Suomen Cupissa harvinainen ja valitettava poikkeuskausi – tulevaisuudessa saatetaan taas nähdä alasarjajoukkueiden tuhkimotarinoita: ”Totta kai me halutaan palata siihen”
Jalkapallon Suomen Cup 2021 käynnistyy tulevana lauantaina ryminällä, kun ohjelmassa on peräti kymmenen lohkovaiheen ottelua. Kierros pelataan täyteen sunnuntaina, kun loput neljä Veikkausliigan ja Ykkösen joukkuetta pääsevät aloittamaan kilpailukautensa.
Suomen Cupiin on tehty tällä kaudella formaattimuutoksia koronapandemiasta johtuen. Lohkovaihe pelataan aiempaa tiiviimpänä, sillä ottelukierroksia on kaksi vähemmän. Pudotuspeleissä nähdään joukkueita tänä keväänä vain Veikkausliigasta, Ykkösestä ja Kakkosesta, sillä alemman sarjatason joukkueiden tie varsinaiseen cupiin, Regions Cup, jouduttiin viime vuodelta keskeyttämään ja lopulta perumaan.
Tämänvuotisen cupin formaatista voi lukea lisää täältä.
Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoi SuomiFutiksen haastattelussa, että uskomus, että UEFA määräisi kansallisen cup-kilpailun ja sitä kautta teoreettisen tien eurokentille olevan auki kaikille maan seuroille sarjatasosta riippumatta, ei hänen tietääkseen pidä paikkaansa.
– Jos näin on, niin minä en ole koskaan kuullut sellaisesta (UEFA:n) linjauksesta. En sano, etteikö näin ole, mutta minä en ole koskaan kuullut sellaisesta. Siitä ei ainakaan koskaan ole puhuttu meidän käytännöissä, Lundström vastasi puhelimitse.
– Olet oikeassa siinä, että tämän kauden Suomen Cupiin ei valitettavasti päässyt Regions Cupin kautta mukaan. Kuten tiedetään, se on vain koronan syytä.
– Jos ei korona olisi pakottanut keskeyttämään Regions Cupia viime vuonna, olisi cupissa ollut tänä vuonnakin alempien sarjatason joukkueita mukana. Kun Regions Cup jouduttiin perumaan, se polku katkaistiin.
”Minä haluaisin tällaisia tähtitarinoita”
Lundström korosti, että päiväjärjestykseen aiotaan palata heti ensi vuonna, ja kyse on vain poikkeuskaudesta. Vuoden 2021 Regions Cupin loppuottelijoiden on määrä päästä mukaan taas ensi vuoden Suomen Cupiin. Mahdollisesti alemmilta sarjatasoilta osallistujia voi tulla enemmänkin, sillä Suomen Cupin formaattia ollaan ensi kaudeksi uudistamassa.
– Totta kai me halutaan palata siihen, että ihan sieltä aladivisioonista asti voisi päästä mukaan näihin Suomen Cupin herkkuotteluihin, pelaamaan Veikkausliigan joukkueitakin vastaan, Lundström lisäsi.
Lundström vahvisti myös, ettei kansallisten cup-kilpailujen formaatteja tarvitse UEFA:lla hyväksyttää. Hän haluaakin korostaa tilanteen poikkeuksellisuutta, sillä lähtökohta on aina ollut, että Suomen Cup on koko kansan kilpailu.
– Kieltämättä se polku on ollut ahdas, mutta se on ollut siellä. Kyllä meidän intresseissä on edelleen, että sieltä aladivisioonista nousisi joku tähtitarina. Ihan sama, kenet ne pudottaisi matkalla, mutta minä haluaisin tällaisia tähtitarinoita.
Tämän vuoden aikana Palloliitto perustaa Suomen Cupin kehitystyöryhmän, jonka on määrä rukata cup-formaattia uusiksi kaudesta 2022 lähtien.
– Tiedän sen, että oli formaatti mikä tahansa, niin aina pidetään alasarjoista portti auki Suomen Cupin finaaliin asti, totta helkkarissa.
– On ihan selvästi havaittavissa, että cup nykymuodossaan tarvitsee jotain.
