu Helmareihin toteutui vasta tällä kaudella, kun otteluita ja peliminuutteja alkoi tulla säännöllisesti FC Fleury 91:n joukkueessa.

– Kyllä minä kutsua aika pitkään odotin. Oli vain harmi, etten päässyt Lyonissa niin paljoa pelaamaan. Tein siellä treeneissä ihan samaa työtä kuin tänä päivänäkin, mutta sitä oli vaikeampi nähdä, kun en päässyt pelaamaan. Se, että pääsin nyt kisoihin, on hieno juttu, Talaslahti totesi siten, että hymy kuului äänestä läpi.

Vuosi Saksassa muuttuikin pysyväksi muutoksi ulkomaille

Katriina Talaslahden urapolku on suomalaisjalkapalloilijalle erittäin harvinainen, ja etenkin suomalaiselle naisjalkapalloilijalle ainutlaatuinen. Hän muutti Suomesta ulkomaille ollessaan vain 13-vuotias. Perhe teki päätöksen täysin jalkapallon ehdoilla. Jonkinlaisena verrokkina miesten puolelta tulee mieleen lähinnä Huuhkajista tuttu Marcus Forss, joka lähti niin ikään 13-vuotiaana Englantiin uraansa rakentamaan.

Talaslahden taival ulkomailla alkoi, kun tuolloin, vuonna 2014 Hongassa pelannut Talaslahti pyysi kesälomaviikkonsa aikana saada pitää kuntoaan yllä treenaamalla Nürnbergin tyttöjoukkueen kanssa. Muutamaa päivää myöhemmin joukkueen vastuulliset kysyivät häneltä, haluaisiko hän jäädä kokonaiseksi vuodeksi joukkueen mukaan, ja sillä tiellä maalivahti on edelleen.

Nürnbergissä Talaslahti vietti vuoden. Sieltä matka jatkui Saksan mahtiseura Bayern Müncheniin, ja neljä vuotta myöhemmin kesällä 2019 koko maailman mahtiseura Lyoniin. Hetkeäkään Talaslahti ei ole nuorena tehtyä lähtöpäätöstään katunut.

– Ajattelin ensin, että jään sinne vuodeksi ja tulen sitten takaisin Suomeen. Tykkäsin kuitenkin tosi paljon Saksasta ja siellä oli helppoa olla. Fudiskin oli siellä niin paljon parempaa. Pääsin siihen hyvin mukaan, enkä ollut mitenkään eri tasolla, vaan oikeasti samalla tasolla.

– Sitten ennen kuin kausi 2014-2015 loppui, minulle tuli soitto. Olimme pelanneet Bayernia vastaan, ja Bayernista soitettiin ja kysyttiin, haluaisinko tulla heille pelaamaan.

Bayern Münchenin tarjous oli todella iso juttu. Talaslahti sai jo 14-vuotiaana ammattilaissopimuksen ja alkoi saada palkkaa pelaamisesta. Hän pääsi Saksan suurimpaan jalkapalloseuraan, ja vaikka pelasikin aluksi Bayernin alle 17-vuotiaiden joukkueessa, harjoitteli hän joka päivä edustusjoukkueen mukana.

– Kaikki muuttui, kun minut haluttiin suurseuraan. Päätin itse, että jatkan siellä Saksassa. Sen jälkeen olen päässyt omilla taidoillani eteenpäin. Pystyin näyttämään heille, millä tasolla olen, ja että pystyin kehittymään koko ajan paremmaksi. On se ollut isoin ja hienoin asia, mitä olen tehnyt.

Seuraavaksi soitti Lyon

Bayernin alle 17-vuotiaat voittivat kaudella 2016-2017 oman ikäluokkansa Bundesliigan Talaslahden vartioitua joukkueen maalia. Vuosina 2017-2019 Talaslahti pelasi jo säännöllisesti aikuisten sarjoissa, kun hän toimi Bayernin kakkosjoukkueen ykkösvahtina Saksan 2. Bundesliigassa. Edustusjoukkueen mukana hän oli kuitenkin virallisissa otteluissa vain vaihtopenkillä.

