Kesän siirtoikkuna sulkeutui Euroopan sarjoissa jälleen perjantaina. Valioliigan lisäksi myös muualla paloi miljoonia, vaikkakin Real Madrid nappasi Kylian Mbappén PSG-sopimuksen päätyttyä ilmaiseksi.

SuomiFutis-sivusto tarkasteli kesän ikkunan 10 kalleinta pelaajahankintaa.

10. Michael Olise Crystal Palace -> Bayern München, 53 miljoonaa euroa

Olise, 22, loisti loukkaantumisongelmista huolimatta viime kaudella Valioliigassa ja naulasi vain 17 otteluun 10 maalia. Myös maalisyöttöjä kertyi kuusi kappaletta. Kesällä Bayern iski kiinni ja hankki lahjakkaan laiturin riveihinsä.

Olise on taitava 1vs1-haastaja, jolla on laadukas laukaus. Uusi Bayern-valmentaja Vincent Kompany pääsi todistamaan jo nuoren ranskalaisen kykyjä viime kaudella Valioliigassa Burnleyn peräsimessä. Olisella on potentiaalia olla pitkäaikainen korvaaja lähtöhuhuissa olleelle Kingsley Comanille.

9. Teun Koopmeiners Atalanta -> Juventus, 54,7 miljoonaa euroa

Teun Koopmeiners otti askeleen suurempaan seuraan Serie A:ssa. Kuva: AOP

Koopmeiners, 26, on monikäyttöinen kahden suunnan keskikenttäpelaaja pelipaikan jokaiseen rooliin. Hollannin maajoukkuepelaaja ylsi viime kaudella Serie A:ssa kaksinumeroisiin maalilukuihin 12 osumallaan. Lisäksi cup-otteluissa syntyi kolme maalia lisää. Valitettavasti EM-kisat jäivät Koopmeinersin osalta välistä loukkaantumisen vuoksi. Juventus voi odottaa Atalantan tähdestä tasonsa Serie A:ssa todistanutta keskikenttäpelaajaa.

8. Dani Olmo RB Leipzig -> FC Barcelona, 55 miljoonaa euroa

Barcelona teki suuria uhrauksia saadakseen Olmolle tilaa joukkueeseen. Kuva: AOP

Dani Olmo, 26, nousi Espanjan EM-kultajoukkueessa suureen rooliin pudotuspeleissä Pedrin loukkaannuttua puolivälieräottelussa Saksaa vastaan. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja viimeisteli kisojen aikana kolme maalia ja syötti kaksi. Barcelonan akatemiasta 10 vuotta sitten Dinamo Zagrebiin Kroatiaan lähtenyt Olmo ei ollut aluksi katalonialaisseuran prioriteeteissa, sillä ykköskohde oli Espanjan toinen tähtilaituri Nico Williams.

Kun Williamsin värväys ei onnistunut, Barcelona päätyi Olmoon. Seuraavaksi tulivat rekisteröintiongelmat. Barcelona joutui uhraamaan muun muassa Manchester Cityyn palanneen Ilkay Gündoganin ja puolustajalupaus Mikayil Fayen saadakseen Olmolle tilaa palkkakattoon. Oltuaan kaksi ensimmäistä kierrosta La Ligassa edustuskelvoton, Olmo pääsi mukaan kolmanteen otteluun Rayo Vallecanon vieraana ja verkot heiluivat heti. Hyökkäyksen jokaisella pelipaikalla operoiva taituri on Barcelonalle monipuolinen vahvistus.

7. Amadou Onana Everton -> Aston Villa, 59,3 miljoonaa euroa

Aston Villa rikkoi siirtoennätyksensä Amadou Onanaan. Kuva: AOP

Onana, 22, hankittiin Villaan valioliigaseuran ennätyshankintana. Puolustava keskikenttäpelaaja on ollut suuressa roolissa sekä Evertonissa että Belgian maajoukkueessa. Myös Bayern München ja Arsenal olivat Onanan perässä, mutta myös Mestarien liigaa tällä kaudella pelaava Villa vei voiton kilvassa. Belgialainen täyttää Juventukseen siirtyneen Douglas Luizin tyhjäksi jättämän tontin.

6. João Neves Benfica -> PSG, 59,9 miljoonaa euroa

João Nevesin nousu on ollut räjähdysmäistä. Kuva: AOP

Vasta 19-vuotias Neves murtautui viime vuoden tammikuussa Benfican edustusjoukkueeseen ja löi välittömästi läpi. Portugalin kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva keskikenttäpelaaja esiintyi kaikki kilpailut mukaan lukien 75 ottelussa ja lunasti myös paikkansa EM-kisajoukkueessa tämän kesän turnauksessa. Neves on saanut PSG:ssä jo vahvan alun syötettyään kahteen ensimmäiseen Ligue 1 -otteluun neljä maalia.

