Ykkösen joukkuekattauksessa on ollut jälleen suurta vaihtuvuutta viime kauden jälkeen, sillä sarjassa jatkaa vain seitsemän joukkuetta, jotka pelasivat samassa sarjassa myös viime vuonna. FC KTP palasi Veikkausliigasta takaisin Ykköseen vuoden poissaolon jälkeen, ja sarjaan nousi peräti neljä joukkuetta RoPS:n luovuttua sarjapaikastaan.

Lähtöasetelmiltaan edessä on ”hissiykkönen”. Suurimmat nousijasuosikit ovat TPS ja KTP, jotka ovat sahanneet viime vuodet Veikkausliigan ja Ykkösen väliä, sekä Jaro, joka hakee paluuta parrasvaloihin seitsemän Ykkösen kauden jälkeen. Kaikki neljä sarjanousijaa ovat puolestaan ennakkoasetelmissa taistelemassa lähinnä sarjassa säilymisestä. Useammalla niistä on edessä pikainen paluu Kakkoseen, ja voi olla, että vain yksi nelikosta säilyy.

Koronapandemia on typistänyt edellisiä kausia, mutta pyrkimyksenä on taas pelata ylä- ja alaloppusarjat, joten panosta riittäisi lähes kaikille joukkueille loppusyksyyn asti. Lisäksi nyt yritetään saada pelattua myös playoffit. Yläloppusarjan sijoille 2-4 sijoittuvat joukkueet kun pääsevät pelaamaan paikasta liigakarsinnassa, joten jopa Ykkösen nelonen voi nousta Veikkausliigaan. Alaloppusarjan joukkueista puolestaan puolet putoaa Kakkoseen.

Käymme tässä ennakkojutussa läpi jokaisen seuran ennakkoasetelmia maanantaina starttaavan kauden alla. Sijoitusarvio perustuu kolmen toimittajamme oman rankingin keskiarvopisteisiin.

Ennakko on jaettu kolmeen osaan. Tässä osassa käsitellään keskikastin sijoituksista taistelevia joukkueita, eli sellaisia, joita ennustamme sijoille 4-8 – loppusarjajaon molemmin puolin taistelemaan.

LUE MYÖS: Ykkösen kausiennakko: Nouseeko TPS Veikkausliigaan vai taipuuko taas haastajille?

LUE MYÖS: Ykkösen kausiennakko: Mikä sarjanousijoista säilyy sarjassa?

8) MP

Perinteikäs pääsarjajoukkue Mikkelin Palloilijat oli viime kaudella yllättävänkin suurissa vaikeuksissa. Edelliskauden seitsemäs sija vaihtui pari pykälää huonompaan, ja sarjapaikka säilyi vain kahden pisteen erolla HJK Klubi 04:ään.

MP keikkui vielä heinäkuun lopussa Ykkösen kärkikolmikon tuntumassa, mutta lopun sukellus oli jyrkkä. Viimeisistä 13 ottelustaan MP hävisi kahdeksan, ja putoamispeikko hönki jo iljettävän tungettelevasti niskaan. Lokakuussa Mikkelistä kantautui kuitenkin kollektiivinen helpotuksen huokaus, kun sarjapaikka päätöskierroksella varmistui.

MP:n valmentajana jatkaa kolmatta kauttaan Juha Pasoja, joka solmi syyskuussa seuran kanssa 2+1-vuotisen jatkosopimuksen. Kontrahti siis värkättiin ennen viime kauden lopun romahdusta. Nyt Pasojalla on paikka näyttää, että hän oli oikea valinta jatkamaan työtä MP:ssä.

MP:n joukkue on muuttunut viime kaudesta melko paljon. Lähtijät ovat tärkeimmästä päästä, mutta hyviltä vaikuttavat tulokkaatkin.

