TOP 10: Mestarien liigan kaikkien aikojen maalitykit – olisitko muistanut nämä kaikki legendat?
Mestarien liigan lohkovaihe on paketissa, ja pelit jatkuvat helmikuussa. Nyt on hyvä hetki käydä läpi kaikkien aikojen maalitilastoa.
Seuraavaan ja edelliseen sijoitukseen pääset jutun lopusta löytyvien nuolien avulla.
10. Zlatan Ibrahimovic, 48 maalia
Zlatan täräytti itsensä suuren yleisön tietoisuuteen Ajaxissa. Ensimmäiset Mestarien liiga -maalit (2) syntyivät miehen ensimmäisessä Mestarien liiga -pelissä Lyonia vastaan kaudella 2002-03 – siis jo 18 vuotta sitten.
Tuolla kyseisellä kaudella Zlatan pelasi Mestarien liigassa yhteensä 13 ottelua ja iski viisi maalia.
Sittemmin Zlatan on paukuttanut Mestarien liigassa maaleja kuuden eri seuran paidassa. Samaan ei ole pystynyt kukaan muu. Ajaxille ruotsalainen iski kuusi maalia 19 ottelussa, Juventukselle kolme maalia 19 pelissä, Internazionalelle kuusi maalia 22 ottelussa, Barcelonalle neljä maalia kymmenessä pelissä, AC Milanille yhdeksän osumaa 14 ottelussa ja PSG:lle 20 maalia 33 ottelussa.
Kaiken kaikkiaan Zlatan on pelannut Mestarien liigassa 120 ottelua, joten hän on iskenyt keskimäärin 0,4 maalia per ottelu.
Toistaiseksi viimeisimmän Mestarien liiga -maalinsa Zlatan iski kaudella 2015-16. Jos 39-vuotias Zlatan jatkaa uraansa AC Milanissa, hänellä voi olla mahdollisuus kohentaa maalisaldoaan monen vuoden tauon jälkeen. Milan kun johtaa tällä hetkellä Italian Serie A:ta.
Maalisaldon korottamista enemmän Zlatan todennäköisesti haluaisi voittaa Mestarien liigan. Se kun mieheltä yhä uupuu.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
10. Andri Ševtšenko, 48 maalia
Ukrainan lahja Mestarien liigalle.
Andri Ševtšenko pelasi urallaan tasan 100 ottelua Mestarien liigassa ja iski niissä komeat 48 maalia. Hän siis jakaa kaikkien aikojen maalitilaston kymmenennen sijan Zlatan Ibrahimovićin kanssa.
Ševtšenko iski ensimmäiset Mestarien liiga -maalinsa Kiovan Dynamon paidassa. Ensimmäinen osuma näki päivänvalon Bayern Müncheniä vastaan kaudella 1994-95. Kaiken kaikkiaan Ševtšenko viimeisteli Dynamolle 15 Mestarien liiga -maalia ennen kuin siirtyi AC Milaniin.
Milanissa Ševtšenko nousi oikein kunnolla tähdeksi. Italialaisseuran paidassa hyökkääjä paukutti 29 Mestarien liiga -maalia ja kausi 2002-03 huipentui turnauksen voittoon. Ševtšenko myös pokkasi Milan-aikoinaan maailman parhaalle pelaajalle ojennettavan Ballon d’Orin.
Chelseassa Ševtšenko oli jo hiipumaan päin, mutta lisäsi vielä Mestarien liigan maalisaldoaan neljällä. Nuo maalit nostivat hänet kaikkien aikojen listauksessa muun muassa legendaarisen Eusébion (46 maalia) ohi.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
8. Alfredo Di Stéfano, 49 maalia
Nuoremmalle väelle tuntemattomampi nimi, mutta vanhempi väki pitää tätä miestä yhtenä kaikkien aikojen pelaajista.
Alfredo Di Stéfanon Espanjaan siirtymiseen liittyy aikamoisia käänteitä. Ei käydä niitä tässä yhteydessä läpi. Kuitataan ne vain sanomalla, että Barcelonassa sen aikaisia johtoportaan henkilöitä on saattanut hieman kaduttaa, kun Di Stéfano nosti Real Madridin suuruuteen.