Kesällä 2019 seurasi toinen merkittävä puhelinsoitto, kun Lyonista tiedusteltiin Talaslahden halukkuutta siirtyä heille. Talaslahti kertoo, että ehkä tärkein tekijä siirtymisessä Lyoniin oli se, että Lyonin naisjoukkueella oli kokopäiväinen maalivahtivalmentaja, kun Bayernissa maalivahtivalmentaja työskenteli tuolloin vain neljänä päivänä viikossa. Kaikesta Talaslahden puheesta kuuluu läpi suuri määrätietoisuus ja valtava halu kehittyä. Hän korostaakin usein, kuinka tärkeää laadukas valmennus hänelle on.

Talaslahtien perhe muutti tyttären mukana Nürnbergiin, kun seikkailu ulkomailla alkoi. Myös Münchenin aikana perhe oli vahvasti läsnä sukkuloiden Suomen ja Münchenin välillä, mutta Lyoniin Katriina Talaslahti muutti jo yksin.

– Vanhempani, koko perheeni ja siskon perhe ovat niin kiinnostuneita fudiksesta, että he ovat olleet aina mukanani. Joskus jopa kuukausia, että he näkevät varmasti joka pelin. Se on ollut kannustava juttu ja kertonut siitä, että he oikeasti uskovat minuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Katriina Talaslahti on edustanut aikuisten tasolla Bayern Müncheniä, Lyonia ja tätä nykyä FC Fleury 91:tä. Kuva: Nelson Fatagraf

Lyonin huippujoukkueessa Talaslahti vietti kaksi kautta. Kaudeksi 2021-2022 hän siirtyi toiseen Ranskan pääsarjaseuraan FC Fleury 91:een. FC Fleury nousi pääsarjatasolle kaudeksi 2017-2018 ja ylsi päättyneellä kaudella historiansa parhaaseen sarjasijoitukseen sijoituttuaan liigassa neljänneksi. Lisäksi Fleury pelasi Ranskan Cupin välierissä. Sarjassa parempia olivat kivikova kolmikko Lyon, PSG ja Paris FC, mutta viimeksimainitun päänahan Fleury otti Coupe de Francen puolivälierissä jatkoajan jälkeen.

Talaslahti perustelee siirtopäätöstään peliajan tarpeella. Kausi sujui henkilökohtaisella tasollakin erinomaisesti, sillä Talaslahti pelasi 14 liigaottelua, ja piti nollan niistä seitsemässä. Takaiskumaaleja tuli 14. Talaslahden pelaamista sarjapeleistä kymmenen päättyi Fleuryn voittoon ja neljä tappioon.

– Olin siinä iässä, että minun oli pakko päästä pelaamaan. Hyvin mennyt kausi näytti, että pystyn pelaamaan samaa liigaa kuin Lyon.

Talaslahti on Ranskassa täyspäiväinen ammattijalkapalloilija. Hän on myös opiskellut liiketaloutta ja kauppatieteitä kansainvälisessä yliopistossa HELBUS:issa Helsingissä. Juuri nyt opinnot ovat tosin tauolla, pääfokuksen ollessa tiukasti jalkapalloilussa. Kielitaidon hankkiminen on ollut tärkeä tekijä urapolulla, sillä treenikieli on sekä Lyonissa että Fleuryssä aina ranska. Talaslahti puhuukin sekä sujuvaa saksaa että ranskaa, ja tietysti englantia.

”Se voitto jää historiaan”

Talaslahti vietti siis jo nuorella iällä kaikkiaan kuusi vuotta todellisissa huippuorganisaatioissa, neljä vuotta Bayern Münchenissä 2015-2019 ja kaksi vuotta Lyonissa 2019-2021. Bayern kuuluu Saksan kärkijoukkueisiin myös naisten puolella ja ylsi kaudella 2018-2019 Naisten Mestarien Liigan välieriin.

Lyon on kahdeksalla mestaruudellaan Naisten Mestarien liigan kautta aikain menestynein joukkue. Sama pätee myös Ranskan liigaan, jonka mestariksi Lyon kruunattiin vuosina 2007-2020 peräti 14 kertaa putkeen. Lyonia on yleisesti pidetty maailman parhaana naisjoukkueena, joka on monellakin mittarilla suoranainen edelläkävijäseura naisten jalkapalloilussa.