Suomen Cupia jatkossa taas kesäkuukausina?
Sen lisäksi, että alempien sarjatasojen joukkueiden tietä varsinaiseen Suomen Cupiin halutaan helpottaa ja kilpailun merkityksellisyyttä lisätä, on Lundströmin toiveissa monien muiden tavoin Suomen Cupin palauttaminen ainakin osittain taas kesällä pelattavaksi kilpailuksi. Olennaista kalenterissa on kuitenkin myös riittävän valmistautumisajan takaaminen europelejä keskellä kesää pelaaville joukkueille.
Veikkausliigan ottelumäärää tuskin enää lasketaan, mutta Lundström toivoo sarjakauden voivan venyä tulevaisuudessa molemmista päistä. Sitä tavoitetta helpottaa, että pääsarjassa on enää vain vähän luonnonnurmella pelaavia joukkueita. Turun Veritas Stadionille on tulossa tekonurmi, Tammelaan rakennettavalle uudelle stadionille tulee tekonurmi, ja kehitys on ollut vastaavaa muuallakin.
– Jos löytäisimme sellaisen teknisen ratkaisun, että kausi voisi alkaa aiemmin ja päättyä myöhemmin, toisi se väljyyttä, joka mahdollistaisi Suomen Cupin palauttamisen kesälle.
– Meille on tulossa yksi ihminen töihin kehittämään cupin kokonaisuutta, jotta cupin tuote saataisiin sille tasolle, mille se kuuluu. Tällä hetkellä Suomen Cup on vähän paitsiossa.
”Seuroja ei syyllistetä koronakaranteenista”
Suomen Cupin tämän kauden tiiviimmässä otteluformaatissa on kyse ennen kaikkea koronaviruksen tuomiin muutoksiin varautumisesta. Veikkausliigan ja Ykkösen kaudet suunnitellaan pelattavan tällä kaudella jälleen pitkän kaavan mukaisesti (27 ottelukierrosta + Veikkausliigan europlayoffit), joten cupista pudotettiin kaksi ottelukierrosta pois. Näin mahdollisille koronasta johtuville ottelusiirroille jää sijaa.
Lundström muistuttaa, että cupin sääntöihin on kirjattu mahdollisuus yhdelle lohkovaiheen ottelun siirrolle. Jokaiselle ottelukierrokselle on jo etukäteen nimetty varakierros. Toista kertaa jo siirrettyä ottelua ei siirretä.
– Tässä tapauksessa tulokseksi lohkovaiheen pelille tulisi 0-0. Tämäkin on aika ainutlaatuista, sillä en tiedä, onko missään maailmalla tällaista sääntöä.
– Minusta on hyvin tärkeää huomata, että me ei syyllistetä ketään. Jos jokin joukkue joutuu karanteeniin, heitä ei rankaista siitä, vaan 0-3-tappion sijaan tulokseksi tulisi 0-0, Lundström kertoo.
Kakkosen Cupissa ei pelata lohkovaihetta, vaan suoraa pudotuspeliä, joten sääntö on tavallaan karumpi. Siellä koronatapauksen ilmettyä jommassakummassa seurassa jatkoonmenijä arvotaan. Tästä johtuen viime kauden finalisti KaaPo putosi arvonnan seurauksena EPS:lle.
– Ei KaaPo siitä tykännyt, mutta he hyväksyivät tilanteen, koska joku ratkaisu piti olla. Emme halunneet syyllistää ketään karanteenista, ja siksi arpa ratkaisi.
Seurojen kriisitietoisuus tehnyt vaikutuksen
Yleisesti ottaen Lundström on erittäin otettu siitä, kuinka suomalaisseuroissa on ymmärretty koronapandemian mukaan tuomat poikkeusolosuhteet. Joustavuutta on otteluohjelmia laatiessa selvästi löytynyt. Korkeampien sarjatasojen ohjelmista, sekä myös paraikaa hyväksynnässä olevista Miesten Kakkosen ja Naisten Ykkösen ohjelmistakaan ei ole kummoistakaan nurinaa kuulunut.