Blonde Arrow -lempinimeä kantanut argentiinalainen pelasi Mestarien liigassa (tai silloisessa Euroopan Cupissa) vuosina 1955-64 58 ottelua ja teki komeat 49 maalia. Siis keskimäärin 0,84 maalia per peli. Maalisaldo olisi todennäköisesti vielä paljon komeampikin, jos turnausformaatti olisi ollut nykyisenlainen. Tuohon aikaan kilpailu kuitenkin pelattiin cup-muodossa, joten pelejä ei kertynyt niin montaa.
Di Stéfano oli merkittävässä roolissa, kun Real Madrid voitti Euroopan Cupin peräti viisi kertaa peräjälkeen (1955-60). Hyökkääjä iski maalin (tai maaleja) jokaisessa finaalissa. Juuri noiden mestaruuksien ansiosta Realista tuli Euroopan valtias, jona se tänäkin päivänä tunnetaan.
Di Stéfanosta vielä sen verran, että hän on yksi kolmesta pelaajasta, joka on onnistunut tekemään hattutempun Mestarien liigan tai Euroopan Cupin loppuottelussa. Di Stéfano onnistui tempussa vuonna 1960. Argentiinalainen on myös kilpailun vanhin hattutempun tehnyt pelaaja. Di Stéfano iski 35 vuoden ja 111 päivän ikäisenä hatun tanskalaista Boldklubbenia vastaan vuonna 1962.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
7. Thierry Henry, 50 maalia
Ranskalainen Thierry Henry on kaikkien aikojen maalitilastossa seitsemäntenä. Yksi kaikkien aikojen hyökkääjistä iski 50 maalia 112 ottelussa. Se tekee keskimäärin 0,45 maalia ottelua kohden.
Henry teki läpimurtonsa AS Monacossa. Ranskalaisseuran paidassa Henry iski ensimmäiset seitsemän maaliaan kilpailussa.
Siinä missä Alfredo Di Stéfanon (katso listauksen edellinen pelaaja) ura olisi voinut lähteä kovin eri suuntaan, samaa voi sanoa Henrysta. Juventus nimittäin osti miehen 12,5 miljoonalla eurolla tammikuussa 1999. Juveen Henry ei kuitenkaan jäänyt, vaan jo puoli vuotta myöhemmin matka jatkui Arsenaliin. Loppu on historiaa.
Juvessa siirtopäätöstä mahdetaan harmitella, mutta toisen epäonni on toisen onni. Arsenalissa Henry nousi yhdeksi seuran suurimmista legendoista ja seuran kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi. Mestarien liigassakin Henry paukutti Arsenalille 35 maalia.
Turnauspokaalia Henry ei kuitenkaan kyennyt Lontooseen tuomaan, vaan parhaimmillaan joukkue ylsi finaaliin. Loppuottelussa 2005-06 Arsenal taipui Barcelonalle, ja vuotta myöhemmin Henry siirtyi juurikin Barcelonaan.
Barcassa Henry pääsi osaksi yhtä kaikkien aikojen joukkuetta; triplan voittanutta, Pep Guardiolan luotsaamaa Barcelonaa. Henry muodosti hyökkäystrion Samuel Eto’on ja Lionel Messin kanssa, ja heidän alapuolellaan peliä teki trio Sergio Busquets, Andrés Iniesta ja Xavi. Henry voitti Barcelonassa Mestarien liigan keväällä 2009 ja kasan muitakin pokaaleja, kunnes siirtyi vuotta myöhemmin rapakon taakse NY Red Bullsiin.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
6. Ruud van Nistelrooy, 56 maalia
73 ottelua, 56 maalia vuosina 1998-2009. Keskimäärin komeat 0,77 maalia per peli. Itsekäs, mulkku ja mitä vielä. Mutta toisaalta niin armoton maalintekijä.
189-senttinen van Nistelrooy aloitti uransa hollantilaisessa Den Boschissa, mutta löi läpi PSV Eindhovenissa. 11 Mestarien liiga -pelissä kahdeksan maalia oli vahva työnäyte, ja Manchester United päätti ostaa miehen 28,5 miljoonalla eurolla.
