Bundesliigan viikonvaihteen puheenaiheena on ollut Hoffenheimin omistajan Dietmar Hoppin osakseen saamat solvaukset ottelussa Hoffenheim-Bayern München. Bayern-fanit nostivat 79-vuotiasta Hoppia alatyylisesti solvaavat lakanat esiin, ja ottelu keskeytettiin noin 15 minuutin ajaksi.

Sen jälkeen peliä jatkettiin teatraalisesti palloa vain rauhallisesti mieheltä toiselle syöttäen. Hopp seurasi Bayernin 6-0 -voittoon päättyneen pelin loppuun yhdessä Bayernin toimitusjohtajan Karl-Heinz Rummeniggen kanssa.

Ottelun jälkeen Rummenigge, Bayern-luotsi Hansi Flick, sekä Hoffenheimin ja Saksan liigaorganisaatio DFL:n johtohahmot arvostelivat ankarasti Bayern-kannattajien käytöstä. Nyt Bild kirjoittaa, että Hoppin asianajana Christoph Schickhardt vaatii Hoppia solvanneille koko maan kattavia stadionporttikieltoja.

– Jalkapalloliiton säännöt mahdollistavat koko maan kattavan stadionporttikiellon. Se on hyvin terävä miekka, Schickhardt totesi SWR:n TV-haastattelussa Bildin mukaan.

– Ratkaisumalli on aina oman pesän putsaaminen. Fanien täytyy heittää tällaiset ihmiset pihalle. Fanit ovat ongelmaan ratkaisu.

– Tämä on nyt käännekohta, sillä he esittivät valtakysymyksen. Nyt liigan pitää astua esiin ja heiluttaa lippua. DFL:n on aika näyttää henkistä johtajuutta, Hoppin lakimies jatkoi.

Pienen Hoffenheimin paikkakunnan kupeesta Heidelbergin kaupungista alkujaan lähtöisin oleva Hopp pelasi itsekin juniorina jalkapalloa vuonna 1899 perustetussa TSG Hoffenheimissa. Kun hän ryhtyi seuran rahoittajaksi vuonna 2000, joukkue pelasi vielä Saksan viidennellä sarjatasolla. Ohjelmistoyritys SAP:llä miljardiomaisuutensa luonut Hopp rakennutti seuralleen myös 30 000 katsojaa vetävän Rhein-Neckar-Arenan Sinsheimiin vuonna 2009.

Lauantain tapahtumat saivat Hoppin hyvin tuohtuneeksi, mutta peleissä käymistä hän eio jatkossakaan lopettaa.

– Jos tietäisin edes etäisesti, mitä nämä idiootit minulta haluavat, tätä kaikkea olisi helpompi ymmärtää, Hopp sanoi pelin jälkeen Sport1:n TV-haastattelussa Goalin mukaan.

– En osaa selittää, miksi minuun suhtaudutaan niin vihamielisesti. Se muistuttaa minua hyvin synkistä ajoista.

– En halua puhua näille ihmisille. Se on merkityksetöntä. He elävät eri maailmassa. En halua enkä voi puhua heille, en lainkaan. En tiedä, mitä sanoisin heille.

– Ai miksi en menisi enää stadioneille? Ihmiset, jotka tällaista tekevät ovat ne, joiden pitäisi pysyä poissa, Hopp jyrähti.

Myös Bayernin tuore puheenjohtaja Herbert Hainer oli tapahtumista tyrmistynyt.

– Me kaikki Bayernissa olemme tyrmistyneitä tapahtumista Hoffenheimissa. Häpeämme niin sanottujen ”fanien” käytöstä Bayernin katsomonosassa pelin aikana, Hainer totesi Bayernin tiedotteessa.

– Idiootit solvasivat Dietmar Hoppia tavalla, jota pahempaa ei voi edes kuvitella. Hänen kunniaansa loukattiin nimettömästi ja raukkamaisesti. Eilisen tapahtumat olivat todellinen pohjakosketus.

– Nyt on korkea aika toimia päättäväisesti. Kaikenlaisen rasismin, syrjinnän ja loukkausten pitää loppua nyt. Tätä mieltä on myös valtaosa FC Bayernin faneista, Hainer jatkoi.

Protesti Sinsheimissa ei jäänyt edes viikonlopun ainoaksi. Dietmar Hoppia vastaan osoitettiin mieltä myös Borussia Dortmundin ja Union Berlinin kotiotteluissa. Dortmundissa stadionkuuluttaja pyysi BVB-faneja lopettamaan Hoppin vastaiset chantit, ja Berliinissä esillä oli Hoppia solvanneita katsomolakanoita.

Hoppin arvostelu liittyy Saksan jalkapalloilun ”50+1” -sääntöön, jonka mukaan seuran jäsenten – useimmiten fanien – täytyy pitää hallussaan vähintään 50 prosenttia seuran osakkeista ja siten myös päätäntävallasta.

Poikkeuksia voidaan myöntää, jos jokin taustavoima on toiminut seuran taustaalla pitkäjänteisesti yli 20 vuotta. Tällainen on tilanne farmasiajätti Bayerin sponsoroiman Bayer Leverkusenin ja Volkswagenin rahoittaman Wolfsburgin kohdalla. Hopp sai poikkeusluvan joulukuussa 2014. Lupaa perusteltiin sillä, että Hopp oli tarjonnut huomattavaa taloudellista tukea sekä Hoffenheimin ammattilaistoiminnalle että seuran amatöörijoukkueille.

Päätöstä keskeyttää ottelu Hoffenheim-Bayern on kehuttu, mutta samalla moni on myös kyseenalaistanut sitä, eikö samoihin toimiin pitäisi ryhtyä myös silloin, kun katsomosta huudellaan esimerkiksi rasistisia solvauksia? Tätä pohti twiitissään myös FC Interin kapteeni Timo Furuholm.

Timo Furuholm

@TimoFuruholm
Tämä oli hienoa toimintaa.

Toivottavasti samaa solidaarisuutta nähdään tulevaisuudessa myös rasismin suhteen, sarjasta riippumatta.

Voice Of Youth

@napbot
The day that German football changed forever?

#TSGFCB #Bundesliga