Maalivahtikaksikko meni uusiksi, kun Jonne Uronen lähti Ruotsiin ja Otto Hautamo Maarianhaminaan. Hongan ja KuPS:n veikkausliigaorganisaatioista tulleet Otto Huuhtanen ja Aleksi Honka-Hallila ovat kuitenkin erittäin potentiaalisia korvaajia.

Puolustuksesta Yassin Daoussi siirtyi EIF:ään ja Reetu Räsänen JJK:hon. Tulokkaista etenkin HJK Klubi 04:stä tullut Väinö Vehkonen näyttää olevan valmis suureen rooliin.

Keskikentältä Roope Kantola palasi Interiin, mutta kaikkein kovimmat menetykset MP koki hyökkäyspäässä. Samson Ebuka Obioha (10 maalia) lähti SJK Akatemiaan ja Antti Ulmanen JäPS:iin. He olivat ainoat MP:n hyökkääjät, jotka onnistuivat viime kaudella maalinteossa, joten aukko on jättimäinen.

Nyt tehoja odotetaan lähinnä JIPPO:sta tulleelta pelintekijältä Joona Hiltuselta, Italian 4. sarjatasolla käväisseeltä paluumuuttajalta Juuso Liukkoselta ja Norjasta tulleelta Kevin Beugrelta. Hyökkäyksessä on kuitenkin enemmän kysymysmerkkejä kuin huutomerkkejä.

Hyvin tarkkaan kannattaa seurata alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen MP:stä ponnistanutta seuran omaa kasvattia Topi Keskistä, joka on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 43 ottelua Ykköstä. Keskisen kehitystä keskikentällä tukee kahden edellisen kauden ehdoton luottopelaaja, 26-vuotias nigerialainen Jonathan Dunyin.

MP:n tavoite on yltää yläloppusarjaan, mutta se vaatii sitä, ettei viime syksyn kaltaisia notkahduksia tule. Uusia maalintekijöitä on pakko nousta esiin, sillä tehovajetta riittää paikattavaksi. Muuten vähämaaliset tasapelit jäävät kääntämättä niukoiksi voitoiksi.

Menneiden vuosikymmenten huippujoukkue MP on tekemässä pienin askelin uutta tulemistaan. Ensimmäisenä tärkeintä on jatkuvuus. Näyttää siltä, että MP on hyvinkin vakiinnuttamassa paikkaansa Ykkösen keskikastissa. Vain aika näyttää, edistytäänkö Mikkelissä vuosien saatossa niin hyvin, että Veikkausligaan palaaminenkin olisi joskus taas realismia.

Juha Pasoja aloittaa kolmannen kautensa MP:n valmentajana. Kuva: Juha Tamminen

7) PK-35

Viipurissa ennen sotia perustettu PK-35 on ollut naisten pääsarjasta tuttu kirjain-numero-yhdistelmä jopa kahden joukkueen voimin, mutta hiljalleen Pallokerho on palaamassa parrasvaloihin myös miesten sarjoissa. PK-35 juhli sarjanousua sekä syksyllä 2019 että 2020, ja suoriutui viime kaudella Ykkösessä kelvollisesti sijoittuen sarjanousijana kahdeksanneksi.

Vaikka PK-35 oli viime kaudella selvästi paras sarjanousija, ei valmentaja Kim Raimi ollut kauteen tyytyväinen. Joukkueen taso putosi liikaa, kun avainpelaajia oli sivussa.

– Kun koronan aiheuttama otteluruuhka alkoi kesällä, meiltä loppui bensa. Tietyillä pelipaikoilla meillä ei ollut tarpeeksi leveyttä. Jos esimerkiksi Esa Terävä, Pauli Kuusijärvi, Jonathan Muzinga, Patrick Aaltonen, Eetu Puro tai Yassin Adam eivät pystyneet pelaamaan, jouduimme tekemään liikaa kompromisseja, Raimi totesi kauden alla.

Raimin ja PK-35:n kilpailuhenkisestä asenteesta kertoo seuran kova tavoiteasettelu. Helsinkiläiset mielivät sarjassa neljän parhaan joukkoon, eli nousukamppailuun. Pelaajamateriaalia katsoessa PK-35:n nousu Veikkausliigaan olisi kuitenkin sensaatio.

