Veikkausliigan kausi 2019 pääsee vauhtiin huhtikuun ensimmäisellä viikolla. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti, ja nyt vuorossa ovat ensi kauden parhaat maalivahdit.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Kuten monena aiempanakin vuonna, ovat sarjan parhaat maalivahdit tälläkin kaudella ulkomaalaisia. Parhaat suomalaiset torjujat – ja myös lupaavimmat junioriveskarit – torjuvat palloja Suomen rajojen ulkopuolella, eikä pelkällä Suomen passilla saa veikkausliigaseuroissa kovin usein pelilupaa.

Pientä eteenpäinmenoa on nähtävissä, sillä lähtötilanteessa suomalaisia ykkösvahteja on sarjassa viisi. Heistä tosin vain kaksi on alle 30-vuotiaita. TOP 5 -listallemme kotimaisia torjujia mahtui yksi.

5) Mika Hilander, Ilves

35-vuotias Hilander on Ilveksen oma kasvatti, ja Veikkausliigan ottelumäärissä mitattuna koko sarjan kokenein veräjänvartija. 193-senttisellä tamperelaisella on pelattuna jo 209 veikkausliigaottelua.

Vielä ei ikä Ilves-kapteenin tekemisessä näy, vaan taso on säilynyt korkeana vuodesta toiseen. Kymmenen nollapelin rajapyykki on rikkoutunut viidellä kaudella putkeen, ja Hilanderilla on suuri ansio siinä, että Ilveksen päästettyjen maalien määrä on vuodesta toiseen sarjan pienimpiä.

Mika Hilander on tälläkin kaudella Ilveksen tärkeä viimeinen lukko. Kuva: Juha Tamminen

Jo 3-vuotiaana Ilveksessä aloittanut Hilander ehti murrosiässä jo lopettaakin pelaamisen joksikin aikaa. Veri veti kuitenkin takaisin kentille, mutta pelipaikan tiellä oli Tampere Unitedin joukkueessa pitkään maajoukkuetason torjuja Mikko Kavén, Ilveksen nykyinen maalivahtivalmentaja. Paha polvivammakin hidasti Hilanderin läpimurtoa, mutta kaudella 2010 Hilander debytoi vihdoin pääsarjassa, 26-vuotiaana. Tämä antaa toivottavasti uskoa muillekin nuorille suomalaisvahdeille.

Välillä Hilander haki vauhtia KuPS:sta, mutta nyt hän on antanut jo pitkään Ilvekselle kasvot. Joukkueen ainoa 1980-luvulla syntynyt pelaaja on nuoressa joukkueessa epäilemättä selkeä isähahmo, jonka ääni kailottaa ohjeita tarvittaessa kärkimiehille asti. Tälläkin kaudella päivänselvä ykköstorjuja, josta nuorempien kannattaa ottaa oppia.

4) Martin Kompalla, VPS

Vepsun maalivahtipelaaminen ei viime kaudella varsinaisesti vakuuttanut, joten siirtotalven tärkeimpiä kohteita olikin löytää joukkueelle uusi luotettava veräjänvartija. Nyt Vaasassa uskotaan, että sellainen on löytynyt puolalais-saksalaisesta Kompallasta.

26-vuotias Kompalla aloitti pelaamisen syntymäkaupungissaan Mönchengladbachissa, maineikkaan Borussian organisaatiossa. Puolan poikamaajoukkueissakin nähty torjuja pelasi Borussia Mönchengladbachissa juniorien Bundesliigaa sekä seuran kakkosjoukkueen riveissä 68 ottelua neljättä sarjatasoa eli Regionalligaa.

Vuosina 2016-2018 Kompalla oli Kakkosbundesliigassa pelanneen Bochumin kakkosvahti. Kompalla nautti muun muassa kokeneen hollantilaisen Gertjan Verbeekin valmennuksesta, muttei saanut seurassa minuuttiakaan peliaikaa. Sen jälkeen tie vei takaisin tutummalle sarjatasolle Regionalligaan ja pikkuseura SV Straeleniin. Siellä hän pelasi viime syksynä 11 sarjaottelua putkeen.