Miesten puolelle Talaslahden seurahistoriaa voisi verrata vaikkapa siten, että joku nyt 21-vuotias suomalaismaalivahti olisi ollut 16-18-vuotiaana esimerkiksi Liverpoolin ja 18-20-vuotiaana Real Madridin kolmostorjujana. Juuri niin timantinkova on Talaslahden urataival ollut.

Lyon voitti Talaslahden ensimmäisellä kaudella seurassa, kaudella 2019-2020 Ligue 1:n, Ranskan Cupin ja Mestarien liigan muodostaman triplan. Elokuussa 2020 pelatussa Mestarien liigan loppuottelussa kukistui Wolfsburg maalein 3-1. Talaslahti istui finaalissa vaihtopenkillä yhdessä Espanjan maajoukkuemaalivahti Lola Gallardon kanssa.

Sekä Gallardon että Talaslahden osa oli seurata molemmilla Lyonin kausillaan Mestarien liigan ottelut penkiltä, sillä Lyonin pelaavana maalivahtina oli neljä kertaa maailman parhaaksi maalivahdiksi valittu Sarah Bouhaddi. Bouhaddi valittiin myös kaudella 2019-2020 Naisten Mestarien liigan parhaaksi torjujaksi. Tänä kesänä sekä Talaslahti että Gallardo osallistuvat EM-kisoihin, mutta Bouhaddi vetäytyi Ranskan maajoukkueesta vuonna 2020 ajauduttuaan ristiriitoihin päävalmentaja Corinne Diacren kanssa.

Vaikka peliaikaa ei Lyonissa herunutkaan, on Talaslahti erittäin tyytyväinen siihen, että sai olla osa todellista huippujoukkuetta kahden vuoden ajan.

– Aika Lyonissa ei ollut välttämättä kaikkein kivointa, mutta ehkä kuitenkin kaikista opettavaisinta aikaa. Kun siirryin Lyoniin, tarkoitus ei ollut ainoastaan se, että pääsen voittamaan, vaan se, että pääsen kehittymään täysipäiväisen maalivahtivalmentajan kanssa.

– Totta kai sen jengin mukana Lyonissa tuli sellainen fiilis, että oikeasti pelasi maailman parhaiden mukana ja oli yksi heistä. Olin joka päivä heidän kanssaan ja voitettiin silloin Champions League, Coupe de France ja liiga. Mentiin myös USA:han pelaamaan ja voitettiin USA:n turnaus (toim. huom. kovatasoinen kutsuturnaus International Champions Cup).

Talaslahdesta tuli elokuussa 2020 ensimmäinen Mestarien liigan voittanut suomalaisnainen. Miespelaajistakin samaan ovat pystyneet vain Jari Litmanen ja Sami Hyypiä. Vajaan kahden vuoden takaista tähtihetkeä Talaslahti muistelee mielellään, nostaen sen samalla yksittäiseksi uransa kohokohdaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Katriina Talaslahti poseerasi joukkuetoveriensa kanssa ennen elokuussa 2020 pelattua Naisten Mestarien Liigan voitokasta loppuottelua. Tämäkin selfie lienee hieno muisto kokoelmissa. Kuva: Getty Images

– Vaikka en itse pelannutkaan Champions Leaguen finaalissa, niin olin kuitenkin päivää ennen tehnyt valmistavat treenit, joissa olin täysillä ryhmässä mukana. Finaaliin minut nimettiin kokoonpanoon yhtenä joukkueen kolmesta maalivahdista. On se ollut paras hetki minun elämässäni, että pystyin olemaan sen joukkueen kanssa.

– Sehän on ollut iso unelmani, että pystyn voittamaan Champions Leaguen. Totta kai historian kirjoissa näkyy, että olen ollut ensimmäinen suomalainen nainen, joka sen on voittanut, joten onhan sillä iso merkitys. Varsinkin, kun on ollut hyvässä treeniympäristössä ja vielä niin nuorena. Se on kyllä tuonut paljon potkua eteenpäin.

– Se voitto jää historiaan. On sitä hienoa tulevaisuudessa muistella, että on ollut mukana. Seuraava unelmani onkin sitten, että pelaisin Champions Leaguen finaalissa täydet minuutit. Sehän on se seuraava steppi, mutta katsotaan, milloin se tapahtuu ja missä jengissä, Talaslahti naurahtaa.