Kokeneista luottopelaajista Terävä ja Kuusijärvi jatkavat joukkueessa edelleen. Otto-Pekka Jurvainen sen sijaan lopetti. Daniel Rantasen ja Jonathan Muzingan seuranvaihdot olivat menetyksiä, mutta kolumbialaiskaksikon Miguel Medinan ja Olmes Garcían toivotaan paikkaavan heitä hyvin.

Uusista pelaajista JIPPO-kaksikko Nuutti Tykkyläinen ja Tommi Tainio on heti valmis suureen rooliin. Omar Jaman ja Hussein Mohamedin myötä joukkueessa on peräti kaksi pitkään Suomessa asunutta Somalian A-maajoukkuepelaajaa. Heistä Jama on myös syntynyt Suomessa.

FC Lahdessa Veikkausliigaa pelannut Viljami Isotalo hakee PK-35:stä uutta tulemista vaikean loukkaantumisen jälkeen. Nuori kärkimies Willem Haapiainen on ollut harjoituspeleissä tehokas. Keskikentälle tuli Pikkuhuuhkajien keskikenttäpelaajan Adam Marhievin veli Muslim Marhiev Kiffenistä.

Potentiaalisin tähtihankinta on kuitenkin 27-vuotias sveitsiläisvahti Rafael Zbinden. Zbinden on FC Zürichin kasvatti, joka on pelannut Sveitsin toisella ja Saksan neljännellä sarjatasolla. Tämän kauden parhaita torjujia?

PK-35:llä on kasassa varsin kiinnostava ja tasapainoiselta vaikuttava joukkue. Keskikastiin sitä voi povata heittämällä, mutta mikä ettei nousutaisteluunkin, jos kaikki menee aivan nappiin?

Pauli Kuusijärvi on PK-35:n kokenut pelillinen ja henkinen johtaja. Kuva: Juha Tamminen

6) KPV

Viime kauden jälkeen tapahtui se, mitä Kokkolassa oli vuosia pelätty. Toiminnan pitkäaikainen rahoittaja, liikemies Matti Laitinen kyllästyi ja päätti jättää paikkansa KPV:n taustalla. Laitisen varojen ansiosta KPV kävi piipahtamassa Veikkausliigassakin, ja kuului vuosien ajan Ykkösen suurimpiin suosikkeihin. Matkaan mahtui tosin monenlaista myllerrystäkin muun muassa lukuisine valmentajanvaihtoineen.

Laitisen lähdettyä oli jonkin aikaa jopa epävarmaa, voisiko KPV pelata lainkaan Ykkösessä tällä kaudella. Tammikuussa kuitenkin luopumisuhka lopullisesti väistyi, ja Pallo-Veikot lähtevät kauteen asiallisen tasoisella Ykkösen joukkueella – joskin viime kaudesta tuntuvasti leikatulla pelaajabudjetilla.

Viime kaudella KPV sijoittui sarjassa seitsemänneksi. Vaikka lähtijöitä on paljon ja budjettia leikattu, on seura ilmoittanut tavoitteekseen sarjan voiton ja suoran nousun Veikkausliigaan. Lähtökohtaisesti tavoite tuntuu aivan liian kovalta, vaikka erinomainen syyskausi antoikin uskoa siihen, että KPV olisi oikealla tiellä.

KPV onnistui tekemään neljä jatkon kannalta erittäin tärkeää jatkosopimusta. Venäläismaalivahti Sergei Lazarev on sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Ulkomaalaispuolustajat Charalampos Chantzopoulos ja Kyle Laringa pitävät puolustusta koossa, ja Sebastian Mannström pyörittää peliä keskikentällä.