– Huomattavasti vähemmän on tullut muutoksia kuin aiempina vuosina ennen koronaa. Seurojen kriisitietoisuus on sitä luokkaa. Kriisit ovat nyt jossain muualla kuin siinä, pelataanko peli lauantaina kello 16 vai sunnuntaina kello 17, Lundström kuvailee.
– Seurat taistelevat valitettavasti taloudenpidon ja paljon isompien ongelmien kanssa. Otteluohjelmissa pyritään tietysti huomioimaan seurojen lähettämiä toiveita mahdollisimman paljon, koska se tukee niiden taloudellista taistelua. Urheilullisuudesta tasapuolisuudesta me pidetään toki aina kiinni.
– Kun otteluohjelmat on laadittu vakioveikkausten ja kaikkien muiden huomioon otettavien seikkojen mukaisesti, ne lähetetään seuroille tarkistettavaksi. Muutostoiveita on tänä vuonna tullut huomattavasti vähemmän kuin ennen. Se ei kerro niistä ohjelmista, vaan siitä, että kriisitietoisuus seuroissa on jossain ihan muualla. En usko, että sarjaohjelmien taso on noussut, vaan seurojen fokus on jossain kriittisemmässä.
Lundström kuvailee, kuinka koronapandemian tuomat huolet ovat paaluttaneet suomalaisen jalkapalloväen jalat maahan.
– Yritän sanoa kaikille sitä, että meidän pitää olla kiitollisia, että me saadaan edes pelata. Puhutaan pelistä, jota me aikuiset seurataan ja rakastetaan, mutta se on kuitenkin vain peliä.
– Maailmassa tapahtuu pandemian takia aika paljon traagisempiakin asioita, joten ollaan nyt vaan kiitollisia, että saadaan pelata. Jos joku rajoittaa meidän läsnäoloa katsomoissa tai henkilöiden määrää hallissa, niin hyväksytään se, Lundström ehdottaa.
Kilpailupäällikön mielestä seuroilta on löytynyt ilahduttavasti ymmärrystä ja nöyryyttä. Koska Palloliitto ei voi vaikuttaa pandemiatilanteeseen tai kokoontumisrajoituksiin, on televisio monien pelastus.
– Ollaan kiitollisia, että Ruutu+ näyttää näitä matseja. Promoan ihan sujuvasti sitä, että katsokaa nyt ihmeessä näitä pelejä tv:n välityksellä, Lundström muistuttaa.
Palloliitto suositellut vahvasti tyhjiä katsomoita
Suomen Cupissa kaikki Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueiden ottelut sekä pudotuspelit televisioidaan Ruudussa suorina lähetyksinä ja selostettuina. Yleisörajoitukset ovat Suomen Cupissa paikkakuntakohtaisia, mutta Palloliitto on lähettänyt seuroille toistaiseksi voimassa olevan suosituksen, jossa kaikkia otteluita suositellaan pelattavan ilman yleisöä.
– Emme edes yritä flirttailla sen ajatuksen kanssa, saisiko joku seura 500 tai 1 000 euroa sisään isoin turvajärjestelyin, ja sen jälkeen puhuttaisiin, että joku jalkapallo-ottelu on ollut koronalinko. Sitä me ei haluta, Lundström sanoo suoraan.
Pudotuspelivaihetta harkitaan mahdollisesti uudestaan, mutta Lundström suhtautuu melko skeptisesti siihen, että koronatilanne olisi maalis-huhtikuun pudotuspeleissä merkittävästi parempi.
– Luulen, että näillä ohjeilla mennään sinne sarjakauden alkuun saakka.
Varasuunnitelmat laadittu joka tilannetta varten
Miesten Suomen Cupin loppuottelu pelataan remontoidulla Olympiastadionilla lauantaina 8. toukokuuta. Varasuunnitelmat on kuitenkin laadittu niin huolellisesti, että valmius on olemassa jopa Suomen Cupin finaalin siirtämiseen – tarvittaessa hyvinkin kauas – jos koronatilanne sitä edellyttää. Sääntöihin on myös kirjattu, että ”finaaliin ei mennä arvalla”, eli välierät tullaan pelaamaan joka tapauksessa, sallipa alkuperäinen aikataulu sitä tai ei.
