Football Leaks: AS Monacon kulissien takana tehtiin 1,4 miljardin hämäräkauppa
AS Monacolla on kunniakas historia, sillä onhan seura voittanut vuosina 1960-2000 muun muassa seitsemän Ligue 1 -mestaruutta. Kuluvan vuosikymmenen alussa seura oli kuitenkin vajonnut unohduksiin.
Kun upporikas venäläinen oligarkki Dmitri Rybolovlev osti enemmistöosuuden AS Monacosta joulukuussa 2011, majaili Monaco putoajan paikalla Ranskan toisella sarjaportaalla. Kassa kumisi tyhjyyttään, mutta Rybolovlevin rahoilla käynnistyi nopea nousu Ranskan ja Euroopan huipulle.
Lue myös Rybolovlevin tiistaisesta pidätyksestä täältä.
Alle kolmessa vuodessa AS Monaco oli palannut taas entiseen loistoonsa, ja Stade Louis II:lla pelattiin jälleen Mestarien liigaa. Kaudella 2016-2017 Monaco juhli peräti Ranskan-mestaruutta ja eteni Mestarien liigassa aina välieriin saakka.
Viimeisten kolmen vuoden aikana Monaco on myynyt Kylian Mbappén, Benjamin Mendyn, Thomas Lemarin ja Anthony Martialin kaltaisia huippulahjakkuuksia yli 350 miljoonan euron siirtokorvauksilla. Pelkillä siirtosummilla seura ei kuitenkaan ole toimintaansa rahoittanut, vaan rahoitusta on saatu merkittävästi myös Rybolovlevilta. Kaiken lisäksi keinoilla, jotka eivät Financial Fair Play -sääntöjä ole noudattaneet.
Massiivinen 1,4 miljardin sopimus – markkinointioikeuksista
UEFA perusti Financial Fair Play -säännöt (FFP) vuonna 2013, noin puolitoista vuotta Rybolovlevin mukaantulon jälkeen. Tämä teki ”kummisedän” seuran rahoittamisesta paljon mutkikkaampaa, mutta Monaco keksi kuin keksikin keinot UEFA:n sanktioiden välttämiseksi. Football Leaks ja Der Spiegel paljastavat, kuinka temppu tehtiin.
Ratkaisuksi löytyi hongkongilainen markkinointifirma Aim Digital Imaging, jonka kanssa Monaco solmi rahakkaan sopimuksen kesäkuussa 2014. Kymmenvuotisen kontrahdin kokonaisarvo oli hulppeat 1,4 miljardia euroa – eli vuositasolla 140 miljoonaa.
Spiegelin mukaan kyseessä oli kuitenkin pelkkä jättimäinen bluffi, sillä maksuliikenteen takana hääri itse Rybolovlev. Tällä tavoin rahoitus nähtiin kuitenkin hyväksyttävinä tuloina, eikä vaikeuksia FFP:n takia tullut.
Rahat kiertämään maailman ympäri
Kesällä 2014 Monaco oli selviytynyt pitkästä aikaa jälleen mukaan Mestarien liigaan. Seurassa tiedettiin, että UEFA tulisi tarkastelemaan huolellisemmin sen tuloja ja menoja. FFP-säännöt eivät sallineet toiminnan olevan riippuvainen omistajatahon rahoituksesta, ja edellisten kolmen vuoden menot saisivat ylittää tulot korkeintaan 45 miljoonalla eurolla.
Kuitenkin jo pelkästään kaudella 2013-2014 Monacon tilikirjat näyttivät 99 miljoonan euron tappiota, eli sallittu raja ylittyi yli 50 miljoonalla. Tuloja taas tuli lähes yksinomaan Rybolovlevilta. Kaikkiaan Rybolovlev oli kahden ja puolen vuoden aikana sijoittanut seuraan yli 320 miljoonaa euroa.
Ratkaisuksi löytyi kuitenkin Aim Digital Imaging. Vaikka firma sijaitsi Hongkongissa, sen omisti Bernard de Roosin omistuksessa oleva sveitsiläinen yritys. De Roosilla on useiden vuosien kokemus toimijana jalkapallon kulisseissa, muun muassa kuvaoikeuksien välittäjänä.
140 miljoonaa euroa vuosittain kuvaoikeuksista oli valtava summa siihen verrattuna, mitä Monaco nettosi lipputuloistaan ja muusta markkinoinnistaan. Tosiasiassa kyseessä olikin kuitenkin Rybolovlevilta tulevien rahojen kierrättäminen Aim Digital Imagingin kautta.
Syksyllä 2014 Aim Digital Imaging solmi luottamuksellisen ”sijoitussopimuksen” Brittiläisillä Neitsytsaarilla majapaikkaansa pitävän City Concept Ventures Limited -nimisen yrityksen kanssa. Kyseinen yritys sitoutui sijoittamaan Aim Digital Imagingiin massiivisen rahasumman seuraavien kymmenen vuoden ajan. Sattumoisin kyseinen summa oli vuosittain 140 miljoonaa. Sopimuksen kokonaisarvo oli siis tasan sama, kuin Aim Digital Imagingin ja AS Monacon välisen sopimuksen arvo.
