Helsingin IFK esitteli tänään, tiistaina, taustayhtiönsä uuden pääomistajan ”Lucas” Chang Jinin, jonka nimissä oleva englantilaisyhtiö Impress London Europe Ltd omistaa nyt HIFK Fotball AB:sta 51,9 prosenttia. Toimittajia oli kerääntynyt Helsingin Scandic Park -hotelliin runsaasti ja kysymyksiä riitti paljon.

HIFK Fotboll AB:n hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret kertoi tilaisuuden alussa faktoja uudesta omistajuudesta. HIFK Fotboll AB:n omistajuus jakautuu uuden sopimuksen myötä neljään eri kategoriaan.

Pääomistaja on Jinin omistama Impress London Europe Ltd, toiseksi suurin omistaja on HIFK Soccer rf, jolla on 35,5 prosentin osuus. Viiden prosentin omistus on ”suomalaisella sijoittajalla”, joka on ollut jo aiemmin HIFK Fotboll AB:n osakkeenomistaja. Lisäksi pienomistajilla on 7,6 prosentin osuus. Pienomistajia on noin 800.

Perret korosti lehdistötilaisuudessa, ettei seura ole missään nimessä myynyt brändiään tai logoaan, vaan pelkästään osan kaupallisesta puolesta. Varsinkin IFK:n kannattajat ovat olleet hyvin huolissaan uudesta omistajuudesta.

– Toiveeni kannattajille on, että katsotaan tämä kortti rauhassa. IFK:ta ei ole myyty, IFK:n sielua ei ole myyty. Olemme myyneet yhden osan meidän kaupallisesta toiminnasta ja saatu siihen lisää paukkuja ja kehitysmahdollisuuksia. Kukaan ei tule ottamaan meidän muistoja tai Klackenin (HIFK:n kannattajapääty) lauluja tai lippuja pois. Ei niitä voi myydä eivätkä ne ole kaupan.

– Joukkue tarvitsee nyt tukea. Tämä ei ole pelaajien tai fanien päätös, toivottavasti kannattajat antavat tukensa joukkueelle. Toivon, että katsottaisiin tämä nyt rauhassa, että onko tämä nyt niin hämärää kuin on puhuttu tai onko tämä nyt jotain (pelaaja)rulettia, mistä on puhuttu, Perret sanoi.

Jin sanoi ymmärtävänsä kannattajien huolen. IFK:n kannattajat pääsivät myös keskustelemaan tilaisuudessa uuden pääomistajan kanssa. SuomiFutis-sivusto kysyi Jiniltä lehdistötilaisuudessa, minkä viestin hän haluaa lähettää kannattajille.

[readmore from=jin-chang-lucas]

– Annan esimerkin. Rehellisesti sanottuna en ollut yllättynyt (kannattajien reaktiosta). Se on vähän sama asia, kun olet rakastunut naiseen ja olet ollut hänen kanssaan monia vuosia. Yhtenä päivänä sitten saat tietää, että hän aikoo mennä naimisiin toisen miehen kanssa. Yleensä siihen reagoi kahdella tavalla. Joko toivot hänelle kaikkea hyvää elämään tai sitten toivot hänelle pahaa ja tavallaan kiroat hänet.

– En tiedä kumpi on oikea reaktio, koska ne ovat molemmat todella luonnollisia reaktioita ihmiselle. Mutta se mies, joka aikoo mennä naimisiin, haluaa vain hyvää tälle naiselle. Joten minä olen tässä tapauksessa menossa naimisiin HIFK:n kanssa. Minä en sinänsä välitä, saanko onnentoivotuksia vai kirouksia. Se ei vaikuta minun päätöksiini. Minun tavoitteena on tehdä seurasta parempi, Jin kertoi vertauksen avulla.

Jin antoi osakkeensa Vejlestä Zolotkolle

Ennen kaupantekoa puheissa pyöri myös Jinin lähipiiriin kuuluva Andrei Zolotko. Perret kertoi, ettei hänellä ole tällä hetkellä mitään nimellistä roolia HIFK:ssa.

– Hän ei ole omistaja. Hän on Lucaksen (Chang Jin) läheinen kumppani. Kyllä he varmasti ovat kommunikoineet tästä. En yllättyisi, jos hän tulisi hallitukseen, mutta siitäkään ei ole mitään puhetta tai varmuutta ollut. Heidän välinen yhteistyö varmasti jatkuu, mutta miten se näkyy täällä meidän (HIFK:n) toiminnassa, se ei ole vielä selvää. Hänellä ei ole virallista roolia täällä meidän organisaatiossa, Perret avasi.

Perret kertoi, että seura järjestää yhtiökokouksen vielä toukokuun aikana.

Tanskalainen Bold.dk-sivusto kertoi maanantaina, että Chang Jin ei olisi enää Vejlen pääomistaja. Jin myönsi tiistaina antaneensa omistuksensa Vejlestä Zolotkolle.