Martin Kompalla halusi pääsarjaan, ja pääsi pääsarjaan. Kuva: Getty Images

– Kunnollista tilaisuutta Bochumissa en saanut ikinä, mutta en ole tyyppiä, joka katselisi menneisyyteen, Kompalla kommentoi RevierSportille viime syyskuussa.

Päävalmentaja Petri Vuorinen on kehunut Kompallan peliälyä. Kompalla on moderni, hyvin jalalla pelaava maalivahti, ja hänen pitäisikin sopia hyvin vaasalaisten pelitapaan. Töitä Vepsun maalilla ainakin tulee riittämään, joten menestys edellyttääkin Kompallan onnistumista. Katsojat Kompalla hurmasi heti kättelyssä, Suomen Cupin ensimmäisessä ottelussaan, kun hän torjui kaksi SJK:n rangaistuspotkua samassa ottelussa.

3) Maksim Rudakov, HJK

HJK:ssa maalivahti pääsee harvemmin loistamaan, sillä Klubi tulee tälläkin kaudella hallitsemaan suurinta osaa peleistään. Hereillä on silti oltava vastahyökkäysten vyöryessä kohti.

23-vuotias Zenit-laina kehittyy edelleen. Sitä tarvitaankin, mikäli HJK mielii europeleissä menestyä, sillä kauden onnistuminen mitataan jälleen kerran kansainvälisten pelien kautta. Veikkausliigan viime kauden 27 pelissään Rudakov piti maalinsa puhtaana komeat 17 kertaa, päästäen pallon selkänsä taakse vain 15 kertaa.

Maksim Rudakov on HJK:ssa paljon vartijana. Kuva: Juha Tamminen

Venäjän alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa EM-hopeaa vuonna 2015 voittaneella Rudakovilla on edessään vedenjakajakausi. Mikäli pietarilainen mielii urallaan vielä komeammilla stadioneilla, vaaditaan mieheltä HJK:n alakerrassa johtajuutta ja suurta pelillistä onnistumista. Taustalla kun vaanivat vieläpä lupaavat Markus Uusitalo ja Robin Källman, joten herpaantua ei saa.

2) Patrick Rakovsky, FC Lahti

Jos teki VPS Saksasta paperilla kovan maalivahtihankinnan, niin FC Lahden vastaavalle sekään ei silti pärjännyt. 25-vuotiaalla Rakovskylla kun on vyöllään peräti kahdeksan ottelua Saksan Bundesliigasta.

Bundesliigakokemusta Veikkausliigaan. Kuva: Getty Images

Rakovsky oli oman ikäluokkansa suurimpia pelaajalupauksia Saksassa. Hän pelasi Saksan ikäkausimaajoukkueissa U15:sta U20:een kaikkiaan 18 maaottelua, ja vuonna 2012 hänet palkittiin arvostetulla Fritz Walter -mitalilla, pronssisella sellaisella. Fritz Walter -mitalit jaetaan kunakin vuonna Saksan nuorisomaajoukkueiden (U17, U18 ja U19) parhaille pelaajille, ja tuona vuonna Rakovskya paremmiksi omassa ikäluokassaan arvioitiin vain Chelseassa nykyisin pelaava maajoukkuetoppari Antonio Rüdiger ja Fortuna Düsseldorfin André Hoffmann.

[readmore from=veikkausliigaennakko-2019]

– Hän on pelaava maalivahti, joka on vahva maaliviivalla ja osaa käsitellä palloa, Rakovskyn tuolloinen valmentaja, nykyisin Mönchengladbachia luotsaava Dieter Hecking kommentoi tuolloin.

Rakovsky vietti vuodet 1999-2007 isänsä kotimaassa Tshekissä pelaten Dukla Prahan, Slavia Prahan ja Sparta Prahan junioreissa. Saksaan palattuaan Rakovsky edusti ensin Schalkea ja sitten Nürnbergiä, jonka paidassa hän debytoi myös Bundesliigassa vain 18-vuotiaana. Lupaavasti alkanut pääsarjaura hyytyi kuitenkin harjoituksissa sattuneen, leikkaushoitoa vaatineen sormimurtuman vuoksi, eikä uusia tilaisuuksia tullut enää kuin satunnaisesti.

