TOP3 EM-lohkojen topit ja flopit: yksi maa tarjosi humalanhuuruisen näköistä hupailua
On tullut aika listata EM-kilpailujen alkulohkovaiheen onnistujat ja epäonnistujat. Kannattaa muista, että tämä ranking on yhden (valistuneen) ihmisen mielipide.
Tämä ei ole suoraan luettelo turnauksen huonoimmista ja parhaimmista pelaajista tai mitään vastaavaa.
Belgian Romelu Lukakua, 28, en esimerkiksi ole listalle laittanut, koska hän on ollut odotetun vahva. Kukaan ei ennen kisoja epäillyt, etteikö hän voisi matkustaa valtiosta toiseen poltetun maan taktiikalla.
Listalle ovat päässeet he, jotka pystyivät lohkovaiheessa yllättämään myönteisesti tai jotka mokailivat enemmän kuin olisi tarpeen.
Aloitamme flopeista.
Flopit
3. Harry Kane
Harry Kanelta, 27, oli lupa odottaa paljon. Olihan hän vasta voittanut Valioliigan kultaisen kengän jo kolmannen kerran joukkueessa, jonka kausi oli yhtä kyntämistä.
Vielä ennen kisojen alkua ennustin, että englantilaisella olisi hyvä mahdollisuus maalikuninkuuteen, jos hän ”on hereillä alkulohkon otteluissa Skotlantia ja Tšekkiä vastaan”. Vastaus saatiin: ei ollut.
Kanella on nyt allaan kolme peliä ja nolla maalia tässä turnauksessa. Tilanteen luulisi huolestuttavan Englantia. Vaikka lohkovaiheesta joukkue selvisi vielä säikähdyksellä, kovin pitkälle Kolme leijonaa ei pötki ilman Kanen panosta.
Kaiken järjen perusteella Tottenham-hyökkääjän pitäisi olla hurjassa vireessä: karsinnoissa maaleja sai laskea kuin hanhenkauloja hinaajan pohjasta. Edellisessä yhdeksässä valioliigaottelussaan hän teki seitsemän häkkiä.
Silti Kanen askeleet ovat olleet verkkaisia ja tarjoilu hänelle on ollut myös verrattain köyhää, se pitää myös myöntää. Lohkovaiheessa Kane ei yksinkertaisesti edes käynyt vaarallisilla maalipaikoilla, mikä on huolestuttavinta koko asiassa. Hyvä, jos hän edes välillä koski palloon.
Kanesta voi vielä tulla kansallissankari. Mutta sitä ennen pitää tapahtua paljon.
2. Turkki
[readmore from=Turkki]
”Joukossa tyhmyys tiivistyy”, tietää vanha kansa. Sanonta on tosi. Sen todistaa Turkki.
Moni, joka ei edes Turkin pelejä ennen kisoja ollut seurannut, oli valmis nimeämään heidät mustaksi hevoseksi. Olivathan he maaliskuussa nujertaneet Hollannin, lokakuussa pelanneet tasan Saksaa vastaan, ja Ranskakin oli saanut heiltä vain yhden pisteen kahdesta ottelusta vuonna 2019.
Tämän oli tarkoitus olla monelle turkkilaispelaajalle uran kohokohta. Nyt he ilmaantuivat omiin häihinsä laitamyötäisessä.
Turkki sai Gareth Balen, 31, näyttämään Andrea Pirlon kosmiselta kaksoselta. Se kertoo kaiken siitä, miten luokaton ja repaleinen nippu tämä joukkue oli.
Meno oli välillä niin hikistä, että kanavaa piti vaihtaa, kun ei sitä ala-arvoista pelaamista voinut katsoa. Lillen Ranskan-mestaruuteen johdattanut Burak Yılmaz, 35, muistetaan näistä kisoista vain siitä, että hän läppäisi Joe Rodonia, 23, kasvoille.
Juventuksen tulevaisuuden toivo Merih Demiral, 23, muistetaan vain historiallisesta omasta maalista EM-avauksessa Italiaa vastaan.
ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!
Turnausmuotoisissa kilpailuissa on tärkeää kasvaa ja oppia lyhyessä ajassa. Nyt etenkin Walesilla ja Sveitsillä meni kokonaan yksi peli hukkaan, koska voitto Turkista ei valmistanut heitä jatkopelien vaatimustasoon.
Turkin onni on, että joukkue on tai oli turnauksen nuorin. Tänä kesänä esimerkiksi Belgian ikämiesjoukolla menee umpeen deadline, jota kukaan ei ollut asettanut. Turkilla sen sijaan häitä vielä piisaa. Keski-ikä on 24,5 vuotta.
1. UEFA
UEFA:lle asetettu rima ei korkealla ollut, ja silti liitto onnistui pudottamaan sen suoraan niskalla.
