Euroopan futissarjat alkavat olla paketissa pohjoismaisia ja muutamaa itäeurooppalaista sarjaa lukuun ottamatta. Yhden kauden päättyminen merkitsee uuden kauden alkua, mutta onneksi näiden väliin mahtuu silti vielä yksi futiksen ystävien lempiaiheista: siirtoikkuna.

Myös suomalaispelaajia tulee tuttuun tapaan liikkumaan enemmän kesän kuin talven siirtoikkunassa, vaikka joillekin esimerkiksi Suomessa tai Ruotsissa pelaavalle se voi merkitä vanhan seuran hyvästelemistä kesken kauden. Nostamme joka tapauksessa tässä jutussa esille, keiden pelaajien tekemisiä kannattaa kesän aikana seurata tarkasti. Nopeasti ratkaisut eivät välttämättä tapahdu, sillä siirtoikkunat menevät eri maissa kiinni vasta elokuussa, tai jopa niukasti syyskuun puolella.

Maalivahdit

32-vuotias Anssi Jaakkola tulee vaihtamaan toiseen seuraan, se on jo varmaa. Jaakkola pelasi Readingin huteran puolustuksen takana kauden aikana 18 ottelua ja selvisi tehtävistään kunnialla. Huuhkaja-vahdin sopimus kuitenkin umpeutui eikä seura tarjoa Jaakkolalle jatkoa.

Missä jatkuu Anssi Jaakkolan ura? Kuva: Getty Images

196-senttisen torjujan kelpo näytöt saattoivat herättää jonkin englantilaisseurankin kiinnostuksen, mutta toisaalta Jaakkola ei ole epäröinyt rohkeampiakaan askelia uransa aikana. Jaakkola on pelannut jo Italiassa, Tshekissä ja Skotlannissa ja ennen kaikkea Etelä-Afrikassa. Ajax Cape Townissa suomalainen kuului sarjan parhaisiin torjujiin. Uutta osoitetta on vaikea ennustaa, mutta sitäkin kiinnostavampaa odottaa.

Puolustajat

26-vuotias Janne Saksela nousi joukkueensa Sparta Rotterdamin kanssa Eredivisieen. Oikean laitapuolustajan tai wingbackin roolissa pelaava Saksela kuului vielä syyskaudella Spartan vakioavaukseen, mutta sitkeä jalkavamma pilasi koko kevätkauden. Sopimus umpeutui nousujuhlien myötä, ja perjantaina hollantilaisseura vahvisti, ettei tarjoa loukkaantumisherkälle suomalaiselle uutta sopimusta.

24-vuotias Jere Uronen juhli Genkissä Belgian-mestaruutta ja paikkaa Mestarien liigan lohkovaiheessa. Uronen solmi syksyllä Genkin kanssa jatkosopimuksen ja on vakuutellut halujaan pelata joukkueensa kanssa Mestarien liigaa. Salamana kirkkaalta taivaalta Urosen siirto ei kuitenkaan tulisi, sillä Genk hankki tammikuun siirtoikkunassa joukkueeseensa peräti kaksi 22-vuotiasta vasenta laitapakkia. Jos Uronen Genkin jättää, niin siirto tulee tapahtumaan isompaan sarjaan ja useiden miljoonien siirtosummalla.

Genk saattaa hyvinkin tulla saamaan Jere Urosesta monta useiden miljoonien arvoista tarjousta. Kuva: Getty Images

Juhani Ojalan aika ruotsalaisessa Häckenissä on ollut loukkaantumisten riivaamaa. Tällä kaudella 29-vuotias toppari toipui pelikuntoon, mutta minuutit ovat olleet yhä harvassa. Ojala on pelannut kahdessa Allsvenskan-ottelussa, ja näistä jälkimmäisessä hän joutui punaisen kortin myötä suihkuun. Sopimus päättyy vuoden 2019 lopussa, joten jos Häcken haluaa Ojalasta siirtokorvauksen, täytyisi kesällä reagoida sen mukaisesti.

