Erilaiset kylmähoidot ovat nykyaikaisessa urheilussa arkipäivää ja useilla suurseuroilla onkin jonkinlainen kylmäallas seuran omissa tiloissa. Kotoisessa Veikkausliigassa voidaan tämäkin tehdä hieman ”luomummin”, sillä ovathan maamme vesistöt tähän aikaan vuodesta pääsääntöisesti jäässä – tai vähintäänkin jääkylmiä.

Varsinaisissa kylmäaltaissa vesi on yleensä 4-7 -asteista, mutta avanto on tätäkin kylmempi, sekä muita kylmähoitoja kokonaisvaltaisempi hoitomuoto. Avantouinti onkin otettu osaksi PS Kemin harjoitusohjelmaa – tiettävästi ainoana veikkausliigajoukkueena.

Hyiseen Perämereen pulahtamiselta ei välty kukaan, vaan kokemus on nyt tuttu myös PS Kemin lukuisille ulkomaalaispelaajille. Ei tosin välttämättä mieluisa sellainen, sillä avannosta kantautuu huuto: ”Crazy people!” Australialaisen Jacob Espositon kotimaassa on miehen itsensä mukaan nyt 46 astetta lämmintä, joten kontrasti on suuri.

Avantouintisessiota ohjaava valmennusryhmä on asettanut pelaajien tavoitteeksi viipyä avannossa minuutin ajan. Sen jälkeen on lupa luikkia lämpimään suihkuun.

– Jalat oli kipeät eilisten treenien jälkeen, mutta kyllä tämä auttaa. Jalat tuntuvat paremmilta seuraavana päivänä. Muutama viikko on käyty avannossa, kyllä tähän alkaa tottua pikkuhiljaa. On parempi fiilis joka kerta, puolustaja Kristian Heinolainen kertaa Ylen tekemässä haastattelussa (Ylen koko jutun voi lukea täältä – jutussa mukana myös video).

Kiitos avantouinnin ottamisesta treeniohjelmaan kuuluu PS Kemin fysiikkavalmentaja Markku Lappalaiselle. Lappalaisen mukaan myös ulkomaalaispelaajat ymmärtävät avantouinnin hyödyt, vaikka ensivaikutelma onkin jokseenkin kauhistunut.

Kylmä auttaa kehoa palautumaan treenien rasituksesta, mutta yhteinen talvinen uintisessio on omiaan myös nostattamaan joukkueen ryhmähenkeä.

– On todettu, että kylmähoito saa myös hyvään olon ja onnellisuuteen vaikuttavien välittäjäaineiden toiminnan kiihtymään ja kyllä se näkyy tuolla pukukopissa. Vaikutus on myös psyykkis-sosiaalisesti hyvä, Lappalainen sanoo.

– Luulenpa, että PS Kemi on ainoa, joka tähän pystyy.