HELSINKI. Suomen A-maajoukkuepaidan päälle pukeminen oli kulkenut Adam Ståhlin mielessä jo teini-ikäisestä saakka. Vasta tämän kesän aikana pitkäaikainen haave edustaa Huuhkajia kuitenkin konkretisoitui.

Ståhl, 29, oli omistanut aina sekä Suomen että Ruotsin passit kaksoiskansalaisena. Djurgårdenin laitapuolustaja keskusteli suomalaisen äitinsä kanssa ensimmäisen kerran Huuhkajien edustamisesta jo 18-vuotiaana.

Saatuaan A-maajoukkuekutsunsa syyskuun Kansojen liigan otteluihin nopeiden käänteiden jälkeen, Ståhl oli hyvin onnellinen. Oikean laitapuolustajan tontti tarvitsi paikkaajaa Nikolai Alhon loukkaantumisen myötä.

– Olen niin v*tun ylpeä. Tämä on urani merkittävin hetki. Suomen paidan pukeminen päälle olisi unelmien täyttymys, Ståhl iloitsi Huuhkajien mediatilaisuudessa.

Ståhl vaihtoi heinäkuussa seuraa Ruotsin Allsvenskanissa Mjälbystä tukholmalaiseen Djurgårdeniin. Suomalaiset juuret tulivat esille keskustelussa Huuhkajien keskikenttäpelaajan ja seuratoverin Rasmus Schüllerin kanssa. Pian Schüller välitti A-maajoukkueen päävalmentajalle Markku Kanervalle vinkin, että tällainen vaihtoehto olisi käytettävissä.

Kaksoiskansalaisena Suomen passin saaminen tapahtui vaivoitta yhdellä vierailulla Tukholman suurlähetystössä.

– Mihinkään ei tarvinnut laittaa hakemusta, koska se oli jo tehtynä. Se oli nopea prosessi, Ståhl avasi.

Suomalainen perinneherkku ei miellytä makunystyröitä

Ståhl ei ole viimeisen 10 vuoden aikana vieraillut Suomessa, mutta lapsena naapurissa tuli käytyä. Puolustajan isoäidillä oli talo Pohjois-Suomessa Pellossa, jossa hän vietti aikaa kesäisin useamman kuukauden perheensä kanssa.

Ståhlia viehättää Suomessa rauhallinen ympäristö, rentouttava elämäntyyli ja sauna. Pääsiäisen perinneherkku mämmi ei ole kuitenkaan Huuhkajien tulokkaan suosikkeja. Samaa jälkiruokaa tarjoillaan myös Ruotsissa.

– Se on rehellisesti sanottuna aivan kauheaa, Ståhl naurahti.

Suomi kohtaa Kansojen liigassa vieraissa Kreikan tulevana lauantaina. Ensi viikon tiistaina vuorossa on vierasottelu Lontoon Wembleyllä Englannin luona.

Ståhl on valmis tekemään hartiavoimin töitä osoittaakseen motivaationsa jäädä edustamaan Suomea.

– Toivottavasti saisin minuutteja, jotta voisin todistaa haluavani jäädä tänne. Se päätös on sitten Markun ja muun valmennustiimin harteilla. Olen vain onnellinen ollessani täällä ensimmäistä kertaa, enkä odota peliajan suhteen mitään ilmaiseksi.

Muokattu 4.9.2024 klo 11.08: Ståhlin ikä korjattu 29-vuotiaaksi.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!