Afrikan mestaruusturnaus pyörähtää käyntiin tänään, sunnuntaina 9. tammikuuta.

Ainoastaan isäntämaa Kamerun sai suoraan kisapaikan, ja 23 muuta joukkuetta selvittivät tiensä turnaukseen karsintojen kautta. Ensikertalaisina kisoissa nähdään saaristovaltio Komorit sekä Gambia.

Mukana on kaikkiaan kymmenen maata, jotka ovat juhlineet Afrikan mestaruutta vähintään kerran historiassaan. Hallitseva mestarina kisoihin lähtee Algeria, joka voitti vuoden 2019 loppuottelussa Senegalin 1-0 Baghdad Bounedjahin maalilla.

Joukkueet jaetaan kuuteen neljän joukkueen lohkoon, joissa kaikissa pelataan yksinkertainen kierros. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä neljä parasta lohkokolmosta jatkavat pudotuspeleihin, joissa homman nimi on tulos tai ulos. Ainoastaan semifinaalissa hävinneet joukkueet pääsevät jatkamaan turnausta pronssiottelun muodossa.

Pronssiottelu ja finaali pelataan kummatkin 6. helmikuuta Kamerunin pääkaupungissa Yaoundéssa.

Lohkot

A:
Kamerun, Burkina Faso, Etiopia, Kap Verde

B:
Senegal, Zimbabwe, Guinea, Malawi

C:
Marokko, Ghana, Komorit, Gabon

D:
Nigeria, Egypti, Sudan, Guinea-Bissau

E:
Algeria, Sierra Leone, Päiväntasaajan Guinea, Norsunluurannikko

F:
Tunisia, Mali, Mauritania, Gambia

Televisiointi

Kaikki Afrikan mestaruusturnauksen 52 ottelua ovat katsottavissa suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplaysta, ja osa on nähtävissä myös V Sportin kanavilla.

Viaplay kertoi joulukuussa, että sen ja Afrikan jalkapalloliiton solmima monivuotinen yhteistyösopimus tuo miesten ja naisten Afrikan-mestaruuskilpailut sekä Afrikan Mestarien liigan yhdeksään Viaplay-maahan.

Afrikan mestaruusturnauksen avausottelu, Kamerun – Burkina Faso, alkaa sunnuntaina klo 18.00.

Isoimmat tähdet – TOP 5

5. Édouard Mendy – Senegal, Chelsea

Kuva: Getty Images

Chelsean ykköstorjuja Édouard Mendy, 29, on yksi huippujalkapalloilun viime vuosien suurimmista tuhkimotarinoista.

Mendy oli jo lopettaa uransa vuonna 2014, kun hänen siirtonsa Englannin kolmannelle sarjaportaalle kaatui ja Mendy jäi työttömäksi. Hän meni tuolloin hakemaan neuvoa työvoimatoimistosta, jossa häntä neuvottiin vaihtamaan alaa. Ensimmäisen ammattilaissopimuksensa hän solmi vasta pari vuotta myöhemmin 24-vuotiaana.

Tätä nykyä Mendy on yksi maailman arvostetuimmista maalivahdeista ja hallitseva Mestarien liigan mestari Chelsean kanssa. Viime vuoden Ballon d’Or -gaalassa Mendy tuli toiseksi maailman parhaan maalivahdin äänestyksessä, mutta monet ihmettelivät, miten hän ei ollut ehdolla ylipäätään vuoden parhaaksi pelaajaksi.

Mendy oli edellisessä Afrikan mestaruusturnauksessa Senegalin varamaalivahti, mutta tällä hetkellä hän on maan ehdoton ykköstorjuja.

4. Sadio Mané – Senegal, Liverpool

Kuva: Getty Images

Liverpoolin laitahyökkääjällä Sadio Manélla, 29, riittää varmasti näytönhaluja ja motivaatiota, sillä hän seurasi viime kerralla lähietäisyydeltä, kuinka Senegal hävisi finaalissa Algerialle. Samana vuonna Mané valittiin Afrikan vuoden jalkapalloilijaksi.