5. Moussa Diaby Aston Villa -> Al Ittihad, 60 miljoonaa euroa

Moussa Diabya houkutti suuri tilipussi Saudi-Arabiasta. Kuva: AOP

Diabyn visiitti Valioliigassa jäi vuoden mittaiseksi. Kesällä 2023 Bayer Leverkusenista Aston Villaan siirtynyt laituri tehtaili viime kaudella sarjapeleissä kuusi maalia ja syötti kahdeksan onnistuen erinomaisesti ensimmäisenä vuonnaan Englannissa. Ranskalainen pikakiituri päätti kuitenkin siirtyä rahakkaassa kaupassa Saudi-Arabiaan ja Euroopan kentät jäivät taakse.

5. Pedro Neto Wolverhampton -> Chelsea, 60 miljoonaa euroa

Pedro Neto on todistanut taitonsa Valioliigassa, mutta pysyykö portugalilaistaituri terveenä? Kuva: AOP

Chelsea maksoi Netosta, 24, valtavan summan. Portugalilaislaituri on vuosien varrella näyttänyt kykynsä Valioliigassa. 113 sarjaotteluun Wolverhamptonissa kertyi 11 maalia ja 21 maalisyöttöä. Loukkaantumisongelmat ovat hidastaneet Neton kehitystä, mutta suoraviivaisella laitapelaajalla on potentiaalia nousta sarjan eliittipelaajaksi. Chelseassa kilpailu peliajasta on kuitenkin kovaa ja portugalilainen taistelee minuuteista Mykhailo Mudrykin sekä Noni Madueken kaltaisten pelimiesten kanssa.

3. Leny Yoro Lille -> Manchester United, 62 miljoonaa euroa

Leny Yoro koki epäonnekkaan takaiskun harjoituskaudella. Kuva: AOP

18-vuotias teinikomeetta Yoro nousi Lillen edustusjoukkueeseen jo kaksi vuotta sitten. Viime kauden suuri läpimurto Ranskassa nosti kiinnostuksen siirtomarkkinoilla kattoon. Yoro oli jo lähellä liittyä Real Madridin riveihin, mutta Manchester United onnistui kaappaamaan kenties maailman lupaavimman puolustajan.

Yoro osoitti Lillessä olevansa erinomainen taklaaja ja syötönkatkoja. 190-senttisellä topparilla riittää myös kokoa kamppailla palloista ilmatilassa. Harmittavasti Yoro sai nilkkavamman harjoituskaudella ja debyyttiä Man Unitedissa joudutaan odottamaan marraskuun puolelle.

2. Dominic Solanke Bournemouth -> Tottenham, 64,3 miljoonaa euroa

Onko Solanke valmis täyttämään Harry Kanen ruudun Tottenhamissa? Kuva: AOP

Tottenhamin ennätyshankinta ja Harry Kanen saappaiden täyttäjä. Dominic Solankelta odotetaan paljon ensimmäisellä kaudellaan Pohjois-Lontoossa. Englantilaishyökkääjällä on takana unelmakausi Bournemouthissa hänen mätettyä peräti 19 maalia Valioliigassa ja 21 kaikki kilpailut mukaan lukien.

Solanke, 26, osoitti viime kauden suorituksillaan olevansa sarjan suurseurojen kiinnostuksen arvoinen. Hyvänä prässääjänä ja viimeistelijänä tunnettu kärki tarjoaa varteenotettavan kohdepelaajan Son Heung-minin rinnalle.

1. Julián Alvarez Manchester City -> Atlético Madrid, 75 miljoonaa euroa

Julián Alvarez hyvästeli Manchesterin ja hakee paikkaa parrasvaloissa Atléticosta. Kuva: AOP

Voitettuaan pokaalit Manchester Cityssä Alvarez haki pakoreitin pois Erling Haalandin varjoista. Hyökkääjä jätti Etihadin kaksinkertaisena valioliigavoittajana sekä Mestarien liigan ja FA Cupin tittelit taskussaan.

Alvárez, 24, ei ollut Cityssä säännöllinen avaaja, mutta onnistui siitä huolimatta takomaan kahden kauden aikana kaikki kilpailut mukaan lukien komeat 36 maalia. Argentiinan maajoukkuekärki on maailmanmestarina ja kaksinkertaisena Copa Américan voittajana myös ikäisekseen äärimmäisen menestynyt yksilö. Atléticossa Alvarez pääsee viimein näyttämään tasonsa hyökkäyksen ykköstalismaanina.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!