Huuhkajat hävisi tiistaina Englannin vieraana Kansojen liigassa 0-2. Parempi voitti, ei siinä mitään epäselvyyttä.

Pallonhallinta kirjattiin kotijoukkueen hyväksi lähes 75-prosenttisesti, ja Englanti rakenteli yli 20 maalintekoyritystä. Suomella paikkoja oli kaksi, kummatkin avausjaksolla.

Ottelun jälkeen isoa huomiota on saanut Ilmari Niskasen esitys Suomen puolustuksen vasemmalla laidalla.

Niskanen, 26, pääsi tauolla vaihdosta kentälle Jere Urosen tilalle ja oli suurissa vaikeuksissa läpi toisen jakson. Englannin ensimmäinen maali syntyi Niskasen harhasyötöstä, ja toisessa maalissa kotijoukkue murtautui Niskasen laidalta maalintekoon, kun suomalaispuolustaja ryntäsi itsensä ulos tilanteesta ja päästi vastustajan selkänsä taakse.

Ottelun jälkeen Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva myönsi, että Niskanen oli ”hieman vaikeuksissa”. Hän perusteli tauolla tehtyä vaihtoa sillä, että halusi nähdä Niskasen ”näissä ympyröissä”.

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaista – nimenomaan uutta – tietoa Suomen valmennusryhmä sai siitä, että Niskanen pelasi toisen puolikkaan.

Kyseessä ei ole mikään suomalaisen jalkapallon nouseva nimi, vaan Englannin kolmannella sarjaportaalla pelaava 26-vuotias pelaaja, jolla on tilillään jo parikymmentä ottelua A-maajoukkueessa.

Viimeksi kesäkuussa Niskanen pelasi harjoitusotteluissa täydet minuutit Portugalia ja Skotlantia vastaan. Missä vaiheessa on riittävästi tietoa, millainen Exeter Cityn pelaajan anti on näissä ympyröissä?

– En tiedä, mihin tarvitaan lisää infoa Ilmari Niskasesta. Tiedämme aika pitkälle, minkä tasoinen pelaaja hän on. Niskanen on myös sen ikäinen pelaaja, että hän tulee pysymään tuolla tasolla. Tuskin hän hirveästi kehittyy, jos ei pysty ottamaan seurajoukkueessaan isoja steppejä, tiivisti Ylen asiantuntija Toni Koskela.

Kun vastaan tulee Bukayo Sakan ja Noni Madueken kaltaisia pelaajia, on se varmasti jonkinlainen näytönpaikka lähes kenelle tahansa puolustajalle. Niskasen taso, ominaisuudet ja puutteet pitäisi kuitenkin olla jo tiedossa.

On ymmärrettävää, että Topi Keskisen ja Adam Ståhlin kaltaisille nimille annetaan näytönpaikkoja. Heitä ei ole aiemmin nähty Huuhkajien matkassa. Niskasen näytönpaikkaa on sen sijaan vaikeampi ymmärtää. Varsinkin kun kyseessä oli kilpailullinen ottelu, jossa Suomi oli vaihdon tapahtuessa tasatilanteessa lohkon kovinta ryhmää vastaan.

Suomen peli ei kaatunut yksin Niskasen virheisiin. Huuhkajilla oli vastassa maailmanluokan joukkue, joka on edennyt kaksissa edellisissä EM-kisoissa finaaliin saakka. Tasoero näkyi ympäri kenttää, vaikka puolustuslinjan heikoin lenkki on jäänyt suureksi puheenaiheeksi.

Valmennusryhmällä riittää pohdittavaa koko kollektiivin tasolla, kun kahden ensimmäisen pelin jälkeen maali- ja pistesarake näyttävät nollaa, ja omissa on soinut viidesti.