Tulokkaista valmiimpia ovat Patrick Byskata ja HJK Klubi 04:stä tullut hollantilaispuolustaja Marcello Beuker. Uusi pelaaja on myös omista junioreista edustukseen nostettu laitapuolustaja Aku Ahokangas. 17-vuotias Ahokangas on Suomen poikamaajoukkuepelaaja, joka hakee nyt läpimurtoa Ykkösessä. Minuutteja tuli jo Ykköscupissa runsaasti.

Ehdottomasti suurimmat kysymysmerkit KPV:n osalta ovat hyökkäyksessä, sillä joukkueessa ei ole yhtään (edes) tällä tasolla maalintekotaitonsa osoittanutta hyökkääjää. Jos vain budjetissa on vielä tilaa, voisikin olettaa, että Kokkolaan tulee vielä uusi kova kärkimies.

KPV:n päävalmentajaksi nostettiin marraskuussa kaksivuotisella sopimuksella Christian Sund.

Christian Sund valmentaa entistä pienemmällä budjetilla operoivaa KPV:tä. Kuva: Juha Tamminen

5) EIF

Tammisaarelaisesta EIF:stä on tullut yksi Ykkösen vakioseuroista, ja alkava kausi on sille tällä sarjatasolla jo kahdeksas peräkkäinen. Viime kausina EIF on löytynyt säännöllisesti sarjan ylemmästä keskikastista, mutta kaudella 2018 se taisteli loppuun saakka jopa Veikkausliigaan noususta.

Vaikka Raasepori on Ykkösen toiseksi pienin kaupunki ja Tammisaaren keskuskenttä 1 200 katsojan kapasiteetillaan sarjan pienimpiä, on EIF:n nälkä kasvanut syödessä. Niinpä joukkueen päävalmentaja Mikko Manninen ei kiertelekään, vaan kertoo tammisaarelaisten tavoittelevan sarjanousua.

– Turha meidän olisi lähteä tätä sarjaa pelaamaan, jos emme haluaisi nousta Veikkausliigaan, Manninen ilmoitti kauden alla.

Eikä nousutavoite rajusti liioitellulta tunnukaan, sillä EIF:llä on erinomaisia palikoita kaikille pelipaikoille. Oma kasvatti Mehdi El Moutacim on sarjan maalivahtien parhaimmistoa. Jo ennestään hyvällä mallilla ollutta puolustusta on lujitettu entisestään. Brassitoppari Bruno Miguel on hankittu isoon rooliin Oliver Petterssonin rinnalle, ja Yassin Daoussi ja Nnaemeka Anyamele tuovat vauhtia laidoille.

Pettersson on El Moutacimin tavoin nuori EIF:n oma kasvatti. 18-vuotias poikien maajoukkuetoppari kehittyy sellaista vauhtia, että voisi ennustaa Petterssonin pelaavan vuoden päästä Veikkausliigaa – jos ei EIF:ssä, niin sitten jossain muualla.

EIF:n keskikenttä on vahvoissa kantimissa maaliahneen Stanislav Efimovin, Oskari Sallisen, Xhevdet Gelan ja Valdrin Rashican ansiosta. Hyökkäykseen hankittu ruotsalaislaituri Adam Larsson on ollut Ykköscupissa erittäin tehokas, ja tullee tekemään komean määrän maaleja.

Hyökkäys on kuitenkin suhteellisen kapea, eikä EIF:llä ole monelle muullekaan pelipaikalle laadukasta korvaajaa, jos loukkaantumissuma yllättää. Manninen on hyvä valmentaja, ja pelaajien ollessa terveinä EIF saa kuitenkin vahvan aloituskokoonpanon jalkeille.

Alaloppusarjaan jääminen olisi iso pettymys, ja kyllä nousuplayoffeihinkin yltäminen on EIF:n kohdalla täysin realistinen tavoite. EIF on tottunut ylittämään itsensä, joten jos suosikit kompuroivat, ei TOP 2 -sijoituskaan täyttä utopiaa ole.