City Conceptin puolesta sopimuksen allekirjoitti sellaisen yrityksen edustaja, jonka toimipaikka on Kyproksen Limassolissa. Samassa postiosoitteessa toimii myös Rybolovlevin säätiön hallinnoima yritys.
Epäilys siitä, että juuri Rybolovlev olisi kyseisen sijoittajan takana, saa vahvistusta AS Monacon sisäisestä sähköpostinvaihdosta. Niissä ei puhuta Aim Digitalin ja City Conceptin välisestä sopimuksesta, vaan ”Aimin ja Rigmoran välisestä”. Rigmora Holdings on Dmitri Rybolovlevin omistama kattofirma.
Football Leaksin väitteiden mukaan Aim Digital oli vain peitefirma Rybolovlevin vuotuiselle 140 miljoonan euron pumppaamiselle seuraan. Salaisessa sopimuksessa Aim Digitalille on osoitettu 1,4 prosentin ”maksu” 140 miljoonasta, eli 1,96 miljoonaa euroa joka vuosi. Tälä summalla yritys olisi ”ostettu hiljaiseksi”.
UEFAN kanssa tehty hellämielinen sopimus esti ydinpommin laukeamisen
Kun UEFA kuuli AS Monacon johtoa FFP-selvityksessään marraskuussa 2014, näille selvitettiin Aim Digitalin kanssa tehdyn markkinointisopimuksen olevan avainasemassa seuran nousussa kohti jalkapallomaailman huippua.
Myöhemmin kävi kuitenkin niin, ettei Aim Digital Imaging maksanutkaan sen kanssa sovittuja summia Monacolle. Mahdollisesti syynä oli se, ettei City Concept pitänyt myöskään kiinni sopimuksestaan. Sen paremmin City Concept, AS Monaco tai Rybolovlev eivät kommentoineet tapahtumia Der Spiegelille.
AS Monaco kuitenkin haastoi Aim Digital Imaging kansainvälisen kauppakamarin oikeuskäsittelyyn. Seura vaati yritykseltä 76 miljoonaa euroa, mutta oikeuskäsittely päättyi kesäkuussa 2015 yllättävään sopuratkaisuun. Sen sijaan, että Aim Digital Imaging olisi maksanut Monacolle jotain, maksoikin AS Monaco De Roosin yritykselle 500 000 euroa sovitteluratkaisuna.
Syynä tähän voi olla Football Leaksin mukaan se, että muutamaa viikkoa aikaisemmin AS Monaco oli päässyt UEFA:N FFP-tarkastajien kanssa sopimukseen. Vaikka seura olikin tehnyt massiiviset 168 miljoonan euron tappiot siirtomarkkinoilla, langetti UEFA seuralle 23.4.2015 vain hyvin lievän rangaistuksen. Monacolle määrättiin kolmen miljoonan euron sakkorangaistus, sekä kymmenen miljoonan euron ehdollinen sakko.
[readmore from=Football-Leaks]
Muutamaa päivää myöhemmin AS Monacon toimitusjohtaja kirjoitti eräälle seuran neuvonantajista UEFA:n kanssa tehdystä sopimuksesta.
– Nehän ovat hyviä uutisia. Nyt ydinpommi on sitten purettu, neuvonantaja vastasi.
Ydinpommilla kyseinen neuvonantaja viittasi Bernard de Roosin sanavalintaan, kun tämä keskusteli huhtikuussa 2015 Monaco-pomo Rybolovlevin kanssa. De Roos viittasi tiettävästi Brittiläisten Neitsytsaarten, Hongkongin ja Monacon kautta tehtyyn kolmiobisnekseen, joka olisi ollut UEFA:n käsissä todella kuumaa kamaa. UEFA:n vastuullisten tietoon hämäräbisnes ei koskaan tullut, eikä ydinpommi lauennut.
Voita kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin 2025 Tampereelle!
-
- VIP-pakettiin sisältyy:
- otteluliput Suomen otteluun parhailta paikoilta
- korkeatasoinen ruokailu
- oma nimetty pöytä ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen
- majoitus Sokos Hotel Ilveksessä
- VIP-pakettiin sisältyy:
-
- Arne Slot kertoi mielipiteensä Pep Guardiolan jatkosopimuksesta: ”Jos hän olisi päättänyt lähteä…”
- PSG vaihtamassa kotistadionia – puheenjohtaja: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”
- Toimittaja: Inter Miamin uusi päävalmentaja selvillä
- Mistä Huuhkajille uusi päävalmentaja? Näin Ari Lahti kommentoi Ylelle
- Ari Lahti nosti esiin ”kolme seikkaa” Markku Kanervan potkujen takana
- Virallista! Markku Kanervalle potkut Huuhkajista
- Italian Serie A ottaa ylimääräisen siirtoikkunan käyttöön
- Virallista: Lassi Lappalainen jättää CF Montréalin
- AS Roman ratkaisu ei miellyttänyt Antonio Cassanoa: ”Kammottavaa”
- Jalkapallon U21 EM-kisat 2025