Kahden kerroksen väkeä. Uruguay ja Yhdysvallat ovat lohkon suursuosikkeja ja etenevät hyvin todennäköisesti jatkoon. Panama ja Bolivia taistelevat kolmossijasta.

Uruguay Uruguay: mukana automaattisesti
Bolivia Bolivia: mukana automaattisesti
Yhdysvallat Yhdysvallat: CONCACAF-alueen Nations Leaguen finalisti
Panama Panama: CONCACAF-alueen Nations Leaguen finalisti

Yhdysvalloilla paineet niskassaan – jopa liian suuret odotukset?

Kotikisat. Yhdysvallat pääsee isännöimään Copa Américaa toisen kerran viimeisen kahdeksan vuoden aikana. 

Gregg Berhalterin miehistö koostuu Euroopan huippusarjoissa ja MLS:ssä pelaavista pelaajista. 

Yhdysvallat on mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä se ei ole viime aikoina pelannut kilpailullisia otteluita järin laadukkaita joukkueita vastaan. 

Viime kesänä se ylsi Gold Cupin välieriin, mutta sen jälkeen kilpailulliset ottelut koostuvat kamppailuista Trininad ja Tobagoa, Jamaikaa ja Meksikoa vastaan. Harjoitusotteluissa Yhdysvallat on hävinnyt muun muassa Saksalle, Slovenialle ja kisojen alla rumasti Kolumbialle maalein 1-5. 

Nyt kotikisat ja loppuunmyydyt ottelut luovat merkittäviä paineita nimellisesti laadukkaalle joukkueelle, joka on päässyt pelaamaan yhdessä liian vähän kilpailullisia otteluita.

Materiaali on varsin laadukas. 

Tolppien välissä pelaa Nottingham Forestissa ykkösvahdin paikkansa menettänyt Matt Turner. Berhalter peluuttaa puolustuksessaan muun muassa Borussia Mönchengladbachin luottopuolustajiin lukeutuvaa Joe Scallya, Crystal Palacen Chris Richardsia ja Fulhamin kokenutta Tim Reamia. Weston McKennie, Yunus Musah, Giovanni Reyna ja Johnny Cardoso muodostavat laadukkaan keskikentän.

Hyökkäyksestä löytyy Christian Pulisicin ja Folarin Balogunin kaltaisia laatupelaajia. Pulisic, 25, on maajoukkueen kapteeni ja tärkein yksilö. Laitahyökkääjä on viimeistellyt komeat 28 maalia maajoukkueessa ja kantaa maalintekovastuun myös Copa Américassa.

Yhdysvalloilla on parhaimmillaan potentiaalia edetä varsin pitkälle lyhyessä turnauksessa, mutta todellisuus iskee vasten kasvoja mahdollisesti jo neljännesvälierissä. Materiaali on hyvä, mutta joukkue ei pelaa tarpeeksi hyvin yhteen ja se näkyy tuloksissa.

Marcelo Bielsan Uruguay ei petä odotuksia

Uruguayta on helppo pitää turnauksen mielenkiintoisimpana joukkueena. 

Marcelo Bielsa toimii joukkueen päävalmentajana ja on nuorentanut merkittävästi ryhmää. Legendaarinen Bielsa jätti muun muassa Edinson Cavanin ulos kisajoukkueesta. Cavani ilmoitti sen jälkeen lopettavansa mittavan maajoukkueuransa. 

Bielsan alaisuudessa Uruguaylta on lupa odottaa mitä tahansa maan ja taivaan välillä. 

Uruguay tunnettiin aiemmin tiukkaan puolustukseen ja aggressiiviseen vastahyökkäysjalkapalloon luottavana joukkueena, mutta Bielsa on muuttanut joukkueen pelaamista aiempaa nopeammaksi.