Kisat ovat olleet järjestäjältä yhtä farssia, ja Timo Furuholmin, 33, sanoin ei voi oikein tietää, ”mitä mieltä Uefa on yhtään mistään”. Omissa on kasahdellut käytännössä joka ikinen päivä.
Jo ennen varsinaista turnausta UEFA teki mielenkiintoisen linjanvedon antamalla lisää lohko-otteluita Venäjälle, vaikka maan hallinto oli vähän aikaa aiemmin yrittänyt murhata oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin.
Toisena kisapäivänä kansainvälinen ohjaaja mässäili Christian Eriksenin, 29, elvytyksellä ja yritti päästä kaikin keinoin sitä kuvaamaan. Tilanne oli UEFA:lle spektaakkelia, kollektiivinen trauma osa turnauksen draamaa.
UEFA:a ei myöskään haitannut se, että Unkarissa pelattiin otteluita täysille katsomoille, vaikka sisämaavaltion koronatilanne on todennäköisesti maailman toiseksi vaikein.
Saksan Antonio Rüdiger, 28, ei saanut mitään sanktioita siitä, että hän puraisi kentällä toista pelaajaa.
Marko Arnautovićin, 32, ei tarvinnut kuin katsoa yksi ottelu katsomosta rasistisesta ja seksistisestä huutelusta.
LUE MYÖS: Näkökulma: UEFA munasi pahemman kerran – EM-kisat eivät ole sittenkään vähemmistöille
Sitten koko komeuden UEFA päätti sateenkaariselkkauksellaan ja väittämällä, ettei sateenkaarisymboli ole poliittinen ele ollenkaan. Sateenkaari ei oikeasti edusta liitolle muuta kuin kulissia ja mahdollisuutta kahmia itselleen tuloja kaikista suunnista.
Ja kaiken lisäksi UEFA ilmoitti ensimmäisenä välipäivänä, että se poistaa vierasmaalisäännön Mestarien liigasta, mikä nyt on vähän niin ja näin.
Nähdyn perusteella UEFA:lle ei enää imago merkitse juuri mitään. Raha vain.
[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankinglista topeista”]
Topit
3. Unkarin pelaajat ja valmennus
Lohkon nelossija ja pelaajilla päällimmäinen tunne on pettymys. Ei kuulosta siltä, että tällainen joukkue olisi paikkaansa tällä listalla ansainnut. Niin vain Unkari kuitenkin sen tekee.
Unkarilaiset pitivät urhoollisesti pintansa Portugalin, Ranskan ja Saksan puristuksessa. He eivät tyytyneet vain kiusaamaan isompiaan, heittelemään käpyjä ja pakenemaan paikalta.
Ranska jäi tasapeliin, niin jäi myös Saksa. Saksa varsinkin oli hätää kärsimässä. Se tarvitsi tuloksen ja sai sen vain kokeilemalla tuurilla kaikkia pelisuunnitelmansa nappeja. Unkari sai heidät näyttämään huonolta.
Ei Portugalikaan avausottelussa helpolla päässyt. Unkari oli mennä lusitaaneja vastaan jopa johtoon 80 minuutin kohdalla, mutta maali vietiin paitsiona. Sen jälkeen Portugali pääsi onnekkaalla ohjurilla johtoon, eikä Unkari enää toipunut. 3–0 tuli äkkiä kymmenessä minuutissa.
ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!
Jos palataan vielä Saksa-peliin, on syytä muistaa, että Unkari kilpaili jatkopaikoista siinä missä mikä tahansa suurmaistakin. Viimeisellä kierroksella F-lohkon järjestys muuttui LIVE-sarjataulukossa yhteensä yhdeksän kertaa. Näissä skenaarioissa Unkari oli kolmen parhaan joukossa kuudesti.
Saksa ja Portugali saavat kiittää onneaankin, ettei heille käynyt kylmiä.
2. Tuomarit
On vaikeaa keksiä turnauksen tuomarien työskentelystä mitään mainittavaa. Se on hyvä merkki. Videotarkistukset toimitettiin lohkovaiheessa ripeästi, ja linja pysyi kauttaaltaan yhtenäisenä. Yksikään peli ei ratkennut oikeusmurhaajan käden kautta.
Satunnaisempi katsoja ei vielä näiden EM-kisojen perusteella pohjalta tiedä mitään Valioliigan millipaitsioista tai Italian käsivirhesekoiluista. Hyvä niin. Myös rähinöiltä on vältytty melkein kokonaan, koska tuomarit ovat pystyneet pitämään pelit kontrollissa niin oivallisesti.
Samalla ensimmäinen nainen, Stéphanie Frappart, on saanut tehdä debyyttinsä miesten EM-kisoissa. Hienoa sekin.
Toki siellä täällä oli pieniä kauneusvirheitä, mutta ne sallittakoon. Kaikki erheet peittää alleen Anthony Taylorin esimerkillinen ja itsevarma toiminta Tanska–Suomi-ottelussa.