Unitedissa van Nistelrooy pelasi viisi hyvää vuotta, iski Mestarien liigassa komeat 35 maalia ja lopulta riitaantui Sir Alex Fergusonin ja Cristiano Ronaldon kanssa. Lopputuloksena van Nistelrooy siirtyi Real Madridiin, jonka paidassa hän paukutti vielä 13 Mestarien liiga -maalia.
Van Nistelrooy voitti urallaan Hollannin, Englannin ja Espanjan mestaruudet, muttei koskaan Mestarien liigaa. Hän on silti kilpailun yksi kaikkien aikojen maalipyssyistä.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
5. Karim Benzema, 69 maalia
Kuin varkain Karim Benzema on jo noussut ihan mielettömiin maalimääriin Mestarien liigassa.
Lyonissa Benzema löi itsensä läpi ja paukutti ranskalaisseuralle 12 maalia Euroopan ykköskilpailussa. Real Madrid osti Benzeman 35 miljoonalla eurolla, mutta ei ranskalainen ollut tuolloin mikään joukkueen ykköstähti.
Benzema oli hyvin pitkään kakkosviulun soittaja. Nöyrä työntekijä, jonka tehtävänä oli toimia syöttölautana ja tehdä tilaa Cristiano Ronaldolle. Sanottiin – itsekin sanoin – ettei Benzeman viimeistelytaito ole sitä tasoa, mitä sen Real Madridissa pitää olla.
Ja nyt kuitenkin Benzema on tehnyt Mestarien liigassa 69 maalia, mikä oikeuttaa kaikkien aikojen tilastossa viidenteen sijaan. Kolmospaikka on vain kahden osuman päässä.
Benzema on onnistunut maalinteossa peräti 16:lla perättäisellä kaudella Mestarien liigassa. Samaan on yltänyt vain Lionel Messi. Siinä sivussa Benzema on voittanut kilpailun neljä kertaa.
Benzema on päätynyt urallaan useamman skandaalin keskelle, mutta niin vain otteet kentällä ovat pysyneet tasaisina. Ja silloinkin kun Ronaldo lähti Juventukseen, Benzema onnistui sopeutumaan uuteen rooliin ja nousemaan joukkueen ykköspyssyksi.
Benzeman sopimus Realin kanssa ulottuu kesään 2022. Tällä haavaa näyttää siltä, että Mestarien liigan kaikkien aikojen maalitilastossa Benzema nousee vähintään neljänneksi.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
3. Raúl, 71 maalia
Ennätyksen piti olla rikkomaton. Raúl oli niin omissa lukemissaan Mestarien liigan kaikkien aikojen maalitilastossa.
Sitten tulivat Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi – ja vielä muutama muukin.
Nyt Raúl jakaa ”enää” kolmannen sijan. Se ei toisaalta himmennä lainkaan Real Madrid -legendan sädekehää. 142 ottelua ja 71 maalia Mestarien liigassa on edelleen mielettömän kova temppu.
Moni pitää Raúlia edelleen Real Madridin kaikkien aikojen ykköspelaajana. Sille on perusteensa. Onhan Raúl seuran kaikkien aikojen ottelutilaston ykkösnimi (hämmentävät 741 ottelua) ja maalitilaston kakkonen (323 maalia). Raúl myös voitti Realissa kuusi kertaa La Ligan mestaruuden ja kolme kertaa Mestarien liigan.
Mestarien liigassa Raúl iski Realille 66 maalia, ja kokonaissaldo karttui vielä uran viimeisinä vuosina saksalaisessa Schalkessa viidellä osumalla.
Enää pitkään aikaan 71 maalia ei ole kuitenkaan ollut Mestarien liigassa rikkomaton ennätys. Voi hyvin olla, että jo helmi-maaliskuussa, kun kilpailu tämän kauden osalta jatkuu, Raúl putoaa nopeaan tahtiin listalla viidenneksi.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
3. Robert Lewandowski, 71 maalia
Armoton maalintekijä, joka on kivunnut jo tasoihin Raúlin kanssa. Kun Mestarien liiga jatkuu helmikuussa, Lewandowski jättänee Raúlin taakseen ja nousee yksin kaikkien aikojen maalitilaston kolmospallille.