Huuhkajien kapteeninakin ajoittain nähty Paulus Arajuuri joutuu näillä näkymin uuden seuran etsintään. Arajuuri täyttää kesällä 31 vuotta, ja miehen sopimus Brøndbyn kanssa umpeutuu erikoisesti kesken kauden ensi joulukuussa. Brøndby on nuorentamassa ja uusimassa joukkuettaan, eikä ”Paukku” kuulu tanskalaismedian mukaan enää seuran suunnitelmiin. Jotta siirtokorvaus saadaan, on siirron tapahduttava nyt. Edessä saattaa olla jopa viimeinen iso sopimus, mutta onneksi Arajuurella on puolellaan rautaiset näytöt Puolasta, Tanskasta ja ennen kaikkea Huuhkajista.

Paulus Arajuuri saattaa löytää itsensä syksyllä uudesta seurasta. Kuva: Juha Tamminen

Ensi viikolla 25 vuotta täyttävä Sauli Väisänen pelasi Serie B:n Crotonessa kelpo kauden, vaikka joukkue rämpikin putoamistaistelussa. Väisänen oli seurassa lainalla, ja pelaajaoikeudet kuuluvat yhä sarjatasoa ylempänä pelaavalle SPAL:lle. Ei ole päivänselvä juttu, että SPAL näkisi Väisäselle vieläkään tilaa joukkueessaan, joten on kiinnostavaa nähdä, mistä toppari ensi kaudella itsensä löytää (lue Sauli Väisäsen tuoreita kommentteja lisää täältä).

Roda JC oli vielä pitkään tyrkyllä Eredivisien karsintoihin, ja joukkueen ehdottomasti tärkeimpiin pelaajiin koko kauden aikana kuului Pikkuhuuhkajissa luotettavasti häärinyt Richard Jensen. Maaliskuusta eteenpäin ”Pikku” ei polvivamman takia enää pelannut, Roda voitti 11 pelistään vain kaksi ja nousuhaaveet haihtuivat kuin tuhka tuuleen. Nyt Roda on tiettävästi erittäin pahoissa talousvaikeuksissa – jopa konkurssin partaalla – joten Jensen yhtenä joukkueen arvokkaimmista pelaajista voi hyvinkin olla jo kaupan. Tason uskoisi riittävän ainakin Eredivisieen. Sopimus umpeutuu kesällä 2020.

Richard Jensenin myynti voisi tehdä Roda JC:n taloudelle hyvää. Kuva: Juha Tamminen

21-vuotias Leo Väisänen pelasi FC Den Boschissa erinomaisen kauden. Toppari sai säännöllisesti peliaikaa, teki kolme maalia ja taisteli joukkueineen sarjanoususta. Väisäsen sopimus kattaa vielä seuraavat kaksi kautta, mutta kenties joku pääsarjaseura on jo iskenyt mieheen silmänsä, ja on valmis latomaan europinon tiskiin.

25-vuotias Thomas Lam palasi täksi kaudeksi takaisin Zwolleen alakanttiin menneen Englannin-reissun jälkeen. Eredivisiessä peli palasi taas uomiinsa, Lam oli läpi kauden Zwollen avainmiehiä ja sai muutaman valinnan myös sarjan kierroksen tähdistöön. Lamin sopimus kattaa myös ensi kauden, mutta mies itse väläytteli haastattelussa haluja kokeilla siipiensä kantavuutta taas ulkomailla, mainiten erikseen nimeltä Espanjan. Saako Zwolle Lamista tarjouksen, josta se ei voi kieltäytyä?

Keskikenttäpelaajat

Glen Kamara siirtyi Dundee FC:stä Rangersiin vasta tammikuussa, mutta ei ole poissuljettua, että Kamaran matka jatkuisi jo nyt esimerkiksi Valioliigaan. Niin vakuuttava miehen sisääntulo Steven Gerrardin joukkueeseen oli. Kamara otti Rangersin heti kantaakseen, pelasi vakuuttavalla itseluottamuksella ja hurmasi skottifutisfanit välittömästi. Todennäköisesti pelannee kuitenkin vielä ensi kauden Rangersissa ennen kuin vielä suuremmat seurat kutsuvat.

Glen Kamara, Valioliigassa ennemmin tai myöhemmin? Kuva: Getty Images

Robin Lodin siirto Espanjan toiselle sarjatasolle Sporting Gijóniin ei ollut mikään fanfaarin arvoinen juttu. Muutamia onnistumisiakin on tullut, mutta peliaikaa on tullut hyvin vaihtelevasti ja espanjalaislehdistön mukaan ailahtelevaa on ollut myös Lodin pelaamisen taso. Pelipaikka Sportingissa on vaihdellut tontilta toiselle. Lodin sopimus kattaa myös ensi kauden, ja mies itse vakuutteli halujaan taistella peliajasta vielä ensi kaudellakin. Huhut kertovat kuitenkin Sportingin olevan halukas tekemään Lodin myynnillä täytettä kassaan.

