HELSINKI. Viljami Sinisalo on päässyt nuoresta lähtien oppimaan huipputason maalivahtien takana. Nyt Huuhkajien torjuja taistelee Celticissä peliajasta Valioliigan voittaneen tanskalaislegendan Kasper Schmeichelin takana.

Aiemmin Villassa Sinisalo seurasi Argentiinan maailmanmestaria Emiliano Martínezia ja Huuhkajissa edessä on ollut suomalainen maalivahtilegenda Lukas Hradecky.

Sinisalo, 22, siirtyi Skotlannin suurseuraan Celticiin viisivuotisella sopimuksella tänä kesänä Aston Villan organisaatiosta. Schmeichel, 37, saapui taas Glasgow’hun vapailta markkinoilta 1+1-mittaisella sopimuksella.

Sinisalo sai viime kaudella ponnahduslaudan uralleen lainalla Englannin Ykkösliigassa Exeter Cityn maalilla. Vastuuta kertyi runsaasti kaikki kilpailut mukaan lukien 50 ottelun verran.

– Asetelma on aika selkeä. Kasper teki 1+1-sopimuksen ja itse tein viiden vuoden diilin. Suunnitelmana on olla ykkösmaalivahti. Kestääkö se sitten vuoden vai kaksi, se on minusta itsestäni kiinni ja miten suoriudun, Sinisalo avasi kilpailuasetelmaa Huuhkajien mediatilaisuudessa tiistaina.

Schmeichel voitti Valioliigan Leicesterissä vuonna 2016. Tanskan maajoukkuevahti on kokenut menestyksekkään uransa aikana 284 valioliigaottelua ja peräti 108 A-maaottelua.

Schmeichel on maalivahti-ikoni, jota Sinisalokin ihaili nuoruudessaan.

– Kasper on maalivahti, jota kunnioitan hyvin paljon. Joskus jopa idolisoin häntä ja halusin olla hänenlaisensa maalivahti. Huikea kaveri treeneissä ja häneltä voi oppia paljon. Aina pystyy kysymään asioita ja helposti keskustelemaan.

Sinisalo ei ole vielä toistaiseksi pelannut otteluja Celticin tolppien välissä. Suomalaisen mukaan peliaikaa voi kuitenkin odottaa mahdollisesti hyvin pian maajoukkuetauon jälkeen.

Celtic pelaa kansallisten kilpailuiden lisäksi tällä kaudella myös Mestarien liigan sarjavaiheessa. Uudistetussa formaatissa luvassa on vähintään kahdeksan ottelua.

– Pelejä on niin paljon, että varmasti tulee ensimmäiselläkin kaudella vastuuta. Otetaan se mahdollisuus sitten kaksin käsin, Sinisalo kommentoi.

– Onko se sitten Cupissa, sarjassa vai Mestarien liigassa, se on minulle ihan sama. Olen aina valmis, kun nimi lukee taululla.

Perinteikkäässä seurassa kaikkien katseiden alla

Sinisalo sai Skotlantiin siirtyessään tottua nopeasti kannattajilta tulevaan suureen huomioon. Kun lentokone laskeutui Glasgow’n kentälle heinäkuussa, fanit olivat välittömästi uutta vahvistusta vastassa.

– Se on sellaista, että kaikki silmät tarkkailevat sinua ja koko ajan saa miettiä, mitä tekee. Tuntuu että sinua katsotaan ylöspäin, suomalaisvahti kertoi.

Celtic on voittanut historiansa aikana Skotlannin pääsarjan mestaruuden yhteensä 54 kertaa. Takana on tälläkin hetkellä kolmen peräkkäisen mestaruustittelin putki.

Seurassa vallitsee vahva voittamisen kulttuuri, eikä mikään muu kelpaa. Tämä sopii myös kunnianhimoiselle Sinisalolle.

– On henkilökohtaisesti hyvä olla ympäristössä, jossa kelpaa vain voittaminen. Jos pelaa kotona esimerkiksi tasapelin, niin se ei käy. Paine on voittaa kaikki. Sen näkee faneista. Silloin kun voitetaan, niin se kannattaminen on aivan käsittämätöntä. En ole sellaista missään muualla kokenut, enkä varmaan tulekaan mitään samanlaista kokemaan.

Celtic on voittanut neljä ensimmäistä Skotlannin Valioliigan otteluaan murskaavalla maalierolla 12-0. Sarjakärki isännöi maajoukkuetauon jälkeen Heartsia lauantaina 14. päivä syyskuuta.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!