Bielsan Uruguay luottaa laitojen kautta pelaamiseen. Palloa pelataan laidalta ahkerasti boksiin, jossa Darwin Núñezin ja Luis Suárezin kaltaiset hyökkääjät saavat otteluissa useita maalipaikkoja. Nopeasti pelaaminen on kaikki kaikessa. Uruguay pelaa ahkerasti pitkiä syöttöjä, joiden avulla se pääsee etenemään nopeasti hyökkäyskolmannekselle.

Uruguayn kisajoukkue on täynnä kokemusta, mutta myös asteen verran nuorempia huippupelaajia.

Brasilialaista Internacionalia edustava Sergio Rochet torjuu Uruguayn ykkösmaalivahtina. Atléticon Josema Giménez, Barcelonan Ronald Araújo, Napolin Mathías Olivera ja Al-Qadsiahiin hiljattain siirtynyt Nahitán Nández muodostavat laadukkaan puolustuksen.

Jos puolustus ja Núñezin ja Suárezin muodostama hyökkäys kuulostaa nimekkäältä, on helppo sanoa samaa keskikentästä. Real Madridin Fede Valverde, PSG:n Manuel Ugarte ja Tottenhamin Rodrigo Bentancur kuuluvat pelipaikkansa parhaimmistoon Copa Américassa.

Edelliset arvokisat ovat päättyneet pettymyksiin. Qatarin MM-lopputurnauksessa matka päättyi jo alkulohkoon. Kesän 2021 Copa Américassa Kolumbia pudotti Uruguayn neljännesvälierissä. 

Nyt voisi olla aika menestyä, sillä Uruguay on yksi turnauksen laadukkaimmista ryhmistä, vaikkei ole enää tasollisesti yhtä hyvä kuin takavuosina.

Panama on napannut hienoja voittoja mutta nyt vastus on liian kova

Venäjän MM-lopputurnauksessa kesällä 2018 nähty Panama hävisi viime kesänä Gold Cupin finaalin. 

Tuolloin Panama eteni finaaliin kaadettuaan välierissä Yhdysvallat, mutta loppuottelussa Meksiko osoittautui paremmaksi maalein 1-0. 

Viime vuosien menestys on ollut yllättävän hyvää verrattuna pelaajamateriaalin tasoon. 

Kisajoukkueesta vain yksi pelaaja pelaa Euroopan huippusarjassa. Maajoukkueen ykköstoppari Amir Murillo on Marseillen rotaatiotoppari. Valtaosa pelaajista pelaa Etelä- ja Väli-Amerikan sarjoissa. Mukaan mahtuu myös muutama MLS-pelaaja.

Panama esiintyi edukseen Nations Leaguessa. A-liigan viidestä ottelusta tuloksena oli neljä voittoa ja yksi tasapeli. Nations Leaguen finaaleissa Panama taipui Meksikolle ja Kanadalle, mutta voitti Costa Rican niin kotona kuin vieraissa.

Panama pelasi kesäkuussa kaksi MM-karsintaottelua ennen Copa Américaa. Guyana ja Montserrat kaatuivat näytöstyyliin.

Hyvistä tuloksista huolimatta Copa Américassa vastustajat ovat täysin eri luokkaa, eikä Panamalla ole todennäköisesti sen suurempaa saumaa Yhdysvaltoja tai Uruguayta vastaan. Bolivia on kaadettavissa, mutta sillä ei mennä jatkoon.

Bolivian pelaajakehitys laahaa muiden perässä – se näkyy kentällä

Lohkon heittopussi. 

Bolivian pelaajakehitystyö on jäänyt jo vuosikausien ajan naapurimaiden jalkoihin. Ongelma on vaikuttanut pitkään niin seura- kuin maajoukkuetasolla.

Bolivian pääsarja on yksi Etelä-Amerikan heikoimmista, eivätkä sen seurajoukkueet kykene taistelemaan menestyksestä kansainvälisellä tasolla. Sama pätee maajoukkueeseen. Maajoukkueen pelaajamateriaali koostuu pitkälti Bolivian pääsarjapelaajista.