EM-kisajoukkueissa paljon tuttuja

Lyon on kuhissut ja kuhisee edelleen todellisia naisfutiksen suurimpia maailmantähtiä. Myös Talaslahti sai seurasta monia hyviä kavereita. Joidenkin kanssa hän pitää yhteyttä viikottain, joidenkin kanssa vähän harvemmin.

Erityisen hyväksi kaverikseen Talaslahti mainitsee espanjalaismaalivahti Lola Gallardon, jonka kanssa on mukavaa kohdata myös Helmarien EM-avauksessa Espanjaa vastaan. Tätä nykyä Lola edustaa Atlético Madridia.

– Kyllä me molemmat onniteltiin toisiamme, kun päästiin joukkueisiin. On se hienoa, että voin nähdä kavereita siellä kisoissa.

Muita tuttuja EM-kisoissa ovat muun muassa Damaris Egurrola (Lyonissa edelleen), joka vaihtoi äskettäin Espanjan maajoukkueesta Hollannin maajoukkuepaitaan. Hyviksi ystävikseen Talaslahti listaa myös Belgian EM-joukkueessa ja edelleen Lyonissa pelaavan Janice Caymanin, ”tosi läheisen” Australian maajoukkuepuolustajan Ellie Carpenterin sekä vuosi sitten Lyonista Yhdysvaltoihin siirtyneen englantilaislegenda Jodie Taylorin.

Suomen lohkossa pelaavien maiden pelaajista Talaslahti tuntee myös hyvin Tanskan Signe Bruunin ja erityisen hyvin Saksan Sydney Lohmannin. Lohmannin kanssa Talaslahti pelasi yhdessä Bayern Münchenin U17-joukkueessa ja kakkosjoukkueessa. Nykyisin Lohmann on Bayernin edustusjoukkueen tähtiä.

Katriina Talaslahti sai kukat ja otatti yhteiskuvan entisten joukkuetoveriensa Ellie Carpenterin, Janice Caymanin ja Damaris Egurrolan kanssa, kun FC Fleury 91 kohtasi huhtikuussa Olympique Lyonnais’n. Kuva: Talaslahtien kotialbumi

Tekonurmi toi loukkaantumisia

Fleury 91:ssä mediahuomio on paljon Lyonia pienempää ja organisaatio myös huomattavasti suurseura Lyonia suppeampi. Olosuhteet treenaamiselle ja pelaamiselle ovat Talaslahden mukaan kuitenkin yhtä hyvät. Naisjoukkueeseen satsataan Fleuryssä, sillä seuran miesjoukkue pelaa Ranskan neljännellä sarjatasolla, kun Lyonin miesten joukkue taistelee säännöllisesti Ligue 1:n kärkipään sijoituksista.

Fleury 91:ssä pelaa muun muassa kolme Puolan ja kaksi Kamerunin maajoukkuepelaajaa. Talaslahden mielestä myös valmentaja Fabrice Abriel on mies paikallaan.

– Oli minulta hyvä valinta mennä Fleuryyn. Saan siellä kovia pelejä. Maalivahdille on tosi tärkeää, että saa tilanteita eikä vain seiso maalissa. On ollut kiva juttu, ettei sarjassa joka peli ole mikään 8-0, vaan se voi olla vaikka 2-2, 2-0 tai 1-0. Lyonin aikana maalivahti saattoi vain seistä siellä, kun ei ollut niin paljon tekemistä.

Treenaaminen on Talaslahden mielestä Fleuryssä samalla tasolla kuin Lyonissakin, ja debyyttikausi seurassa oli helppo, koska liiga oli jo entuudestaan tuttu. Päättyneen kauden virallinen tavoite yltää viiden parhaan joukkoon ylittyi, ja ensi kaudella Fleury lähtenee tavoittelemaan paikkaa jo sarjan kärkikolmikossa.

– On kiva nähdä, että meidän seuran presidentti Pascal Bovis oikeasti auttaa ja tukee meitä joka päivä. Hän tulee aina katsomaan meidän pelejä ja motivoi pelaajia, Talaslahti kiittelee.