– Se oli henkilökohtainen valintani. Myyminen on väärä sana, koska en myynyt osuuttani. Päätin, että Andrei (Zolotko) voi pitää kaikki osakkeeni seurasta, Jin kertoi.

Tulevaisuus?

Uuden sopimuksen myötä IFK saa sijoituksena noin kaksi miljoonaa euroa. Perret’n mukaan ensimmäisenä IFK lähtee vahvistamaan seuran kaupallista osaamista ja urheilupuolta.

– Varmaan jo huomenna laitetaan ensimmäiset rekrytoinnit käyntiin myynti- ja markkinointipuolelle. Meidän katsojaluvut eivät ole olleet kovin hääppöisiä vielä tällä kaudella. Nyt katsomme, mitä voisimme asialle tehdä. Samaan aikaan urheilupuolella ruvetaan miettimään, miltä joukkue näyttää.

– Kyllä ne tärkeimmät asiat ovat toimiston ja markkinoinnin vahvistaminen sekä toisaalta rupeamme miettimään, miltä ensi kauden joukkue näyttää ja tarvitaanko kesällä vahvistuksia.

– Kolmantena vielä se, että joukkueelle tarjotaan tästä lähtien myös harjoituspäivinä ruokailu. Aiemmin ruokailu on ollut vain pelipäivinä. Se on ollut meille kustannusasia, Perret kertoi yhden konkreettisen esimerkin.

HIFK:lla on tällä kaudella yksi liigan pienimmistä pelaajabudjeteista. Perret lupaili, että asiaan tulee muutos tulevina kausina. Lisäksi Perret mainitsi kehityskohteiksi muun muassa akatemiatoiminnan. Oman stadionin rakentaminen ei kuitenkaan ole nyt prioriteettilistan kärjessä, vaikka olosuhteita on tarkoitus jollain aikavälillä parantaa. Perret kertoi, että HIFK saattaisi pelata joitain pelejä Olympiastadionilla, kun sen remontti valmistuu.

Miten Jin aikoo tehdä rahaa HIFK:lla?

Yksi lehdistötilaisuuden suurista kysymyksistä oli se, miten Chang Jin aikoo kääntää HIFK:n taloudellisen suunnan voitolliseksi. Perret kertoi, että ilman uutta pääomistajaa ja hänen tuomaansa pääomaa, IFK:lla olisi ollut vaikeaa taloudellisesti.

– Meillä ei ollut akuuttia konkurssiuhkaa, mutta näimme niin, että jossain vaiheessa rahat loppuvat. Kakkosdivarissa pelaaminen tuotti tappiota noin 100 000 euroa, Ykkösessä tuli noin 150 000 – 200 000 euroa tappiota. Veikkausliiga on ollut ainoa, jossa olemme voineet edes toivoa tekevämme plus miinus nolla -tuloksen.

– Nyt meidän oma pääoma on saatu turvattua tälle kaudelle, että olisimme pystyneet pelaamaan tämän kauden. Sen jälkeen olisi pitänyt hakea lisää rahaa jostakin. Kyse ei ole pelkästään konkurssista vaan likviditeetistä eli kassatilanteesta. Eli vaikka me tekisimme nollatuloksen tai jopa positiivisen tuloksen, niin me tarvitsemme noin 200 000 euroa kassaan, jotta voimme maksaa palkat alkuvuonna, kun tuloja rupeaa tulemaan vasta toukokuussa.

Uusi pääomistaja Jin kertoi haluavansa tehdä seuralla liikevoittoa. Jinillä oli yksinkertainen suunnitelma siihen, miten hän aikoo tehdä kaupasta itselleen kannattavaa.

– Meidän täytyy tehdä tulosta seuralle. Meidän täytyy nostaa pelaajien markkina-arvoa, jotta voimme saada tuottoa myymällä pelaajia. Toinen tapa on nostaa seuran arvoa, jotta saamme sponsorisopimuksia. Urheilupuoli ja liiketoimintapuoli auttavat toinen toisiaan.

Suomessa pelaavien pelaajien arvo siirtomarkkinoilla on ollut alhainen. Jin korosti sitä, että Suomessa on rutkasti kasvupotentiaalia, niin liigan kuin seurojen ja pelaajienkin suhteen. Paras lääke Jinin mukaan potentiaalin esiin nostamiseksi on menestys.

– Meidän pitää pelata parempaa jalkapalloa. Siihen ei ole muuta keinoa. Meidän täytyy saada parempia tuloksia kentällä, näyttävämpää futista ja enemmän palkintoja. Kaikki maailman jalkapalloseurat tekevät samalla tavalla nostaakseen pelaajiensa arvoa, yhden veikkausliigaottelun elämässään nähnyt Jin kertoi.