Naisten Suomen Cupin otteluita Ruutu ei televisioi, mutta Lundström lähtee siitä, että finaali näytetään televisiossa.
– Totta kai. On aina ennenkin näytetty. Kovin erikoista olisi, jos loppuottelu ei televisiossa näkyisi.
Kakkosen otteluohjelma julkaistaan ensi viikolla. Sen Peter Lundström paljasti jo nyt, että kausi alkaa lauantaina 24. huhtikuuta.
Kakkosessa pyritään pelaamaan kaksinkertainen sarja (22 kierrosta jokaisessa lohkossa), joka päättyy lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Sen päätteeksi lohkojen neljän parhaan kesken pelataan vielä yksinkertainen sarja päälle. Suunnitelma on siis sama kuin viime vuonnakin ennen koronapandemian aiheuttamia muutoksia. Varasuunnitelmat on toki laadittu tällekin kaudelle.
– Seurojen toive on ollut, että tällaista sarjaa tavoitellaan, ja pidetään peukut pystyssä, että sarja saadaan vietyä läpi, Lundström toteaa.
– Tietenkään varasuunnitelmia ei halua käyttää, mutta viime vuodesta viisastuneina ne on jo valmiiksi laadittu.
Cupin taikaa halutaan Suomeenkin takaisin
Haastattelun lopuksi Lundström innostuu vielä ajatusleikkiin siitä, kuinka hienoa olisi, jos Suomessakin alasarjajoukkue etenisi Suomen Cupissa kunnolla pitkälle.
– Leikitäänpä ajatuksella, että on joku hyvä Nelosen tai Kolmosen joukkue, joka on päässyt Regions Cupin finaaliin. Se selviää Suomen Cupin neljännesvälieriin 16 parhaan joukkoon. Ne pelaa hyvällä tasolla omaa peliään, onnistuu taistelemaan vaikka tasapelin ja menee rankkareilla jatkoon.
– Jos kahdeksan joukossa heitä vastaan arvotaan vaikka joku Kakkosen joukkue, jonka ne voittaa, niin ne on jo välierissä. Ehkä siellä tulisi sitten se todellisuus vastaan, mutta haluaisin ihan oikeasti, että pääsisimme seuraamaan tällaista joutsenlaulua. Se olisi hienoa.
- L’Équipe: Glen Kamaran Rennes suunnittelee valmentajanvaihdosta
- Gnistan tiedotti 14 pelaajansa lähdöstä
- Huippuvireinen Huuhkajat-hyökkääjä taas kahdesti maalinteossa
- Pikkuhuuhkajien Adam Marhiev varmisti mestaruuden seurajoukkueessaan
- AC Oulu vahvisti Veikkausliigassa kokeneen paluumuuttajan
- Huuhkajat-tähtien MLS-seura jatkoon pudotuspeleissä
- Veikkausliigan sarjanousija hankki Suomen nuorten maajoukkuepelaajia
- Real Madrid -legendan sopimus purettiin – eilisessä ottelussa kiista valmentajan kanssa
- SJK nappasi Veikkausliigan viimeisen europaikan
- Eläkkeelle jäänyt Claudio Ranieri, 73, haluaa palata valmentamisen pariin
- AC Oulu vahvisti Veikkausliigassa kokeneen paluumuuttajan
- Veikkausliigan sarjanousija hankki Suomen nuorten maajoukkuepelaajia
- Real Madrid -legendan sopimus purettiin – eilisessä ottelussa kiista valmentajan kanssa
- Huippuvireinen Huuhkajat-hyökkääjä taas kahdesti maalinteossa
- Pikkuhuuhkajien Adam Marhiev varmisti mestaruuden seurajoukkueessaan
- Neymar neuvottelee paluusta kasvattajaseuraansa
- Huuhkajat-tähtien MLS-seura jatkoon pudotuspeleissä
- Diogo Dalot kertoi miksi Rúben Amorim on oikea valinta Manchester Unitedin päävalmentajaksi
- Eläkkeelle jäänyt Claudio Ranieri, 73, haluaa palata valmentamisen pariin
- SJK nappasi Veikkausliigan viimeisen europaikan