Viimeksi vuonna 1979, ja heti perään vuonna 2019. 40 vuotta siihen meni ennen kuin Iran taipui jälleen päästämään naiskannattajat stadionille seuraamaan miesten maajoukkueen ottelua.

Ilman kansainvälistä painostusta näin ei tosin tapahtunut. Maailma heräsi Iranissa kukoistavaan epätasa-arvoon, kun 29-vuotias Sahar Khodayari teki syyskuussa polttoitsemurhan. Khodayaria uhkasi vankilatuomio sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt päästä katsomaan jalkapallopeliä mieheksi pukeutuneena.

Traagisen tapauksen jälkeen Iranille vaadittiin FIFA:n taholta ankaria sanktioita. Yhtenä ehdotuksena oli muun muassa Iranin sulkeminen ulos MM-karsinnoista. FIFA ottikin tiukan linjan ja lähetti torstaiseen MM-karsintapeliin Kambodzhaa vastaan oman delegaationsa varmistamaan, että naiset todella stadionille pääsevät.

Center for Human Rights in Iran

@ICHRI
Excitement and joy as women enter #Iran’s Azadi Stadium to watch a football match. They’ve been banned from purchasing tickets for the past 38 years and have been facing arrest and prosecution for decades to win back this right. #FIFA

Center for Human Rights in Iran

@ICHRI
Holding our tears back as women in #Iran attend a football game in Azadi Stadium.

Sahar Khodayari self-immolated outside a courthouse where she was facing prosecution for trying to defy the state ban on women in stadiums ichri.org/2UHQnrQ.

Tänään Teheranissa naisilla oli kuitenkin juhlan paikka. Juhlatunnelmaa nosti, että Iran rökitti Kambodzhan karsintaottelussa peräti 14-0. Al Sailiyan Karim Ansarifard teki neljä ja Pietarin Zenitin Sardar Azmoun kolme maalia.

Squawka Live

@Squawka_Live
Iran allowed female supporters into their football ground to watch their World Cup Qualifier against Cambodia after overturning a 40-year ban.

A massive step towards equality. 🇮🇷

Football Talent Scout - Jacek Kulig

@FTalentScout
Sardar Azmoun for Iran national team:

✅49 games
⚽️35 goals

Only 24 years of age. Imagine the stats at the end of his career! 🇮🇷

Naisia oli ottelussa läsnä reilut 3 500, kun koko stadionin katsojakapasiteetti on 78 000 katsojaa. Naisille oli varattu oma katsomolohkonsa. Naisten lippukiintiö myytiin loppuun vain muutamissa minuuteissa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kuvaillut Iranin ratkaisua päästää naiset stadionille torstaina ”kyyniseksi julkisuustempuksi”. Tasa-arvoista ja vapaata ei naisten kohtelu tänäänkään ollut, kuten allaolevasta twiitistä näkyy.

Masih Alinejad 🏳️

@AlinejadMasih
Today, I had tears in my eyes as my fellow female compatriots in Iran were in stadiums for the first time

Yet, the regime let women in with strings attached:

1) They called in 300 undercover female agents
2) kept many women out
3) built a cage for women.

Wake up FIFA

Lähde: BBC