Senegalilaislaituri on noussut Liverpoolissa supertähden asemaan, ja hän on voittanut seuratasolla kertaalleen muun muassa Englannin Valioliigan ja Mestarien liigan.

Mané tunnetaan äärimmäisen nopeana ja taitavana laitakiiturina, joka haastaa ahnaasti vastustajia ja leikkaa mielellään kohti keskustaa etsiäkseen vetopaikkoja. Kuluvalla kaudella hän on iskenyt Liverpoolissa kymmenen maalia.

3. Kalidou Koulibaly – Senegal, Napoli

Kuva: Getty Images

Napolin Kalidou Koulibaly, 30, on yksi maailman parhaista toppareista.

Järkälemäistä senegalilaispuolustajaa on viety tasaisin väliajoin Euroopan suurimpiin seuroihin, mutta hän on pysynyt uskollisena Partenopeille ja esiintynyt vuodesta toiseen korkealla tasolla Napolin alakerrassa. Hänet on valittu neljästi Serie A:n kauden tähdistökentälliseen ja kertaalleen koko sarjan parhaaksi puolustajaksi.

Koulibaly edusti alle 20-vuotiaiden ikäluokassa synnyinmaataan Ranskaa, mutta hän on pelannut jo 53 kertaa Senegalin paidassa ja kantaa nykyisin maajoukkueen kapteeninnauhaa. Koulibaly oli pelikiellossa vuonna 2019, kun Senegal pelasi viimeksi finaalissa.

2. Riyad Mahrez – Algeria, Manchester City

Kuva: Getty Images

Algerian maajoukkuekippari Riyad Mahrez, 30, nousi toden teolla parrasvaloihin kaudella 2015-16, kun hän oli mukana johdattamassa Leicesteriä sensaatiomaiseen Valioliigan mestaruuteen.

Pari vuotta myöhemmin Mahrez sai kaipaamansa jättisiirron Manchester Cityyn, joka pulitti hänestä 67,8 miljoonaa euroa – silloisen ennätyskorvauksen afrikkalaisesta pelaajasta.

Cityssä Mahrez on päässyt nostelemaan kuutta pokaalia, ja manchesteriläiset ovat vahvasti kiinni Valioliigan mestaruudessa tälläkin kaudella. Mahrez on niittänyt menestystä myös maajoukkuetasolla johdattaen Algerian edellisessä Afrikan mestaruusturnauksessa päätyyn asti.

Satumaisen lahjakas algerialaistaituri ihastuttaa katsojia silkkisellä pallokosketuksellaan ja vaivattomalla harhauttelullaan.

1. Mohamed Salah – Egypti, Liverpool

Kuva: Getty Images

Maailman parhaiden pelaajien joukkoon lukeutuva Mohamed Salah, 29, ei juuri esittelyjä kaipaa.

Egyptin ykköstähti on valittu Afrikan parhaaksi jalkapalloilijaksi kahtena vuonna. Viime marraskuun Ballon d’Or -gaalassa Salah sijoittui vasta seitsemänneksi, mikä aiheutti valtaisan porun. Tänä vuonna Salah kilpailee entistä hanakammin maailman parhaan pelaajan tittelistä, jos hän vain yltää pokaaleille Liverpoolin ja/tai Egyptin kanssa.

Henkilökohtaisesta tasosta Salahin kultaisen pallon ei pitäisi jäädä kiinni. Hän on pelannut tällä kaudella Liverpoolissa 26 ottelua tehden niissä yhteensä 23 maalia ja syöttäen yhdeksän.

Seuraa myös heitä: Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Achraf Hakimi (Marokko), Thomas Partey (Ghana), Franck Kessié (Norsunluurannikko), Sébastien Haller (Norsunluurannikko) Youssef En-Nesyri (Marokko), Ismaël Bennacer (Algeria), Franck Kessié (Norsunluurannikko), Wilfried Zaha (Norsunluurannikko), Naby Keïta (Guinea), Karl Toko-Ekambi (Kamerun), Mohamed Bayo (Guinea), Youcef Atal (Algeria), Amadou Haidara (Mali)