Rakovsky vietti Nürnbergissä kolme kautta pääsarjassa ja kolme kakkosbundesliigassa, mutta kiistattomaksi ykkösvahdiksi hän ei kyennyt nousemaan. Syksyllä 2017 hän lähti kokeilemaan onneaan belgialaiseen Lierseen, mutta siellä ura katkesi seuran konkurssiin. Kenties FC Lahden onneksi, sillä lahtelaisilla voi olla hyppysissään kovasti kehuttua Aleksandr Vasjutiniakin parempi maalivahti.

Rakovsky on hyvä avaamaan peliä ja omana vahvuutenaan hän pitää yksi yhtä vastaan -tilanteita. Saksalainen tuskin vastaantuloissaan empii. Rakovskyn vaimo on kotoisin Yhdysvalloista, ja hän onkin ilmoittanut tavoitteekseen pelata joskus tulevaisuudessa MLS:ssä. Sinnekin voi tie viedä Lahden kautta. Jos näytöt vastaavat kieltämättä korkeita odotuksia, tullee Lahti käyttämään Rakovskyn sopimuksen optiovuoden jo hyvissä ajoin.

1) Antonio Reguero, RoPS

36-vuotias Antonio Reguero uhmasi viime kaudella tosissaan jopa Walter Viitalan nollapeliennätystä. Viitala piti maalinsa koskemattomana 18 ottelussa IFK Mariehamnin mestaruuskaudella 2016.

Reguero ylennettiin RoPS:n uudeksi kapteeniksi. Kuva: Juha Tamminen

Reguero jäi lopulta 17:een – samaan lukemaan kuin HJK:n Rudakov – kun viimeisissä kuudessa ottelussa nollapelejä kertyi vain yksi. Kausi oli eittämättä silti erittäin onnistunut, ja espanjalainen valittiinkin kauden päätteeksi Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksi.

Tällä kaudella Viitalan ennätys saanee olla rauhassa, sillä Veikkausliigan ottelumäärä putoaa. Lisäksi Reguero on alkukauden aikana sivussa loukkaannuttuaan tammikuussa harjoituksissa. Kaiken järjen mukaan hän tulee kuitenkin palaamaan RoPS:n selkeäksi ykkösvahdiksi heti kuntouduttuaan.

Regueron johtajan ominaisuuksista kertoo sekin, että hänet nimettiin RoPS:n uudeksi kapteeniksi Antti Okkosen lopetettua uransa.

Läheltä piti aikanaan, että Reguero olisi voinut jäädä pelaamaan paljon isommillekin areenoille. Real Madridin kasvatti nousi vuonna 2002 jo kasvattajaseuransa edustusjoukkueen rinkiin, mutta sitten vakava polvivamma pani uran hetkeksi jäihin. Vammoista toivuttuaan Regueron ura jatkui Espanjan alasarjoissa ja myöhemmin muutaman kauden ajan Skotlannissa. Sieltä RoPS löysi miehen, ja voi taputella itseään bongauksesta huoletta olalle. Reguero on nimittäin ollut todellinen nappihankinta.

Konkarivahti on erinomainen torjuja ja vahva myös ohjaamaan peliä. RoPS:n tuki ja turva on Veikkausliigan paras maalivahti.

—————————–

Kunniamaininnan jaamme vielä kahdelle Veikkausliigaan saapuvalle maalivahdille. 21-vuotias JJK-kasvatti Teppo Marttinen valittiin viime kaudella Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi. Marttisen potentiaali tunnetaan, ja hän voi pelastaa KPV:lle vielä monta tärkeää sarjapistettä. Aineksia kauden yllättäjäksi. Myös HIFK:n 35-vuotias Arnold Origi kuulostaa kiinnostavalta hankinnalta, saapuuhan hän Suomeen 121 Norjan pääsarjaottelun kokemuksella.