Lewandowski oli jo Borussia Dortmundissa kovan luokan maalipyssy. 28 Mestarien liiga -ottelua tuotti 17 maalia. Kenties ikimuistoisin oli ilta Real Madridia vastaan kauden 2012-13 välierissä, jolloin puolalainen mätti peräti neljä osumaa Realin verkkoon.
Dortmundissa nähty tahti oli jo kova, mutta vielä julmemmmaksi tehot muuttuivat, kun Lewandowski vaihtoi Bayern Münchenin paitaan.
Toistaiseksi Lewandowski on pelannut Bayernissa 66 Mestarien liiga -ottelua tehoin 54+15. Siinä sivussa matkaan on tarttunut myös yksi kappale turnauksen mestaruuspokaaleita. Lewandowski on muuten myös Bayernissa iskenyt kertaalleen neljä maalia Mestarien liiga -ottelussa. Nuo osumat syntyivät 15 minuutissa, mikä on nopeudessa kilpailun ennätys.
Lewandowski on ollut viime vuodet niin kovassa maalitahdissa, ettei juuri nyt ole syytä epäillä, että tahti ihan hetkeen hiljenisi. 32-vuotias kärki iski toissa kaudella kahdeksan maalia kahdeksassa Mestarien liiga -pelissä, viime kaudella 15 maalia kymmenessä ottelussa ja tällä kaudella neljä peliä on tuottanut kolme maalia.
Lewandowskin sopimus Bayernin kanssa umpeutuu vasta kesällä 2023, joten tässä on vielä hyvin aikaa kohentaa maalisaldoa.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
2. Lionel Messi, 118 maalia
Mitä tästä kaverista voisi enää sanoa? Maailman paras pelaaja sellaiset kymmenen vuotta putkeen. Monen mielestä kaikkien aikojen numero yksi.
Mestarien liigan kaikkien aikojen maalitilastossa Messi on kuitenkin ”vasta” kakkonen – eikä ehkä koskaan nouse ykköseksi. Messi on iskenyt maalinsa 147 ottelussa, mikä tekee hänen maalikeskiarvostaan kymppisakin toiseksi parhaan (0,8). Vain Alfredo Di Stéfano (0,84) yltää edelle.
Mitäs muuta?
- Messi on tehnyt enemmän maaleja (71) Mestarien liigan lohkovaiheessa kuin kukaan muu.
- Messi on paukuttanut vähintään yhden maalin 16:lla perättäisellä Mestarien liiga -kaudella. Samaan on yltänyt vain Karim Benzema.
- Messi on tehnyt kilpailun historian aikana kahdeksan hattutemppua. Siinä tilastossa samaan on yltänyt vain Cristiano Ronaldo.
- Messi on myös yksi kuudesta pelaajasta, joka on iskenyt Mestarien liigan tai Euroopan Cupin varsinaisessa kilpailuvaiheessa (siis ei karsinnoissa) viisi maalia yksittäisessä ottelussa. Messi iski viisi Bayer Leverkusenia vastaan kaudella 2011-12.
- Messi on voittanut neljä Mestarien liiga -pokaalia.
Messi on muuten myös Mestarien liigan kaikkien aikojen maalisyöttötilastossa (mittaushistorian alusta lukien) toisena. Kaikkien aikojen ottelutilastossa Messi on puolestaan neljäntenä, mutta hän noussee Xavin ohi joko tulevana keväänä tai ensi kaudella.
Messin ja Barcelonan huolenaiheeksi argentiinalaisen maalitahti on viime kaudesta lähtien heikentynyt merkittävästi. Viime kaudella Mestarien liiga -maaleja syntyi kahdeksassa ottelussa vain kolme – Messin heikoin maalisaldo sitten kauden 2006-07. Tällä kaudella maaleja on kasassa samat kolme, mutta otteluita mies on pelannut vasta neljä.
33-vuotiaan Messin sopimus Barcelonan kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen, ja tulevaisuus on tässä vaiheessa hämärän peitossa.
[pagination next-text=”Seuraava pelaaja” prev-text=”Edellinen pelaaja”]
1. Cristiano Ronaldo, 134 maalia
Mestarien liigan kuningas – monessakin suhteessa. Maalimäärä on jo itsessään aivan posketon. Se on vielä hurjempi, kun otetaan huomioon, että Ronaldo ei tehnyt yhtä ainoaa maalia ensimmäisessä 26 pelissään.