Mikko Manninen työskenteli viime kaudella Hakassa Teemu Tainion aisaparina. Kuva: Juha Tamminen

4) Gnistan

Vielä toissa kaudella Gnistan sai taistella sarjanousijana sarjapaikastaan viimeiseen asti, mutta viime vuonna se otti harppauksen eteenpäin yllettyään ylempään loppusarjaan. Käteen jäi lopulta sija 6, ja paljon lupauksia vielä paremmasta. Niitä lupauksia Kipinä voi alkaa tänä vuonna lunastaa.

Uudeksi valmentajakseen Gnistan palkkasi täksi kaudeksi Oulunkylässä syntyneen ja kasvaneen Joonas Rantasen, joka myös aloitti valmennusuransa taannoin Gnistanin junioreissa. Vaikka Rantanen on vasta 34-vuotias, on hän ehtinyt maistaa menestystä. Rantanen on juhlinut suomenmestaruuksia HJK:n naisten päävalmentajana ja miesten apulaisvalmentajana Toni Koskelan tiimissä.

Nyt Gnistan haluaa olla edelleen paitsi Ykkösen paras helsinkiläisjoukkue, niin liittyä myös mukaan nousutaisteluun. Viralliseksi tavoitteeksi on ilmoitettu paikka sarjan neljän parhaan joukossa.

Olennaisinta Gnistanin joukkueenrakennuksessa oli, että 34-vuotias brassihyökkääjä Douglas Caé jatkaa ryhmässä tälläkin kaudella. Huippuluokan viimeistelijänä tunnettu Caé teki viime kaudella 14 maalia, voitti Ykkösen maalikuninkuuden ja valittiin sarjan parhaaksi hyökkääjäksi. Kipinän toiseksi parhaat maalintekijät pystyivät neljään maaliin, joten tehot olivat pitkälti Caén varassa.

Viime kauden luottopelaajista Armend Kabashi sai sopimuksen AC Ouluun, ja muutama muu siirtyi Ykkösen toisiin seuroihin. Tilallekin saatiin toki kelpo pelimiehiä.

HIFK:sta tullut Jean Mabinda, Oulusta värvätty Henrik Ölander ja EIF:stä Helsinkiin palaava Tuukka Andberg vahvistavat puolustusta, jossa läpimurtoaan hakee myös RoPS:sta tullut poikien maajoukkuetoppari Sampo Ala-Iso.

Keskikentän hankintoja ovat VPS:n Fabrice Gatambiye, HJK Klubi 04:stä tullut Tommi Jäntti ja AC Oulusta lainattu Lasse Ikonen. Jyri Kiurun toivotaan auttavan Caéta maalinteossa.

Caén lisäksi tärkeitä jatkajia olivat hyvän viime kauden pelannut maalivahti Samu Volotinen sekä luottotoppari Fabian de Abreu. Ei Gnistania varsinaiseksi tähtisikermäksi voi nimittää, mutta hyvää Ykkösen tasoa on tarjolla jokaiselle pelipaikalle. Jos Maximo Tolonen ja laitahyökkääjät pystyvät ruokkimaan Caélle tälläkin kaudella kunnollisia maalipaikkoja, tulee Gnistan löytymään korkeilta sijoituksilta.

Douglas Caé pelasi kaudella 2018 vielä VPS:ssä. Kuva: Juha Tamminen

Ykkösen avauskierros ma 18.4. klo 16.00
KPV-MP
Gnistan-PK-35
JäPS-Jaro
KTP-PEPO
PIF-SJK Akatemia
EIF-TPS

LUE MYÖS:

Näkökulma: Ykkönen on heijastus Suomi-futiksen pulmista – kaikkien aikojen kaudesta puhuminen olisi itsepetosta

TOP 10: Ykkösen kovimmat pelaajasiirrot – TPS värväsi kokeneita veikkausliigatähtiä

Ykkösen yhteenlasketuissa pelaajabudjeteissa laskua verrattuna viime vuoteen – taustalla yksi selkeä selitys