Juttu jatkuu IG-postauksen jälkeen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön FC FLEURY 91 FÉMININES (@fcf91_feminines) jakama julkaisu

Talaslahti asuu seuran kotipaikassa, noin 35 kilometriä Pariisin keskustasta sijaitsevassa Fleury-Mérogisissa. Omaan kauteensa hän on tyytyväinen. Hampaankoloon jäi lähinnä se, että 6-7 peliä jäi väliin loukkaantumisten vuoksi. Niiden Talaslahti arvelee johtuneen osin siitäkin, että hän pelasi ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen tekonurmella. Aiemmin pelejä oli tullut sekä Saksassa että Ranskassa aina nurmikentällä.

– On ollut sikäli iloisin vuosi pitkään aikaan, että olen päässyt pelaamaan, mutta on myös ollut joiltakin osin harmillista, että on tullut loukkaantumisia. Jos olisin ollut terve, olisin varmaan vetänyt koko vuoden putkeen kaikki pelit. Minullahan meni sormi, ja toiseksi ja kolmanneksi viimeisessä pelissä minulla oli tekonurmesta johtuneita lonkkaongelmia, Talaslahti kertoi.

Tietynlainen kauden huipennus oli pelata vajaat kaksi ottelua entistä seuraa Lyonia vastaan. Sen kovempaa mittaria ei naisjalkapalloilija voi seurajoukkuetasolla oikeastaan edes koko maailmassa saada.

– Olihan se kivaa pelata Lyonia vastaan, kun pystyin tavallaan vihdoin näyttämään. ”En saanut mahdollisuutta Lyonissa, mutta nyt saan pelata teitä vastaan Fleuryssa.” Mehän pelattiin myös tosi hyvin. Valitettavasti siinä toisessa pelissä, meidän kotipelissä, minulla tuli isku silmään. En nähnyt oikealla silmällä mitään ja jouduin tulemaan ulos pelistä.

”Joskus vielä Mestarien liigassa pelaan”

Talaslahti teki FC Fleuryn kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen hyvän syyskauden jälkeen, joten ainakin ensi kauden hän jatkaa vielä samassa seurassa. Ranskan pääsarjaa hän pitää yhtenä Euroopan parhaista liigoista, joten siksikään Fleurystä ei ollut mikään kiire eteenpäin.

Tulevaisuuden tavoitteikseen Talaslahti nimeää paikan vakiinnuttamisen Suomen A-maajoukkueessa. FC Fleuryn kanssa hän haluaa yltää ensi kaudella mahdollisimman korkealle, mutta kunnianhimoiset tavoitteet ovat vielä pidemmällä.

– Se Mestarien liigan finaalissa pelaaminen tulee jossain kohtaa uraa, Talaslahti sanoo itsevarmasti.

Mitään suoranaista toiveseuraa tai toivemaata ei Talaslahden tulevaisuudessa siinnä.

– Minulle tärkeintä ovat hyvät valmentajat ja varsinkin veskavalmentaja. Haluaisin totta kai pysyä korkealla, hyvässä joukkueessa ja hyvällä tasolla. Se on se mun kriteeri tällä hetkellä. Ei se oikeastaan maasta kiinni ole.

– Ehkä joskus myöhemmin haluaisin USA:han, mutta ainakin tällä hetkellä viihdyn Euroopassa. Olen ollut Saksassa ja Ranskassa, ja tiedän, minkälaista siellä on. Olen aina tykännyt Ranskasta. Ehkä jossain kohtaa Saksaa voisi ajatella uudestaan, mutta se nähdään sitten.

Omaksi vahvuudekseen jalalla pelaamisen ja pelin avaamisen mainitseva ulottuva, 181-senttinen Talaslahti on saanut nauttia aina perheensä tuesta. Perheenjäsenet ovat hänen ”suurimmat faninsa” ja he ovat luonnollisesti lähdössä myös Englantiin EM-kisoja katsomaan.

Myös isosiskot Pauliina ja Johanna ovat jalkapalloa pelanneet. Pauliina lähti aikanaan Nürnbergiin mukaan, pelasi Bayernissa ja siirtyi sieltä Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin. Pelit jatkuivat viime vuoteen asti, mutta sitten hän lopetti loukkaantumisten kiusattua viimeisiä vuosia. Vanhin sisko Johanna Tiinus pelasi puolestaan nuorena Hongassa, ja on toiminut pitkään valmennustöissä HJK:ssa ja Hongassa. Nykyisin Tiinus on GrIFK:n toiminnanjohtaja.