21-vuotias Fredrik Jensen sai debyyttikaudellaan Bundesliigassa peliminuutteja kuudessa ottelussa. Kautta kiusasivat myös loukkaantumiset, ja ainakin osin niistäkin johtuen Jensen ei saanut kertaakaan näyttää osaamistaan huhtikuussa Augsburgin päävalmentajaksi palkatulle Martin Schmidtille. Schmidt luotti muutenkin loppukaudesta enemmän kokeneisiin pelaajiin, ja on hieman epäselvää, millaista roolia hän Jensenille joukkueessaan näkee? Voi olla, että Jensen saa treenikauden alkaessa puhtaalta pöydältä tasapuolisen mahdollisuuden, mutta ei olisi myöskään jättiyllätys, jos hänelle haettaisiin lainaseuraa esimerkiksi kakkosbundesliigasta.

Löytyykö Fredrik Jensenille ensi kaudella kunnon rooli Augsburgin bundesliigamiehistöstä? Kuva: Getty Images

20-vuotias Abukar Mohamed pääsi seuraamaan Serie A-vauhtia loppukaudesta kahdessa eri Lazion ottelussa. Sopimus roomalaisseuran kanssa kattaa vielä kaksi kautta, mutta kenties nyt olisi hyvä paikka päästä lainalle vaikka sarjaporrasta alemmas, jotta pääsisi kunnolla hakemaan tuntumaa miesten sarjapeleistä?

Hyökkääjät

Petteri Forsell pelasi Ekstraklasan Miedz Legnicassa upean kauden, kenties uransa parhaan. 28-vuotias suomalainen oli joukkueensa ylivoimainen peliaikakuningas ja oli korkealla myös sarjan maalipörssissä 13 liigamaalillaan. Forsellin tehot eivät kuitenkaan riittäneet pitämään Legnicaa pääsarjassa. On vuorenvarmaa, että ainakin Puolan pääsarjaseurat ovat Forsellin noteeranneet, joten kenties Huuhkajissakin isompaa roolia janoava Forsell ei tyydy peleihin divaritasolla.

Kasper Hämäläinen hyvästeli Legia Varsovan 3,5 kauden jälkeen, ja samalla luultavasti koko Puolan pääsarjan. Hämäläinen on pelannut ulkomailla toistaiseksi vain Ruotsissa ja Puolassa, ja on väläytellyt haastatteluissa haluaan kokea vielä jonkin muun maan ennen Suomeen paluuta. Veisikö perheellisen, 32-vuotiaan konkarin tie esimerkiksi Tanskaan, joka on ollut suomalaisten suosiossa? Vai löytyisikö Keski-Euroopasta töitä? Hämäläisen asemaa siirtomarkkinoilla helpottaa se, että siirtokorvausta miehestä ei tarvitse maksaa.

24-vuotias Simon Skrabb pelaa jo kuudetta kauttaan Ruotsin kentillä. Skrabbin asema Norrköpingin avauksen miehenä on vakaa ja sopimus ulottuu vuoden 2020 loppuun. Pietarsaarelaislähtöinen hyökkääjä on kuitenkin aiemmin ilmaissut halujaan siirtyä joskus esimerkiksi Hollantiin tai Saksaan. Jos jommasta kummasta tulee tarjous, kenties Norrköping on valmis myymään.

23-vuotias Jasse Tuominen on kärsinyt koko alkuvuoden nilkkavammasta, mutta palasi pelaavaan kokoonpanoon aivan maaottelutauon alla. Kahden ja puolen valkovenäläisessä BATE:ssa pelaamansa kauden aikana suomalainen on ollut parhaimmillaankin lähinnä rotaatiopelaaja. Kenties Huuhkajissa isoa vastuuta nauttinut hyökkääjä ansaitsee parempaa? Tuomisen sopimus ulottuu vuoden 2019 loppuun, mutta ehkä uusia tuulia puhaltaa jostain jo kesällä?