Joukkueen suurin tähti löytyy keskikentältä. Boris Céspedes edustaa Sveitsin pääsarjassa pelaavaa Yverdonia. Céspedes pelasi nappikauden keskikentän pohjalla ja iski komeat kuusi maalia.

Bolivian jalkapalloliitto palkkasi Antônio Carlos Zagon maajoukkueen peräsimeen viime syksynä. Brasilialaisvalmentaja on työskennellyt aiemminkin bolivialaisen jalkapallon parissa ja voitti Bolívarin peräsimessä maan pääsarjamestaruuden vuonna 2022. 

Bolivian viime syksyn MM-karsintaottelut menivät täysin penkin alle. Kuudesta ottelusta tuloksena oli viisi tappiota ja varsin yllättävä 2-0-voitto Perusta. Bolivia on karsintalohkossa toiseksi viimeisellä sijalla ja jo nyt lienee sallittua sanoa, ettei joukkueella ole taaskaan mahdollisuuksia päästä seuraaviin MM-kisoihin.

Bolivia kykenee taistelemaan näennäisesti Panaman kanssa kolmossijasta, mutta tälläkin kertaa turnaus päättyy lohkovaiheeseen. Muutosta positiivisempaan suuntaan ei ole näkyvissä.

Seuraa häntä

Luis Suárez, Uruguay

Suárez, 37, on 68 maalillaan Uruguayn maajoukkuehistorian paras maalintekijä.

Uruguayn historian parhaimpiin pelaajiin lukeutuva maalitykki pelannee uransa viimeisessä arvoturnauksessa.

Suárez on kärsinyt jo pitkään polvikivuista, eikä ole kyennyt käyttämään nopeuttaan vuosikausiin, mutta kyseessä on edelleen hyvin laadukas maalintekijä. MLS:ssä 16 otteluun on syntynyt 12 maalia.

Suárez ei ole enää avauskokoonpanon pelaaja maajoukkueessa, mutta on silti napannut esimerkillisen roolin. Suárez kannustaa aktiivisesti joukkuetovereitaan, eikä suinkaan näytä hapanta naamaa penkillä. Suárez on hyvin käyttökelpoinen pelaaja tietyissä pelin vaiheissa, ja konkari nähdään varmasti kentänkin puolella.

Katso ainakin tämä ottelu

Yhdysvallat-Uruguay, 2.7. klo 04.00

Lohkon kärkikamppailu. Päätöskierroksella panoksena on lohkovoitto. Yhdysvallat pelaa sitä ennen Panamaa vastaan, eikä se ole suinkaan itsestäänselvä voitto, joten voi olla, että Yhdysvalloilla on paljonkin pelattavaa Uruguayta vastaan.

Näin käy

  1. Uruguay. Lohkon laadukkain materiaali ja paras valmennus. Jatkopaikka ei tee edes tiukkaa ja on hyvin mahdollista, että Uruguay etenee pitkälle näissä kisoissa.
  2. Yhdysvallat. Peli ei ole vielä uomissaan ja Yhdysvalloilla voi hyvinkin olla vaikeuksia lohkossa, mutta nappaa silti jatkopaikan.
  3. Panama. Hyvin valmennettu joukkue kohtaa yksinkertaisesti liian vaikeita vastustajia. Voittaa Panaman, mutta sillä ei pitkälle pötkitä.
  4. Bolivia. Heittopussi, joka hävinnee lähtökohtaisesti kaikki kolme peliään.

C-lohkon ottelut

24.6. klo 01.00: Yhdysvallat USA – Bolivia Bolivia
24.6. klo 04.00: Uruguay Uruguay – Panama Panama
28.6. klo 01.00: Panama Panama – USA Yhdysvallat
28.6. klo 04.00: Uruguay Uruguay – Bolivia Bolivia
2.7. klo 04.00: Bolivia Bolivia – Panama Panama
2.7. klo 04.00: Yhdysvallat USA – Uruguay Uruguay

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE LISÄÄ COPÁ AMERICASTA