Marras-joulukuussa pelattavat Qatarin MM-kisat ovat herättäneet vuosien ajan suurta polemiikkia. Kaikkein keskeisin kritiikki on kohdistunut kisojen infrastruktuuria rakentaneiden siirtotyöläisten orjuuteen verrattuihin työolosuhteisiin. Kisojen lähestyessä yli 6 500 rakennustyöntekijän on arveltu kuolleen liian vaativien työolosuhteiden vuoksi.

FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino vähätteli kuitenkin Qatarissa esiin nousseita ongelmia ja vakuutteli, että MM-kisojen rakennustyö on tuonut rakentajille ylpeyttä ja omanarvontuntoa sen sijaan, että heitä olisi tuettu hyväntekeväisyydellä.

– Kun antaa jollekulle työtä, olkoonkin, että kovissa olosuhteissa, hänelle annetaan arvokkuutta ja ylpeyttä. Silloin ei tehdä hyväntekeväisyyttä. Silloin ei anneta jollekulle jotakin ja todeta: ”Pysy, missä olet. Annan sinulle jotain ja tunnen oloni hyväksi”, Infantino muotoili.

Infantino vastasi toimittajien kysymyksiin Los Angelesissa pidetyssä Milken-instituutin globaalissa konferenssissa. MSNBC:n toimittaja Stephanie Ruhle kysyi häneltä, aikooko FIFA sitoutua jollain tavoin auttamaan Qatarissa kuolleiden rakennustyöläisten perheitä. Sveitsiläinen FIFA-pomo ei tähän suoraan vastannut, mutta viittasi minimipalkkaan ja kohentuneisiin työoloihin, sekä muistutti omankin sukunsa siirtolaistaustasta.

– Ei unohdeta yhtä asiaa, kun puhumme kovasta työstä. Yhdysvallat on maahanmuuttomaa. Minunkin vanhempani muuttivat Italiasta Sveitsiin. Ei kauas, mutta kuitenkin.

– Meillekin on ylpeydenaihe, että olemme pystyneet muuttamaan näiden 1,5 miljoonan ihmisen oloja, Infantino lisäsi.

Infantino ei kiistänyt Ruhlen väitettä 6 500 kuolleesta rakennustyöläisestä. Luku perustuu brittilehti Guardianin julkaisemaan raporttiin. Infantino kuitenkin puolustautui sanomalla, että varsinaisten stadionien rakennustöissä oli kuollut vain kolme ihmistä.

[readmore from=Infantino-Gianni]

– Voi olla, että 6 000 ihmistä on kuollut muissa töissä. FIFA ei kuitenkaan ole maailmanpoliisi eikä vastuussa kaikesta, mitä maailmalla tapahtuu. Kiitos FIFA:n ja jalkapallon, olemme kuitenkin voineet tuoda huomiota Qatarissa työskentelevien 1,5 miljoonan työläisen asemalle.

Infantino huomautti myös, että ”moderni orjuusjärjestelmä” vallitsi Qatarissa vain vuoteen 2018 saakka, kunnes maa alkoi purkaa pitkään arvosteltua ”kafala”-työllisyysjärjestelmäänsä. Nyt siirtotyöläisten pitäisi olla oikeutettuja vaihtamaan työpaikkaansa ilman nykyisen työnantajansa lupaa ennen työsopimuksensa päättymistä.

FIFA myönsi MM-kisat Qatarille joulukuussa 2010, siis jo kauan ennen kafala-järjestelmän purkua. Hakuprosessiin on aina uskottu liittyneen laajamittaista korruptiota.

Rob Harris

@RobHarris
FIFA President Gianni Infantino asked at a business conference in California about migrant worker abuses in Qatar said in part: "My parents emigrated from Italy to Switzerland. When you give work to someone, even in hard conditions. you give him dignity and pride."