Atalantan sensaatiomainen kausi sai sunnuntaina onnellisen lopun. Serie A:n suuryllättäjä onnistui voittamaan viimeisellä kierroksella Sassuolon 3-1 ja eteni sarjakolmosena ensimmäisen kerran seurahistoriassaan jalkapallon Mestarien liigaan (lue päätöskierroksesta lisää täältä).

OptaPaolo

@OptaPaolo
3 - #Atalanta end a campaign in the third place of the final Serie A table for the first time in their history and qualified for the Champions League for the first time in their history. Paradise. #AtalantaSassuolo

Atalantan hienoa tarinaa voi lähestyä monesta vinkkelistä. Ihan ensimmäiseksi pitää muistaa, ettei bergamolaisyllättäjä ollut mikään tyypillinen bussipuolustukseen pelinsä perustava pikkuseura, vaan päinvastoin: Atalanta teki kauden aikana 77 maalia ollen koko Serie A:n tehokkain joukkue. Kolmanneksi tehokkain Juventus teki seitsemän maalia vähemmän.

Mitään juhlamarssia Atalantan matka kärkikolmikkoon ei ollut. Lokakuussa Atalanta oli vasta sijalla 17, ja joulukuussakin vasta yhdentenätoista. Viimeisen tappionsa Serie A:ssa se koki kuitenkin helmikuussa, ja viimeiset 13 ottelua toivat Atalantalle yhdeksän voittoa ja neljä tasapeliä. Loppukiri palkittiin Mestarien liiga -paikalla.

Atalantan palkkabudjetti oli Serie A:n tämän kauden joukkueista vasta 14. suurin. Kotipaikka Bergamossa asuu 120 000 asukasta, mutta pienuus ei estä Gian Piero Gasperinin joukkuetta pelaamasta kaunista, rohkeaa ja hyökkäysvoittoista futista.

Ainakin muutama kierros ennen sarjan päätöstä Jumalattaren tilastoihin oli kirjattu eniten pallokosketuksia vastustajan rangaistusalueella. Ehkä riskejä uskalletaan ottaa siksikin, että vakavaraiselle Atalantalle Mestarien liiga -paikka ei ollut selviytymisen elinehto.

– Joillekin neljäs sija on ratkaisevaa selviytymisen kannalta. Me pysyisimme kuitenkin hengissä ilmankin sitä, Gasperini totesi saksalaislehti Weltin mukaan toissa viikolla.

Atalantalla on yksi Italian arvostetuimmista junioriakatemioista ja sen omien kasvattien suhteen ollaan usein suurseuroja kärsivällisempiä. Gasperinia kiitellään usein paitsi viihdyttävästä, Ajaxiin verratusta pelityylistä, myös ennakkoluulottomuudesta. Kun Gasperinin ensimmäisellä kaudella 2016-2017 Atalanta sai sesonkiin kehnon startin, heitti valmentaja avaukseen kerralla neljä kokematonta seuran omaa kasvattia. Atalantan puheenjohtaja Antonio Percassi oli eleen edessä myyty.

Ennakkoluulotonta on myös Atalantan hankintapolitiikka. Tärkeimmät ja kokeneimmat pelaajat Papu Gómez, Josip Ilicic ja Duván Zapata pelasivat hienon kauden, mutta maailmantähtiä he eivät ole. Ja samaan aikaan joukkueessa pelaa saksalaisen Robin Gosensin kaltaisia tuntemattomia suuruuksia. Kuten Welt kertoo, ei Gosensista pitänyt ikinä edes tulla ammattilaispelaajaa.

Nyt 24-vuotias Gosens kävi juniorina näytillä Borussia Dortmundin juniorijoukkueessa, mutta epäonnistui näyttöpaikassaan pahemman kerran. Gosens suunnitteli poliisin uraa ja juhli nuoruusvuosinaan antaumuksella. Kerran kuitenkin Eredivisie-seura Vitessen scoutit sattuivat olemaan paikalla Gosensin edustaman alasarjaseura VfL Rheden pelissä. Tuolloin 18-vuotias Gosens oli nukkunut peliä edeltävänä yönä vain tunnin, mutta onnistui niin hyvin, että pääsi ottelun jälkeen Vitessen edustajan juttusille.

[readmore from=Atalanta]

– Pidin kättä suuni edessä, sillä pelkäsin, että hän haistaisi alkoholin hengityksessäni, Gosens kertoi 11 Freundelle.

Gosensin matka jatkui vuonna 2017 Heraclesin kautta Atalantaan, jossa hänestä on tullut luottopelaaja. Saksalainen pelasi Atalantan keskikentän vasemmalla laidalla 28 Serie A -ottelua, joissa hän teki kolme maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Myös ratkaisuottelussa Sassuoloa vastaan Gosens pelasi täydet minuutit. Nuoruusvuosien biletys on nyt vaihtunut futisammattilaisen elämään, joskin Gosens opiskelee samaan aikaan yliopistossa psykologiaa.

Atalanta jätti kaudella 2018-2019 taakseen molemmat milanolaiset Internazionalen ja AC Milanin sekä molemmat Rooman seurat AS Roman ja Lazion. Suoritus oli kollektiivin ja hyvän yhteishengen voitto, näyte osaavasta valmennustyöstä sekä osoitus ennakkoluulottomasta pelaajapolitiikasta. Gosensin kaltaisille tuntemattomille suuruuksille ei kovin hevillä paikkaa edellä mainituista suurseuroista aukea.