Christian Eriksenin tuuperruttua kentälle, Taylor vihelsi pelin poikki välittömästi ja antoi heti lääkintähenkilökunnalle luvan tulla pelastamaan tanskalaista. Taylor piti myös yllä jatkuvaa keskusteluyhteyttä joukkueiden päävalmentajien kanssa.
Mielenkiintoisinta tuomarointi oli viimeisessä Portugali–Ranska-ottelussa. Mutta sellaista se on aina muutenkin Antonio Mateu Lahozin kanssa.
1. Italia
Kaikki joukkueet joutuivat lohkovaiheessa ainakin hetkeksi tiukoille. Hollanti nukahti ja päästi välillä Ukrainan tasoihin, Ranska jakoi pisteet Unkarin ja Portugalin kanssa, Belgia oli 45 minuuttia purjeissa Tanskaa vastaan ja Espanja ei maalipaikoistaan huolimatta edes voittanut lohkoaan.
Kaikki olivat vaikeuksissa paitsi Italia. Joka sekunti Italia oli pelinsä päällä. Silloinkin, kun se heitti kakkosmiehistönsä kentälle ratkaisevassa kolmannen kierroksen ottelussa Walesia vastaan.
Italian maaliodottama on kisoissa viidenneksi korkein, mutta sitä vastaan ei ollut odotettavissa kuin noin puoli maalia per peli. Gianluigi Donnarumma, 22, on pitänyt huolta, ettei noinkaan mitätöntä määrää maaleja ole taakse livahtanut.
Samaan aikaan oikeastaan jokainen kenttäpelaaja on onnistunut. Peli on ollut soljuvaa, aktiivista ja kaikin puolin ehjää. Samaa ei voi esimerkiksi sanoa yhdestäkään maasta, joka pelasi kuolemanlohko F:ssä.
[readmore from=Italia]
Italian ylivoimaisesti suurin haaste on, että sillä ei ole kovista peleistä kokemusta. Vuoden 2019 alusta lähtien Italian ei ole tarvinnut kohdata omankokoisiaan vastustajia. Pari kertaa se kohtasi Hollannin Kansojen liigassa, tuloksena oli 1–0-voitto ja 1–1-tasuri.
Joukkueen kokoonpanossa ei myöskään ole paljoakaan sellaisia pelaajia, joilla olisi kokemusta sarjamestaruuksista tai Mestarien liigan voitoista. Topparikaksikko Leonardo Bonucci–Giorgio Chiellini on ilmiselvä poikkeus sääntöön.
Italia on pudotuspelikaaviossa samalla puolella Belgian, Portugalin, Ranskan, Kroatian ja Espanjan kanssa. Itävalta haastaa sen huomenna lauantaina neljännesvälierissä.
Voita kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin 2025 Tampereelle!
-
- VIP-pakettiin sisältyy:
- otteluliput Suomen otteluun parhailta paikoilta
- korkeatasoinen ruokailu
- oma nimetty pöytä ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen
- majoitus Sokos Hotel Ilveksessä
- VIP-pakettiin sisältyy:
-
- Arne Slot kertoi mielipiteensä Pep Guardiolan jatkosopimuksesta: ”Jos hän olisi päättänyt lähteä…”
- PSG vaihtamassa kotistadionia – puheenjohtaja: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”
- Toimittaja: Inter Miamin uusi päävalmentaja selvillä
- Mistä Huuhkajille uusi päävalmentaja? Näin Ari Lahti kommentoi Ylelle
- Ari Lahti nosti esiin ”kolme seikkaa” Markku Kanervan potkujen takana
- Virallista! Markku Kanervalle potkut Huuhkajista
- Italian Serie A ottaa ylimääräisen siirtoikkunan käyttöön
- Virallista: Lassi Lappalainen jättää CF Montréalin
- AS Roman ratkaisu ei miellyttänyt Antonio Cassanoa: ”Kammottavaa”
- Jalkapallon U21 EM-kisat 2025
- Virallista: Lassi Lappalainen jättää CF Montréalin
- Ari Lahti nosti esiin ”kolme seikkaa” Markku Kanervan potkujen takana
- Mistä Huuhkajille uusi päävalmentaja? Näin Ari Lahti kommentoi Ylelle
- Virallista! Markku Kanervalle potkut Huuhkajista
- Italian Serie A ottaa ylimääräisen siirtoikkunan käyttöön
- AS Roman ratkaisu ei miellyttänyt Antonio Cassanoa: ”Kammottavaa”
- Italialaisseura vaihtoi valmentajaa kaksi kertaa samana päivänä
- Glen Kamara: Rennesillä selvä tavoite tällä kaudella – ”Jos emme selviydy sinne ensi kaudeksi…”
- Kosovo kieltäytyi pelaamasta Romania-peliä loppuun – kummallekin rangaistuksia
- Vanha pelikaveri latasi suorat sanat James Rodríguezista: ”Keskittyi vain itseensä”