Jos jossain maailman kaupungissa on saatu tällä viikolla nauttia huikeista jalkapallotunnelmista, niin se kaupunki on Saksan pääkaupunki Berliini. Viikolla Hertha Berlin isännöi Saksan Cupissa Dynamo Dresdeniä todella sähköisen ja näyttävän ilmapiirin vallitessa, ja lauantaina edessä on pitkään ja hartaasti odotettu Berliinin derby.

Valehtelematta voidaan sanoa, että nyt kyseessä on harvinaislaatuinen ottelu. Berliinin paikallispeliä kun ei ole nähty Saksan pääsarjatasolla 42 vuoteen. Kausilla 1974-1975 sekä 1976-1977 Hertha Berlin pelasi Bundesliigassa neljä paikallispeliä Tennis Borussiaa vastaan, mutta sen koommin pääsarjassa ei oltu nähty kuin yksi berliiniläisjoukkue kerrallaan. Sitten itäisestä Berliinistä ponnistava Union Berlin nousi viime keväänä korkeimmalle sarjatasolle.

Kotijoukkueena toimivan Union Berlinin Alte Försterei-stadionille mahtuu vain 22 012 katsojaa – alle kolmannes Herthan kotiareenasta olympiastadionista – joten kysyntä ja tarjonta eivät derbyn alla kohdanneet. Molemmat osapuolet tiedostavat, että edessä on todella suuri peli.

– Tiedämme, mitä tämä derby faneillemme merkitsee, Union Berlinin kapteeni Christopher Trimmel totesi.

– Pelaamme kotikentällä. Derbyissä on aina omat sääntönsä, ja olemme pärjänneet viime aikoina aika hyvin.

15-vuotiaasta Herthan paitaa kantanut Maximilian Mittelstädt, 22, takaa kuitenkin, ettei Hertha anna mitään ilmaiseksi.

– Haluamme näyttää olevamme kaupungin ykkösjoukkue. Meidän pitää olla valmiita kaikkeen, emmekä saa aliarvioida Unionia hitustakaan. He ovat jo osoittaneet voivansa pelata Bundesliigassa, Mittelstädt muistutti.

Kannattajien kiinnostuksesta peliä kohtaan kertoo myös paljonpuhuva video Hertha Berlinin viimeistelyharjoituksista. Vai mitäs sanotte tästä Hertha-fanien tunnelmanluonnista – treeneissä?

Matt Ford

@matt_4d
#HerthaBSC ultras attending their team’s final training session ahead of the derby away at 1. FC #Union #Berlin tomorrow.

[🎥 @AxelKruseJugend] #fcubsc

Berliner Zeitung alusti ottelua kysymällä tuntoja myös joiltain tunnetuilta saksalaisilta. Näin omia mietteitään derbystä avasi TV-juontaja Günther Jauch, joka tunnetaan parhaiten Saksan ”Haluatko miljonääriksi” -ohjelmasta.

– Odotan peliä suurella innolla, ja Länsi-Berliinissä kasvaneena olin tietysti jalkapalloilullisesti Herthan vaikutuspiirissä. Ensimmäinen pelini oli vuonna 1968 pelattu peli Hertha-SV Alsenborn. Paikalla oli 90 000 katsojaa ja istuin yläkatsomolla. Pääsylippu maksoi markan, ja siitä lähtien olen ollut Herthan fani, Jauch kertoo taustastaan.

– Hertha on tietysti selkeä suosikki ja pidän heille peukkuja. Minusta urheilussa on silti mahtavaa, kun altavastaaja pystyy yllätykseen. Herthalla lienee vaikeuksia, koska peli pelataan Unionin stadionilla. Minä veikkaan 2-2.

Kiekonheiton olympiavoittaja Robert Harting on puolestaan vastakkaisessa leirissä.

– Pipossani lukee: Berlin näkee punaista! Ja tietysti laitan pipon päähäni myös lauantain derbyssä. Olen ollut Unionin kannattaja vuodesta 2009. Lopullisesti rakastuin katsojana olympiastadionilla vuonna 2011, Harting muistelee.

– Ystäväpiirissäni on paljon Unionin kannattajia. Arvostan seurassa suoraselkäistä asennetta, josta ei ole joustettu vuosien saatossa. Se on Union-kulttuuria – se oli, on ja pysyy. Sitä minä kunnioitan.

Saksan kakkosbundesliigassa Hertha ja Union kohtasivat neljästi kausilla 2010-2011 ja 2012-2013. Hertha voitti molemmat kotipelinsä ja Alte Förstereilla pelattiin kahdesti tasan.

On selvää, että lauantain ottelussa on jännitettä, taikaa ja historian lehten havinaa. Ovathan vastakkain itä ja länsi, oikeisto ja vasemmisto, köyhä työläisseura ja kaupungin itsevaltias, sininen ja punainen. Kerran jaettu kaupunki on kuitenkin sulautunut sopuisasti yhteen, ja Berliini onkin tavallaan solidaarisuuden symboli. Kenties joku vanhempi katsoja vuodattaa katsomossa kyyneleenkin, mutta lähtökohtaisesti kyyneleet ovat jokaisella ilon kyyneleitä.

Kello 19.30 alkavaa derbyä voi seurata Viaplayssa ja Viasat Fotboll -kanavalla.

Lähteet: dpa-international, Berliner Zeitung ja Bundesliigan kotisivut