Lopulta Ronaldo sai maalihanansa auki, ja Manchester Unitedissa osumia kertyi yhteensä 15. Toden teolla hanat kuitenkin aukesivat Real Madridissa.
- Vähintään kymmenen maalia peräti seitsemällä eri kaudella.
- Yhteensä suorastaan sairaat 105 maalia 101 ottelussa.
- Ennätykselliset kolme hattutemppua yksittäisellä kaudella.
- Yhteensä ennätykselliset (jakaa ennätyksen Lionel Messin kanssa) kahdeksan hattutemppua kilpailun historiassa.
- Ennätykselliset 67 maalia pudotuspeleissä.
- Ensimmäinen pelaaja, joka teki maalin jokaisessa lohkovaiheen ottelussa.
- Vähintään kaksi maalia 37:ssä eri ottelussa.
- Ennätykselliset 12 vapaapotkumaalia.
Maaliennätysten päälle Ronaldo on voittanut Mestarien liigan viisi kertaa. Samaan on pystynyt kymmenen muuta pelaajaa. Vain yksi – Paco Gento – on voittanut kilpailun kuusi kertaa, joten siinä olisi Ronaldollekin vielä saavutettavaa.
Ronaldon ennätystehtailussa suorastaan laitonta on se, että maalisaldon lisäksi Ronaldo on ykkönen myös maalisyötöissä (jälleen otettava huomioon, ettei mittaushistoria ole täydellinen). Kaikkien aikojen otteluennätykseenkin on matkaa vain kolme ottelua. Sitä pitää vielä nyt hallussaan Iker Casillas.
[pagination prev-text=”Edellinen pelaaja”]
Voita kaksi kisapakettia jääkiekon MM-kisoihin!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa kaksi kisapakettia jääkiekon MM-kisoihin Tukholmaan!
-
- Palkinto sisältää:
- otteluliput peleihin Suomi-Ranska (11.5.) ja Suomi-Ruotsi (12.5.)
- suorat lennot Helsinki-Tukholma-Helsinki
- kahden yön majoituksen aamiaisineen
- lentokenttäkuljetukset
- Palkinto sisältää:
-
- Karim Benzema analysoi Real Madridin suurta ongelmaa: ”Se ei ole Mbappén pelipaikka”
- PSG:n entinen urheilujohtaja ei halunnut tarjota jatkosopimusta Kylian Mbappélle: ”Olin alusta saakka sitä vastaan”
- VPS hankki PSG:n organisaatioon kuuluneen keskikenttäpelaajan
- Arturo Vidal hirvittävien syytösten kohteena – poliisi kutsui kuultavaksi
- Painajaisloukkaantumisesta toipunut Neymar kärsi uuden takaiskun – ”Toivottavasti kyse ei ole pahemmasta”
- Toimittaja: Marcelo sai potkut huonon käytöksen takia – konkarilla oli ongelmia joukkuetovereiden ja seuran työntekijöiden kanssa
- L’Équipe: Glen Kamaran Rennes suunnittelee valmentajanvaihdosta
- Gnistan tiedotti 14 pelaajansa lähdöstä
- Huippuvireinen Huuhkajat-hyökkääjä taas kahdesti maalinteossa
- Pikkuhuuhkajien Adam Marhiev varmisti mestaruuden seurajoukkueessaan
- Gnistan tiedotti 14 pelaajansa lähdöstä
- Huippuvireinen Huuhkajat-hyökkääjä taas kahdesti maalinteossa
- Toimittaja: Marcelo sai potkut huonon käytöksen takia – konkarilla oli ongelmia joukkuetovereiden ja seuran työntekijöiden kanssa
- Veikkausliigan sarjanousija hankki Suomen nuorten maajoukkuepelaajia
- AC Oulu vahvisti Veikkausliigassa kokeneen paluumuuttajan
- L’Équipe: Glen Kamaran Rennes suunnittelee valmentajanvaihdosta
- Pikkuhuuhkajien Adam Marhiev varmisti mestaruuden seurajoukkueessaan
- Real Madrid -legendan sopimus purettiin – eilisessä ottelussa kiista valmentajan kanssa
- Huuhkajat-tähtien MLS-seura jatkoon pudotuspeleissä