BATE:sta takaisin lännemmäs isomman peliajan toivossa? Kuva: Juha Tamminen

Pyry Soiri on toinen Huuhkajissa seurajoukkuettaan isommassa roolissa pelaava pelaaja. 24-vuotias Soiri siirtyi itävaltalaiseen Admira Wackeriin elokuussa. Vielä syksyllä Soiri sai melko mukavasti minuutteja ja teki kaksi maaliakin, mutta sitten kaikki muuttui. Vaikka pelaaja on ollut terve, on hän päässyt edellisen kerran kentälle joulukuun puolivälissä. Olisi varmaan sekä Soirin, Huuhkajien että myös Admirankin etu, jos Soirille löydettäisiin kesällä uusi seura?

Kyproksen pääsarjassa valtavasti maaleja mättänyt Berat Sadik sai tammikuussa yllätyssiirron Espanjan toisen sarjaportaan Gimnástic de Tarragonaan. Sadik teki ”Násticille” kevätkauden aikana vain yhden maalin, ja senkin rankkarista. Joukkue putosi kauden päätteeksi sarjasta, joten vaikka Sadikin sopimus myös ensi kauden kattaakin, niin eiköhän miehelle etsitä uutta seuraa?

Vuoden 2016 Veikkausliigan maalikuningas Roope Riski on hakenut viime vuodet jalansijaa ulkomailta. 27-vuotias Riski on pelannut Saksassa, Itävallassa ja Kreikassa, ja vaikka hän onnistuikin näistä parhaiten itävaltalaisessa St. Pöltenissä, ei seura taida nähdä suomalaiselle kovin suurta käyttöä. Jälleen uuden seuran hakuun, ja kenties jopa paluu Suomeen edessä?

Roope Riski on ollut todellinen journeyman. Kuva: Juha Tamminen

Saksassa viime vuodet viettänyt Tim Väyrynen siirtyi täksi kaudeksi Roda JC:hen, mutta kausi Hollannin toisella sarjatasolla oli paha pettymys. Vaihtopenkki tuli turhankin tutuksi, kun minuutteja edustusjoukkueessa heltisi koko kauden aikana vain 243. Maaliton kausi ei ole terveenä pysyneelle hyökkääjälle kovin kummoinen käyntikortti, mutta aika näyttää, löytääkö 26-vuotias Väyrynen vielä uuden työpaikan ulkomailta. Veikkausliigassa ottajia luulisi olevan jonoksi asti.

Juuri A-maajoukkueesen nostetun Benjamin Källmanin tilanne riippunee paljolti siitä, onnistuuko hänen lainaseuransa Vendsyssel säilymään Tanskan Superliigassa. Veikkausliigaan 20-vuotias Källman tuskin vielä on palaamassa (sopimus voimassa Interin kanssa), mutta Tanskan divari kiinnostanee vielä vähemmän. Eiköhän ulkomailta silti joku sopiva seura lupaavalle hyökkääjälle löydy.

Suomesta ulkomaille

Suomalaisia jalkapalloilijoita on siirtynyt Suomesta ulkomaille viime vuosina alati kiihtyvään tahtiin. Suurin osa heistä on vielä juniori-ikäisiä lahjakkuuksia, jotka lähtevät opiskelemaan jalkapallon saloja ulkomaisiin akatemioihin ja hakemaan sitä kautta paikkaa auringossa. Näiden nuorten siirtyjien ennustaminen on verrattain vaikea tehtävä, mutta hyvin todennäköisesti tänäkin kesänä useampi nuori suomalainen futaajan alku pakkaa muuttokuormansa ja suuntaa kohti Keski-Eurooppaa tai Britteinsaaria.

Vähän vanhemmista ja kypsemmistäkin veikkausliigapelaajista on varmasti tarjouksia tulossa – ellei jo tullutkin. Tällaisia pelaajia, joiden voisi saada välittömän siirron hyvätasoiseen pääsarjaseuraan ovat muun muassa KuPS:n Rasmus Karjalainen, HJK:n Lassi Lappalainen ja Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki, vain muutamia mainitaksemme.

Lassi Lappalainen, joko tänä kesänä ulkomaille? Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigaseurojen menestymisen kannalta tällaisten pelaajien lähtö vasta kauden jälkeen talvella olisi varmasti mieluisampaa, mutta toisaalta kysyntä ulkomailta voi olla kovempaa kesällä. Ja jos ostava seura lyö tarpeeksi mittavan summan euroja tiskiin, palvelee myynti epäilemättä jokaisen Veikkausliigan seuran tulevaisuutta mitä parhaimmalla tavalla.